Kunst og underholdningKunst

Sixtinske Kapel - det største monument af arkitektur og maleri

Det sixtinske kapel er et verdensberømt monument for maleri og arkitektur, der ligger i Rom (i Vatikanet). Denne storslåede religiøse bygning af katolsk kristendom blev bygget i anden halvdel af det 15. århundrede i rækkefølge af den romerske pave Sixtus IV af den berømte italienske arkitekt D. de Dolci. I dag er det sixtinske kapel både et museum og et aktivt tempel - det er her, at kardinalerne i den katolske kirke vælger paven.

Kunstnerisk udsmykning af det sixtinske kapel

Kapellet er lavet i den klassiske stil, typisk for renæssancens kunst. Det er et lille rektangulært område dækket med et højt hvælving. På rektangelens omkreds er der 12 vinduer, på højre side er der choruses for sangere. Mosaikgulvet skæres af en marmorafsnit. Interessant nok, i overensstemmelse med planen om pave Sixtus IV, gengiver kapasitetsforholdene nøjagtigt proportionerne af kong Salomo's første store tempel i Jerusalem. Kapellet symboliserer den katolske tros ukrænkelighed og er en slags trosbæger.

Det sixtinske kapel er berømt for sine unikke fresker. Over deres skabelse arbejdede de største renæssancens kunstnere. Blandt dem var S. Botticelli, C. Rosselli, Perugino, D. Ghirlandaio, B. Della Gatta, Piero di Cosimo, Pinturicchio, Biagio d'Antonio, L. Signorelli og mange andre. Antallet af kunstbilleder placeret i et relativt lille rum forvirrer seerens fantasi. Her kan vi se scener fra Jesu Kristi jordiske liv - "Dåb" (Pinturicchio, Perugino), "Fristelse af Kristus" (Botticelli), "Peter og Andrew's kald til apostelskabet" (Ghirlandaio), "Bergens prædiken" (K. Rosselli) , "Passerer nøglerne til Saint Peter" (Perugino), "The Evening" (Rosselli). Også de fresker, der viser episoder fra profeten Moses ' liv og portrætterne af tredive romerske popper, ser ud til det opmærksomme blik.

Sixtinske Kapel. Michelangelo og hans fresker

Men virkelig en perle er freskerne Michelangelo Buonarroti. Loftet på det sixtinske kapel, malet af en verdensberømt maler, anses med rette som et mesterværk af billedkunst. Han arbejdede på sine malerier Michelangelo i lang tid, i fem år (1508-1512 gg.). De fresker, han skrev, er afsat til de oprindelige kapitler i Genesis: skabelsen af Adam, den smukke ungdom med perfekt sjæl og krop, fra jordens mand. På perimeteren af kapellens overdel arrangerede Michelangelo tallene af de største profeter i antikken, som forudsagde at komme ind i Frelserens verden. Et kvart århundrede senere (i 1536) vendte Michelangelo tilbage til sit arbejde i kapellet. Hans børste tilhører en freske kaldet "The Last Judgment". Skalaen af det forbløffer observatørernes fantasi - Jesu Kristi storslåede figur, synderne og de retfærdige blev portrætteret på en sådan naturlig måde, som glædede kunstnerens samtidige. Samme ting før dette mesterværk er oplevet af dagens publikum.

Det sixtinske kapel var og forbliver det største monument for kunst fra alle tider og folk.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.