FormationVidenskab

Estere: generelle karakteristika og anvendelse

Estere af - substitutionsprodukter af hydrogenatomer af hydroxylgrupperne af carboxylsyrer og uorganiske syrer ved carbon-radikal. Skelne mono-, di- og polyestere. findes mono-, di- og polybasiske syrer, monobasiske syrer til - fuldstændige og syreestere. Titelesteren består af et navn, der er involveret i dets dannelse af syre og alkohol. For estere, der ofte anvendes her triviel eller historisk nomenklatur. Ifølge IUPAC-navne nomenklatur dannes estere som følger: læs radikal titelalkoholen blev tilsat som et carbonhydrid-syrer navn og slutter -oat. For eksempel er de strukturformler for estere (og isomerer metamers) svarende til den molekylære formel S4N802 ved forskellige nomenklaturer navngivet: propilformiat (propilmetanoat) izopropilformiat (izopripilmetanoat), ethylacetat (etiletanoat) melpropionat (methylpropanoat).

Fremstilling af estere. Disse forbindelser er vidt udbredt i naturen. Således, estere med lav molekylvægt og medium carboxylsyrer homolog serie er en del af æteriske olier fra mange planter (fx uksusnoizoamilovy ester eller "pære essens", som er en del af pærer og mange farver) og estere af glycerol og højere fedtsyrer - kemiske grundlag for alle fedt og olier. Nogle estere fremstilles syntetisk.

Esterificeringsreaktionen sker ved interaktionen mellem carboxylsyrer (herunder mineralske) syrer med alkoholer. Katalysatoren virker som en stærk mineralsyre (mest almindeligt anvendte H2S04). Katalysatoren molekylet aktiverer carboxylsyre.

Reaktionshastigheden for esterificering afhænger også af associerede OH-gruppe (primær, sekundær eller tertiær) med hvilket som helst carbonatom på den kemiske natur af syre og alkohol og carbonhydridkæden struktur, som er forbundet med carboxylgruppen.

Hydrolyse af esterne. Hydrolysereaktionen (forsæbning) estere - er den omvendte reaktion af esterificering. Det går langsomt. Hvis tilsat til reaktionsblandingen, blandingen af mineralske syrer eller baser, dens hastighed stiger. Alkali forsæbning finder sted tusind gange hurtigere end syrer. Esterne hydrolyseres i et alkalisk medium, og ethere, - i syre.

Ved opvarmning estere med alkoholer i nærværelse af syre sulfat eller alkoholater (alkalisk medium) alkoxy udveksling forekommer. Dette danner en ny ester, og reaktionsmediet returneres alkohol, der tidligere var i form af rester i estermolekylet.

Estere reduktionsreaktion. Reduktionsmidler er oftest lithiumaluminiumhydrid, natrium i kogende alkohol. Estere af høj modstandsdygtighed over for virkningen af forskellige oxidanter, der anvendes i kemisk syntese eller analyse for at beskytte alkoholiske og phenolgrupper.

Estere vigtigste repræsentanter. Ethylethanoat (eddikesyre ether) opnås ved forestringsreaktionen med ethanol og acetat syrekatalysator ( surt sulfat). Ethylethanoat anvendes som et opløsningsmiddel af cellulosenitrat i produktion af røgfri krudt, og fotografisk film, frugtessenser komponenter til fødevareindustrien.

Izoamiletanoat (uksusnoizoamilovy ether "pære essens") er stærkt opløseligt i ethanol, diethylether. Acetat blev fremstillet ved esterificering af syrer og isoamylalkohol. Izoamilmetilbutanoat anvendt som en aromabestanddel parfumer og som opløsningsmiddel.

Izoamilizovaleriat ( "æble" essens, izovalerianovoizoamilovy ether) opnås ved omsætning forestring isovalerianesyre og isoamylalkohol. Esteren anvendes som en frugtessenser i fødevareindustrien.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.