FormationSprog

Don Juan er hvem? Betydningen af sætningen

I dag hedder mange mænd Donjuani, som ofte ikke fuldt ud forstår betydningen af dette ord. Don Juan, i mellemtiden, takket være det viste sig, er verdenslitteraturens og biografens evige helt . Hvad er hans rigtige historie og hvordan man skriver dette navn korrekt?

Hvem er en Don Juan?

Først og fremmest er det nødvendigt at bestemme betydningen af det fælles ord "donjuan", der skete på vegne af Don Juan. Betydningen af dette udtryk er en mand konstant på udkig efter kærlighed eventyr.

I bredere forstand betyder dette navn en charmerende mand, kærlig og vigtigst i stand til at forføre kvinder. Dette var den legendariske spanske adelsmand Don Juan.

Betydningen af fraseologi og synonymer til den

Det mest almindelige synonym er en womanizer. Sandt nok er det ikke altid hensigtsmæssigt, fordi en kvindelig mand kaldte en mand, der elsker en kvindes opmærksomhed og ønsker at forføre kvinder. Men det var ikke den rigtige Don Juan.

Betydningen af fraseologi, der stammer fra dette navn, er en mand, der ønsker at erobre ikke kun kvindens krop, men også sin sjæl. Men kun til gengæld ønsker han slet ikke at give hende sit hjerte.

Faktisk er Don Juan en slags jæger, for hvem kvinden er et spil, der kun repræsenterer sportslig interesse. Mens en womanizer er en mand, der ikke kan være tro mod en kvinde, kan han oprigtigt elske hvert af sine lidenskaber.

Verdenshistorien er andre amatører kendt for at bryde kvindernes hjerter, hvis navne er ændret fra deres egen til almindelige navneord, som er synonymt med ordet "donjuan".

Dette er helten af bogen Samuel Richardson "Clarissa" - Robert Lovelace og eventyrskriver fra Italien - Giacomo Casanova. Alle disse ord, der stammer fra disse navne: "Lovelace", "kazanova" og "donjuan" - har en lignende betydning. I sjældne tilfælde er navne selv - Lovelace, Casanova og Don Juan - synonyme.

Der er også andre udtryk med en tilsvarende betydning - "dame sanger", "rake" og den nyfangede "playboy".

Don Juanism

Dette er navnet på mands psykologiske tilstand til ære for den legendariske person ved navn Don Juan.

Definitionen af Don Juanism er følgende: Det er en mands kliniske tilstand, når han stræber efter en konstant forandring af kvinder og ikke er i stand til i forhold til dem at se noget mere end tilfredsstillelsen af hans seksuelle lyster.

Fra den moderne psykologiske synsvinkel er donisme ikke længere et tegn på et fuldverdig liv for en mand, som det blev betragtet tidligere, men tværtimod en afvigelse fra normen, som ikke tillader ham at opbygge normale relationer.

Historisk prototype

Den nominelle navneord "donjuan" kom fra navnet på den spanske adelsmand Don Juan (Guan) Tenorio, som boede i XIV århundrede. Og kendetegnet ved utroligt opløst adfærd.

Som en af de mest strålende kavalerne i Sevilla, forkyndede han ikke kun utallige kvinder, men blev også berømt for sin deltagelse i adskillige dueller og kampe, som han ofte formåede at vinde.

På trods af offentlighedens aktive indignation undgik helten velfortjent straf, fordi han blev patroniseret af kongen af Castilla - Pedro I the Cruel. Desuden argumenterede onde taler, at monarken selv ofte blev en deltager i Tenorios forlystelser.

En dag kidnappede kongen og hans ven datteren til den respekterede kommandør de Ulloa og dræbte sin far, som forsøgte at forhindre dem. Denne begivenhed var den sidste halm, og Sevilla munkene tog retfærdighed i egne hænder. De lokket Don Juan til den myrdede kommandørs grav og behandlede ham. Og for at undgå straf udslettede de en rygte om, at skurken var blevet overtaget af Guds straf, og Ulloa's spøgelse havde behandlet sin morder.

Sevilla legende

Ikke desto mindre var Don Juan Tenorio en prototype af den verdensberømte litterære helt. For indbyggerne i Sevilla er Don Juan også Don Miguel de Manara.

Denne caballero, ifølge legenden, solgte sin sjæl, men til sidst realiserede hans syndighed, omvendte og indfriede sine synder med gode gerninger.

Gradvist smelter de to dons legender sammen til en, som dannede grundlaget for de fleste litterære værker.

Det er værd at bemærke, at Don Juan karakter har ændret sig i århundreder. Fra en umættelig uærlig kærlighed blev han til en søgende kærlighed med yndefulde manerer, som er ædle i naturen og trofast mod hans ord, selv i dødens ansigt. Også sådan en grimme detaljer blev gradvist glemt, ligesom voldtægt af en stjålet, smuk Donna.

Karakterens litterære historie

Det første kunstværk, hvor en helt hedder Don Juan, er et spil af Tirso de Molina El Burlador de Sevilla og Convidado de Piedra. For grundlæggelsen tog forfatteren den klassiske legende om Don Juan Tenorio, men udsmykket den og vendte den uærlige kong Pedro I til en retfærdig hersker, der forsøgte at straffe den bedrageriske forfører og morder.

Tirso de Molinas spil spillede stor succes på scenen, men gennemgik gradvist en forandring. Da publikum var ked af at lytte til forfatterens moralske lære - blev de smidt ud af teksten, og selve plottet blev suppleret med en masse meget pikante witticisms.

Gradvist nåede populariteten af dramaerne om Don Juan Frankrig. Den første store forandring i billedet af den lumske forføreren gik i stykket Moliere Dom Juan ou le Festin de pierre. Hendes begivenheder blev overført fra fortiden til en moderne tid for forfatteren, og helten selv vendte sig fra en spanier til en franskmand.

Et par århundreder senere dedikerede en anden fransk forfatter, Prosper Merimee, romanen "Sygdomme af purgatory" til den legendariske playboy. I den gik han fra kanonen og bevarede hovedpersonen og livet og sin sjæl.

I Tyskland skrev Ernst Theodor Amadeus Hoffmann den mest slående tilpasning af legende af den spanske forfører, det hedde simpelthen: Don Juan. Hoffmann skildrer først helten ikke som en søgende af kødelige fornøjelser, men som en mand længes efter sand kærlighed og søger mening i livet.

Det britiske mest berømte digt af Byron, dedikeret til denne Don Juan. Ud over den fremragende Byronske stavelse gjorde forfatteren ikke noget særligt bemærkelsesværdigt i billedet af sin helt. I almindelighed fortæller han en velkendt historie, men hans karakter i mode på den tid smider af angst, som de fleste af Byrons helte.

Don Juan i russisk og ukrainsk litteratur

Mange russiske forfattere dedikerede deres værker til denne helt. Blandt dem var Pushkin, Alexei Tolstoy, Alexander Ivolgin og Samuel Aleshin.

Bortset fra alle disse forfattere er Leonid Zhukhovitsky, der dedikeret spillet "Senator Juan The Last Woman" til den legendariske spanier. Det fjerner alt det overnaturlige, og det er meget tæt på historien til den oprindelige legende, bortset fra at hovedpersonen stadig er den samme Hoffmann-romantiker, der søger kærlighed og forståelse.

I den ukrainske litteratur er det mest slående arbejde, der er afsat til Don Juan, Lesia Ukrainkas spil "The Stone Gentleman". Med udgangspunkt i Pushkins drama-plot skiftede forfatteren accenterne og drej helten til et offer for ambitioner fra hans elskede Anna.

Don Juan i biografen

Med biografens fremkomst blev historien om en løsløs forfører, som led den fortjente Guds straf, filmet. For første gang skete det i 1898 i Mexico. Maleriet hedde "Don Juan Tenorio".

I alt har mere end tyve film været viet til João, de fleste skudt i Frankrig.

Rollen af den lumske forfører blev spillet af sådanne stjerner af verdensbiograf som Douglas Fairbanks, Errol Flynn, Jean Rochefort, Vladimir Vysotsky, Jacques Weber og Johnny Depp.

Hvordan korrekt stavet "Don Juan"

Denne sætning, trods hyppig brug i tale, på brevet bliver grunden til hyppige fejl. De mest almindelige af dem: "Don Juan" - er skrivelsen af udtrykket gennem bindestreg og "Don Juan" - forvirring med store bogstaver.

For at forstå, hvordan man korrekt skriver dette ord, skal man forstå, hvilken betydning den bruges til.

  • Den korrekte stavning af navnet Don Juan er begge ord med et stort bogstav, når det kommer til selve heltiden af legender, bøger og film.
  • I forbindelse med et lille bogstav skrives ordkombinationen "donjuan", når den bruges i substantivbetydningen og kan erstattes af udtrykket "womanizer". For eksempel: "Han er sådan en Don Juan (en womanizer), han simpelthen ikke redder, selvom han stadig er meget langt fra den legendariske Don Juan fra Sevilla."
  • Hvis vi taler om en anden person med navnet João, og ordet "don" spiller titelrollen, skrives den med et lille bogstav. For eksempel: "Denne Don Juan de Pantalone er en uhyggelig, urolig kvinde, helt ulig den virkelige Don Juan."

Nu ved du betydningen af ordet Don Juan.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.