FormationVidenskab

Anvendelse af nuklear energi: problemer og udsigter

Den udbredte anvendelse af atomenergi begyndte takket være de videnskabelige og teknologiske fremskridt, ikke kun på militærområdet, men også for fredelige formål. I dag kan vi ikke klare det i industri, energi og medicin.

Samtidig har brugen af atomenergi ikke kun fordele, men også ulemper. Først og fremmest er dette faren for stråling, både for mennesker og for miljøet.

Anvendelsen af atomenergi udvikler sig i to retninger: Anvendelse i kraftteknik og anvendelse af radioaktive isotoper.

I starten skulle kernekraft kun bruges til militære formål, og alle udviklingen gik i den retning.

Anvendelsen af atomenergi på militærområdet

Et stort antal meget aktive materialer anvendes til fremstilling af atomvåben. Ifølge eksperter indeholder nukleare warheads flere tons plutonium.

Kernevåben betragtes som masseødelæggelsesvåben, fordi det producerer ødelæggelse i store områder.

Ved aktionsradius og ladningens magt er atomvåben opdelt i:

  • Taktisk.
  • Operationelt og taktisk.
  • Strategisk.

Nukleare ammunition er opdelt i atom og hydrogen. Kernevåben er baseret på ujævnede kædereaktioner af fission af tunge kerner og reaktioner af termonukleær fusion. Til kædereaktionen anvendes uran eller plutonium.

At holde et så stort antal farlige materialer er en stor trussel mod menneskeheden. Og brugen af atomenergi til militære formål kan føre til alvorlige konsekvenser.

For første gang blev atomvåben brugt i 1945 for at angribe de japanske byer Hiroshima og Nagasaki. Konsekvenserne af dette angreb var katastrofale. Som du ved, var dette den første og sidste anvendelse af atomkraft i krigen.

Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA)

IAEA blev oprettet i 1957 for at udvikle samarbejde mellem lande i brug af nuklear energi til fredelige formål. Fra begyndelsen gennemfører agenturet programmet "Nuklear sikkerhed og miljøbeskyttelse".

Men den vigtigste funktion er at styre aktiviteterne i lande på atomområdet. Organisationen kontrollerer, at udviklingen og brugen af atomenergi kun forekommer for fredelige formål.

Formålet med dette program er at sikre sikker anvendelse af nuklear energi, beskyttelse af mennesker og miljø mod strålingens virkninger. Agenturet undersøgte også konsekvenserne af Tjernobyl-katastrofen.

Agenturet støtter også undersøgelse, udvikling og anvendelse af nuklear energi til fredelige formål og formidler udveksling af tjenester og materialer mellem agenturets medlemmer.

IAEA definerer og fastlægger sammen med FN standarder inden for sikkerhed og sundhed.

Kernekraftværker

I anden halvdel af halvtredserne af det tyvende århundrede begyndte sovjetiske forskere at udvikle de første projekter om fredelig brug af atomet. Hovedretningen af denne udvikling var elindustrien.

Og i 1954 blev det første atomkraftværk i verden bygget i Sovjetunionen. Efter dette begyndte programmer til hurtig vækst af atomkraft at udvikle sig i USA, Storbritannien, Tyskland og Frankrig. Men de fleste af dem blev ikke opfyldt. Som det viste sig, kunne atomkraftværket ikke konkurrere med stationer, der arbejder på kul, gas og brændselsolie.

Men efter starten af den globale energikrise og stigningen i olieprisen voksede efterspørgslen efter atomkraft. I 70'erne i det sidste århundrede troede eksperter, at kraften i alle atomkraftværker kunne erstatte halvdelen af kraftværkerne.

I midten af 80'erne blev væksten af atomkraft blevet bremset igen, srainerne begyndte at gennemgå planer for opførelse af nye atomkraftværker. Dette blev fremmet både af energibesparelsespolitikken og nedsættelsen af olieprisen samt af tjernobylkatastrofen, som havde negative konsekvenser ikke kun for Ukraine.

Derefter ophørte nogle lande med at bygge og drive atomkraftværker i det hele taget.

Atom energi til rummissioner

Mere end tre dusin nukleare reaktorer fløj i rummet, de var vant til at generere energi.

Den første atomreaktor i rummet blev brugt af amerikanere i 1965. Uran-235 blev brugt som brændstof. Han arbejdede i 43 dage.

I Sovjetunionen blev reaktoren "Camomile" lanceret på Institut for Atomenergi. Det skulle bruges på rumfartøjer sammen med plasmamotorer. Men efter alle testene blev han aldrig lanceret i rummet.

Den næste nukleare installation "Beech" blev anvendt til satellitten af radarrecognition. Den første enhed blev lanceret i 1970 fra Baikonur cosmodrome.

I dag byder Roskosmos og Rosatom på at designe et rumfartøj, der vil blive udstyret med en nuklear missilmotor og vil kunne nå Månen og Mars. Men så langt er det hele på forslagsstadiet.

Anvendelse af nuklear energi i industrien

Atomenergi bruges til at øge følsomheden ved kemisk analyse og produktion af ammoniak, hydrogen og andre kemiske reagenser, der bruges til fremstilling af gødningsstoffer.

Kernenergi, hvis anvendelse i den kemiske industri tillader at opnå nye kemiske elementer, hjælper med at genskabe de processer, der forekommer i jordskorpen.

Desalinering af saltvand bruger også atomkraft. Anvendelse i jernholdig metallurgi gør det muligt at genoprette jern fra jernmalm. I farve - bruges til produktion af aluminium.

Anvendelse af nuklear energi i landbruget

Brugen af atomenergi i landbruget løser problemerne med avl og hjælper med bekæmpelse af skadedyr.

Kerneenergi bruges til at skabe mutationer i frø. Dette er gjort for at opnå nye sorter, der giver mere udbytte og er resistente over for afgrøde sygdomme. Således blev mere end halvdelen af den hvede, der blev dyrket i Italien til pastaproduktion, afledt af mutationer.

Ved hjælp af radioisotoper bestemmer man også de bedste måder at indføre gødning på. For eksempel blev det med deres hjælp fastslået, at når der dyrkes ris, er det muligt at reducere anvendelsen af kvælstofgødning. Dette sparer ikke kun penge, men sparer også økologien.

Den lidt underlige anvendelse af atomenergi er bestråling af insektlarver. Dette gøres for at gøre dem harmløse for miljøet. I dette tilfælde har de insekter, der opstod fra de bestrålede larver, ikke afkom, men ellers er det helt normalt.

Kernemedicin

Medicin bruger radioaktive isotoper til at etablere en nøjagtig diagnose. Medicinske isotoper har en lille halveringstid og udgør ikke en særlig fare for både omgivelserne og patienten.

En anden anvendelse af nuklear energi i medicin blev opdaget meget for nylig. Dette er positronemissionstomografi. Med det kan du opdage kræft i de tidlige stadier.

Anvendelse af nuklear energi i transport

I begyndelsen af 50'erne i det sidste århundrede blev der forsøgt at skabe en atomdrevet tank. Udviklingen begyndte i USA, men projektet blev aldrig implementeret. Grundlæggende, fordi disse tanke ikke kunne løse problemet med at beskytte besætningen.

Et velkendt firma, Ford, arbejdede på en bil, der ville arbejde på atomenergi. Men produktionen af en sådan maskine gik ikke ud over modellen.

Sagen er, at atomværkerne tog meget plads, og bilen viste sig at være meget overdimensioneret. Kompakte reaktorer viste sig ikke, så det ambitiøse projekt blev annulleret.

Sandsynligvis den mest berømte transport, der opererer på atomenergi, er forskellige fartøjer af både militær og civil brug:

  • Kerneisbrydere.
  • Transportfartøjer.
  • Hangarskibe.
  • Ubåde.
  • Cruisers.
  • Nuclear ubåde.

Fordele og ulemper ved at bruge atomkraft

I dag er andelen af atomkraft i verdens energiproduktion omkring 17 procent. Selvom menneskeheden bruger økologisk brændsel, men dets reserver ikke er uendelige.

Som et alternativ benyttes atombrændstof. Men processen med at opnå og bruge den er forbundet med en stor risiko for liv og miljø.

Selvfølgelig forbedres atomreaktorer konstant, alle mulige sikkerhedsforanstaltninger træffes, men nogle gange er det ikke nok. Et eksempel er ulykken ved kernekraftværket i Tjernobyl og Fukushima.

På den ene side udsender en korrekt driftsreaktor ingen stråling ind i miljøet, hvorimod et stort antal skadelige stoffer trænger ind i atmosfæren fra termiske kraftværker.

Den største fare er repræsenteret af brugt brændsel, dets behandling og opbevaring. Hidtil har en fuldstændig sikker måde at udnytte atomaffald ikke været opfundet.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.