Nyheder og SamfundFilosofi

Russisk filosofi forud for starten af det XIX århundrede

Russisk filosofi blev født i forbindelse med den østlige slaviske kristne teologiske tænkning. Det kan opdeles i perioden fra den XI til XVII århundrede, hvorefter kommer den æra af russisk oplysningstiden (XVII-XVIII århundrede), og endelig, det nittende århundrede, den mest berømte og gav verden mange prominente navne. Forud for århundrede forblev ufortjent glemt, eller i det mindste ikke tiltrække stor opmærksomhed. Men denne periode er meget interessant.

Selvom oprindeligt russisk filosofi var stærkt påvirket af byzantinsk teologi, men hun var i stand til at udvikle sin egen konceptuelle sprog og praktiske konklusioner. Eksempler på dette er den velkendte "Ord om lov og nåde" Metropolitan Illariona, dateret XI århundrede - en fortolkning OT, omfattende en "light" koncept festlighederne på "mørke"; og "instruktion" Vladimir Monomakh af XII århundrede, som er det etiske adfærdskodeks for lægfolk (gode gerninger, bod og almisse). "Patriarkalske despoti" blev udviklet. I middelalderen, som verden anerkendt Guds skaberværk, historie og den omgivende virkelighed opfattes som en arena for kamp nåde og Djævelens snigløb.

Russisk religiøse tænkere reagerede på græske hesychasm egne refleksioner over "tavse, mental bøn." Det var dengang for første gang rejst problemet med den person i det russiske filosofi. Der var en doktrin af menneskets integritet, er identificeret gennem ekstatisk, på en analyse af hans lidenskaber og synder "essens" og "energier", at "Gud er kendt gennem skabelse, så den person -. I tankerne" Eksisterede i Rusland og uortodokse kristne filosoffer, og endda hele bevægelsen, kaldet "kættersk" - Strigolniki, som sammenlignes med vestlige katharerne og Valdenserne, og ikke-besiddere, som til gengæld blev andre europæiske reformistiske strømninger.

Da tidspunktet for Ivana Groznogo russisk filosofi tager på en politisk karakter. Dette kan ses af korrespondancen af kongen og hans ven-fjende af Prins Kurbsky. Dens repræsentanter er begyndt at tale om den teknologi, herskende og kunsten at regeringen, behovet for "opekaniya" mennesker gennem (hemmelig) Statsrådet. Dens geopolitiske højdepunkt den nåede i retning af skrifter af Abbot Philotheus, som henviser til Rusland som den tredje Rom "og den fjerde ikke være alene." Der var også verdslig filosofi begrunde ubegrænset autokrati som Ivan Peresvetov og Ermolay Erazm. Patriarch Nikon forsøgte at forestille sig den åndelige magt over den sekulære, "det latinske måde", og Yuri Krizanic opfordrede til foreningen af slaverne mod den græske og den tyske trussel.

Russisk filosofi, selvfølgelig, mærket effekten af de vesteuropæiske og endda glade for mode på det tidspunkt, de problemer, for eksempel, om forholdet til den græsk-romerske gamle kultur. Dette er typisk for slutningen af XVII og XVIII århundrede, når der er en renæssance af sekulær tænkning. Først og fremmest i den tid skabelsen og blomstrende i Moskva Universitet, hvor undervisningen begyndte at flytte fra latin til russisk. Der var en hel galakse af filosoffer fra oplysningstiden, såsom Feofan Prokopovich, Stefan Jaworski, Shcherbakov, Kozelskiy, Tretyakov, Anichkov, Baturin, der gjorde sin egen forsøg på at syntetisere elementer af antikke og kristne kultur.

Russisk filosofi oplysningstiden kan være stolt af sådan repræsentant som Mikhail Lomonosov. At være en mand af ydmyg oprindelse, han dimitterede fra St. Petersborg Akademi og blev en sand polyhistor, skrev en række værker, der spænder fra mekanik, fysik og minedrift og slutter med politiske noter af "bevaring og vækst af det russiske folk." Han delte mange progressiv for sin tid, ser ud til videnskaben, herunder princippet om "ikke-indblanding" i teologi i fysik naturfilosofi, af stof og alvor, ikke afhængig af den guddommelige vilje, de "naturlove", og strukturen i den materielle verden "af blodlegemer" (som er foregribelse af atomteorien molekuryarnoy universets struktur), og så videre. Lomonosov beundrede ideer Giordano Bruno på de flere verdener og anerkende loven om bevarelse af stof og energi. At være en mand med ekstraordinær intelligens, han forlod hans efterkommere en stor formaning: "Oplevelsen af mere end tusind meninger, men neumeyuschih brug af fornuft, erfaring er ubrugelig."

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.