SundhedMedicin

STH er et væksthormon. Væksthormon: normalt og unormalt

Direkte deltagelse i den korrekte udvikling af barnets krop tager et somatotropisk hormon (STG). Væksthormoner er yderst vigtige for en voksende organisme. Det er fra STG, at den korrekte og forholdsmæssige legemsdannelse afhænger. Og overskuddet eller manglen på et sådant stof fører til gigantisme eller tværtimod en væksthæmning. I en voksen menneskekrop er væksthormonet indeholdt i en mindre mængde end et barn eller en ung, men er stadig vigtig. Hvis hormonet hæves hos voksne, kan dette føre til udvikling af akromegali.

Generelle oplysninger

Somatotropin, eller STG, er et væksthormon, der regulerer udviklingen af hele organismen. Dette stof fremstilles i den forreste hypofyse. Syntese af væksthormon styres af to hovedregulatorer: somatotropinfrigivelsesfaktor (STGF) og somatostatin, som produceres af hypothalamus. Somatostatin og STGF aktiverer dannelsen af somatotropin og bestemmer tidspunktet og mængden af dets udskillelse. STG er et anabolsk hormon, intensiteten af metabolisme af lipider, proteiner, kulhydrater og mineralmetabolisme afhænger af det. Somatotropin aktiverer biosyntesen af protein, glykogen, DNA, fremskynder mobiliseringen af fedtstoffer fra depotet og nedbrydning af fedtsyrer. STH er et hormon, der har en lactogen aktivitet. Den biologiske virkning af væksthormon er umulig uden det lavmolekylære peptid af somatomedin C. Ved indføring af STH i blodet øges de "sekundære" vækstfaktorer somatomediner. Der er følgende somatomediner: A 1 , A 2 , B og C. Sidstnævnte udøver en insulinlignende virkning på fedt, muskel og bruskvæv.

De vigtigste funktioner som somatotropin i menneskekroppen

Væksthormonet (STH) syntetiseres gennem hele livet og har en kraftig effekt på alle systemer i vores krop. Lad os se på de vigtigste funktioner i et sådant stof:

 • Kardiovaskulær system. STH er et hormon, der er involveret i reguleringen af kolesterol. Mangel på dette stof kan fremkalde aterosklerose i karrene, hjerteanfald, slagtilfælde og andre sygdomme.
 • Læder. Væksthormon er en uundværlig komponent i processen med at producere kollagen, der er ansvarlig for tilstanden af huden. Hvis hormonet (STG) sænkes, syntetiseres kollagenet i utilstrækkelig mængde og som følge heraf accelereres aldringsprocesserne i huden.
 • Vægt. Om natten (under søvn) tager somatotropin en direkte rolle i processen med lipidfordøjelse. Overtrædelse af denne mekanisme medfører en gradvis fedme.
 • Knoglevæv. Væksthormonet hos børn og unge giver en forlængelse af knogler, og hos en voksen person - deres styrke. Det skyldes, at somatotropin er involveret i syntesen af vitamin D 3 i kroppen, der er ansvarlig for stabiliteten og styrken af knoglerne. En sådan faktor hjælper med at klare forskellige sygdomme og alvorlige blå mærker.
 • Muskelvæv. STG (hormon) er ansvarlig for muskelfibrens styrke og elasticitet.
 • Kroppenes tone. Væksthormon har en positiv effekt på hele kroppen. Hjælper med at holde energi, godt humør, stærk søvn.

Væksthormon er meget vigtigt for bevarelsen af harmoni og smukke kroppsformer. Et af væksthormonets funktioner er omdannelsen af fedtvæv til muskelvæv, det er hvad atleter og enhver der følger figuren forsøger at opnå. STH - et hormon, der forbedrer bevægelighed og fleksibilitet i leddene, gør musklerne mere elastiske.

I den ældre alder forlænger det normale indhold i væksthormonets blod lang levetid. I begyndelsen blev væksthormonet anvendt til behandling af forskellige senile lidelser. I sportens verden blev dette stof i nogen tid brugt af atleter for at opbygge muskler, men snart blev væksthormonet forbudt til officiel brug, selvom det i dag anvendes aktivt af bodybuildere.

STH (hormon): norm og abnormiteter

Hvad er de normale værdier af væksthormon for mennesker? På forskellige tidspunkter er indikatorerne for et sådant stof som STH (et hormon) forskellige. Normen hos kvinder adskiller sig også betydeligt fra de normale værdier for mænd:

 • Nyfødte babyer op til en dag - 5-53 mcg / l.
 • Nyfødte babyer op til en uge - 5-27 mkg / l.
 • Børn i alderen fra en måned til et år - 2-10 mkg / l.
 • Mænd i middelalderen - 0-4 mcg / l.
 • Kvinder i middelalderen - 0-18 mkg / l.
 • Mænd over 60 år - 1-9 mkg / l.
 • Kvinder over 60 år - 1-16 mkg / l.

Mangel på væksthormon i kroppen

Der lægges særlig vægt på somatotropin i barndommen. Manglende STH hos børn er en alvorlig lidelse, der kan fremkalde ikke kun en tilbagegang i vækst, men også en forsinkelse i puberteten og den generelle fysiske udvikling og i visse tilfælde - dværgisme. En sådan overtrædelse kan skyldes forskellige faktorer: patologisk graviditet, arvelighed, hormonelle lidelser.

Utilstrækkeligt niveau af somatotropin i kroppen af en voksen påvirker den generelle tilstand af stofskiftet. En lav værdi af væksthormon ledsager forskellige endokrine sygdomme, og et underskud af væksthormon kan fremkalde behandling med visse lægemidler, herunder brugen af kemoterapi.

Og nu et par ord om hvad der sker, hvis der er overskud af væksthormon i kroppen.

STG hævet

Overskud af væksthormon i kroppen kan forårsage mere alvorlige konsekvenser. Væksten øger væksten ikke kun hos unge, men også hos voksne. Højden på en voksen person kan overstige to meter.

I dette tilfælde er der en betydelig stigning i lemmerne - børster, fødder, undergår store ændringer og ansigtets form - næsen og underkæben bliver større, funktionerne grove. Sådanne ændringer kan korrigeres, men i dette tilfælde kræves langvarig behandling under ledelse af en specialist.

Hvordan man bestemmer niveauet af væksthormon i kroppen?

Forskere har fastslået, at syntesen af somatotropin i kroppen opstår bølgende eller cykler. Derfor er det meget vigtigt at vide, hvornår man skal tage STH (hormon), dvs. på hvilket tidspunkt at foretage en analyse af indholdet. I almindelige klinikker udfører en sådan undersøgelse ikke. Bestem indholdet af somatotropin i blodet kan være i et specialiseret laboratorium.

Hvilke regler skal følges inden analysen?

En uge før analysen af STH (væksthormon) er det nødvendigt at opgive røntgenundersøgelsen, da dette kan påvirke dataens pålidelighed. I løbet af dagen før du tager blod, skal man holde sig til den strengeste kost, der udelukker enhver fedtholdig mad. Tolv timer før undersøgelsen udelukker brugen af produkter. Det anbefales også at holde op med at ryge, og om tre timer skal det udelukkes. En dag før testen er taget, er enhver fysisk eller følelsesmæssig overstyring uacceptabel. Blodprøvetagning udføres om morgenen, på dette tidspunkt er koncentrationen af væksthormon i blodet maksimal.

Hvordan stimulerer syntesen af somatotropin i kroppen?

I dag præsenterer det farmaceutiske marked et stort antal forskellige stoffer med væksthormon. Behandlingsforløbet med sådanne lægemidler kan vare flere år. Men udpegelse af sådanne lægemidler skal udelukkende være specialist efter en grundig lægeundersøgelse og i nærværelse af objektive grunde. Selvmedicinering kan ikke kun forbedre situationen, men også forårsage en række sundhedsmæssige problemer. Derudover er det muligt at aktivere produktionen af væksthormon i kroppen naturligt.

Nyttige anbefalinger

 1. En god søvn. Den mest intensive produktion af væksthormon sker under en dyb søvn, hvorfor det er nødvendigt at sove mindst syv til otte timer.
 2. Rationel kost. Det sidste måltid skal være på et senere tidspunkt end tre timer før sengetid. Hvis maven er fuld, kan hypofysen ikke aktivt syntetisere væksthormon. Aftensmad anbefales til let fordøjelige produkter. For eksempel kan du vælge fedtfattig hytteost, magert kød, æggehvider og så videre.
 3. Sund menu. Grundlaget for ernæring bør være frugt, grøntsager, mælk og proteinprodukter.
 4. Blod. Det er meget vigtigt at overvåge niveauet af glukose i blodet, hvilket øger det kan medføre et fald i produktionen af væksthormon.
 5. Fysisk aktivitet. For børn vil en fremragende mulighed være sektioner på volleyball, fodbold, tennis, kører for korte afstande. Men du bør vide: Varigheden af enhver styrketræning bør ikke overstige 45-50 minutter.
 6. Faste, følelsesmæssige overstyr, stress, rygning. Sådanne faktorer reducerer også produktionen af somatotropin i kroppen.

Hertil kommer, at reducere syntesen af væksthormon i kroppen væsentligt, f.eks. Diabetes, traume i hypofysen, stigende blodkolesterol.

konklusion

I denne artikel undersøgte vi i detaljer et så vigtigt element som væksthormonet. Det handler om, hvordan dets udvikling foregår i kroppen, at funktionen af alle systemer og organer og den generelle trivsel hos en person afhænger.

Vi håber, at oplysningerne vil være nyttige for dig. Være sund!

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.