FormationVidenskab

Scientism - hvad er det? Hvad er scientism og antiscientism?

Filosoffen André Comte-Sponville sagde engang, at scientism - "farligt nonsens" en Er det sandt? At han er virkelig tilfældet? Hvad er de vigtigste elementer i scientism og antiscientism? Lad os finde ud af om dette på.

Scientism - det ...

Den ende af XV - begyndelsen af XVI århundrede kendt i Europa som en tid med den højtstående renæssance. På dette tidspunkt, tingene er store geografiske opdagelser, der er en kulturel og videnskabelig revolution. De gamle fundamenter er ved at smuldre i hovedet på mænd, er erstattet af et helt nyt syn på verden omkring os. Det var dengang, og der scientism.

Udtrykket stammer fra det latinske ord scientia, hvilket i russiske betyder "grundlæggende videnskab, grundlæggende kendskab til." Scientism - denne verden, som er videnskaben om den grundlæggende kilde til viden om verden. De fleste af det når i XIX-XX århundreder, især i en tid med videnskabelige og teknologiske revolution.

Tilhængere af begrebet anses naturvidenskab og teknisk videnskab eneste rigtige bærende sandhed. Navnet "scientism" bruges som regel i en negativ konnotation kritikere ideer. I modsætning til denne position er sat antiscientism der benægter videnskaben opstigning til rang af religion, underdrive dens betydning for menneskeheden.

Essensen af begrebet

Den højeste værdi, der tager scientism - en videnskab. Det er den eneste kilde til sand viden, det bidrager til at løse vigtige problemer i mennesket. Den viden, der opnås på andre måder er forkert, og er ikke sandt. Scientism - det er kun et ideologisk orientering, der ikke har nogen specifikke principper og klare trossystem.

Stsientisty beundrede den videnskabelige fremskridt og resultater. Afvis filosofi som den sikreste måde at lære. Ifølge dem, videnskaben giver livet mening, besvarer de mest komplekse spørgsmål. Det organiserer verden omkring os, så det gør det en klar og organiseret. Dette vil igen, fører til succes. Stsientisty overbevist om, at de sociale og kulturelle værdier kommer fra videnskaben. Det dikterer deres udvikling. Fortalere for denne filosofi mener, at alle aspekter af livet skal være "onauchit" offentlige liv skal opgradere for hans eget bedste.

kritik

Den hurtige teknologiske udvikling er ikke kun beundret, men også skræmt. På grund af populariteten af scientism der er et andet koncept, der er helt i modstrid med det. Hendes tilhængere trak viden fra alternative kilder: filosofi, kunst, religion. Antistsientisty ikke tillid videnskab med afvisningen, hævder, at dets overskud kan og gøre skade. De mener, at nogle resultater kan føre til ødelæggelse af menneskeheden, eller få ham uoprettelig skade. Dette kan omfatte, for eksempel til udvikling af nuklear fysik eller metallurgi udvikling for forurening af atmosfæren.

Mood antistsientistov anderledes. Nogle vedrører videnskaben radikalt imod dens udvikling i princippet. Andre moderate. De indrømmer eksistensen af videnskab, men ikke overdrive sin rolle. De opfatter det som et datterselskab i stedet for grundlæggende element i livet. Modstandere siger scientism, spillet er ikke kun nøjagtige beregninger en vigtig rolle i den menneskelige udvikling, men også personlige erfaringer, dine egne tanker og intuition.

konklusion

Scientism og antiscientism filosofi fungerer som to modsatrettede synspunkter. Videnskab virkelig kan hjælpe med en persons liv, at gøre det til en vellykket og velstående. Samtidig bør det ikke fortrænge andre områder af viden. Begge teorier er radikal nok og gå til yderligheder. Abonnenter på fremskridt var ofte forskere. For eksempel Rutherford sagde engang: "Science er opdelt i fysik og stempel indsamling." Bevæbnet med sloganet "Viden - force" stsientisty sikre almagt og behovet for videnskaben.

Deres modstandere mener, at den tekniske udvikling af de dårligt stillede sjæle. Måling alt formler, tal, klassifikationer, den person mister den kreative del af livet, dets romantik og uforudsigelighed. synspunkter Antistsienticheskie kan findes i mange forfattere utopiske. Disse romaner er ofte beskrevet af de negative aspekter af fremskridt, som følge af hvilken folk mister deres individualitet og selvstændighed.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.