FormationUngdomsuddannelse og skoler

Oplysninger og fakta om atmosfæren. Jordens atmosfære

Atmosfære - er det, der gør det muligt for livet på Jorden. De tidligste oplysninger og fakta om atmosfæren vi kommer tilbage i folkeskolen. I gymnasiet, var vi mere fortrolige med dette koncept i geografi lektioner.

Begrebet jordens atmosfære

Atmosfæren er ikke kun jorden, men også af andre himmellegemer. Såkaldte gas kuvert omgiver planeten. Sammensætningen af denne gas lag adskiller sig væsentligt forskellige planeter. Lad os se på de grundlæggende oplysninger og fakta om Jordens atmosfære, ellers kendt som luft.

Den vigtigste del af dens komponenter er oxygen. Nogle mennesker tror fejlagtigt, at jordens atmosfære er sammensat fuldstændigt af oxygen, men i virkeligheden luften - en blanding af gasser. Den består af 78% nitrogen og 21% oxygen. Resten af en procent omfatter ozon, argon, carbondioxid, vanddamp. Lad procentdel af disse gasser er små, men de tjener en vigtig funktion - absorbere en betydelig del af den solstråling energi og dermed ikke giver en luminary at omdanne alt liv på vores planet til aske. atmosfæriske egenskaber ændres afhængigt af højden. For eksempel i en højde af 65 km er 86% nitrogen og oxygen - 19%.

Sammensætningen af Jordens atmosfære

 • Carbondioxid nødvendig for planternes ernæring. I atmosfæren, ser det som et resultat af respiration af levende organismer, rådner, brændende. Dens fravær i sammensætningen af atmosfæren ville have gjort det umuligt for eksistensen af alle planter.
 • Ilt - afgørende for den menneskelige del af atmosfæren. Dens tilstedeværelse er en forudsætning for eksistensen af alle levende organismer. Det er omkring 20% af det samlede volumen af atmosfæriske gasser.
 • Ozon - en naturlig absorber af solens ultraviolette stråling, som er til skade levende organismer. Det meste af det danner et separat lag af atmosfæren - ozon skærm. I de seneste år, menneskelig aktivitet fører til det faktum, at ozonlaget er begyndt at nedbryde, men da det er af stor betydning, det aktive arbejde for bevaring og restaurering.
 • Vanddamp identificerer fugtighed. Indholdet kan variere afhængigt af forskellige faktorer: lufttemperatur, geografisk placering, sæson. Ved lave temperaturer vanddamp i luft, meget lidt kan være mindre end én procent, mens en høj mængde deraf er 4%.
 • Ud over den ovenfor, i sammensætningen af jordens atmosfære er altid en vis procentdel af den faste og flydende urenheder. Denne sod, aske, havsalt, støv, vanddråber, mikroorganismer. Fald i luften, kan de både naturlige og menneskeskabte midler.

Lagene i atmosfæren

Og temperaturen og tætheden og kvaliteten af den luft i forskellige højder ujævne. På grund af dette, er det besluttet at tildele de forskellige lag af atmosfæren. Hver af dem har sine egne karakteristika. Lad os finde ud af, hvad lag af atmosfæren Der skelnes mellem:

 • Troposfæren - det atmosfæriske lag er tættest på Jordens overflade. Dens højde - 8-10 km over polerne og 16-18 km - i troperne. Der er 90% af den totale vanddamp, der findes i atmosfæren, så der er en aktiv cloud formation. Også i dette lag er der processer såsom bevægelsen af luft (vind), turbulens, konvektion. Temperaturer spænder fra 45 grader om eftermiddagen i den varme årstid i troperne til -65 grader ved polerne.
 • Stratosfæren - den anden afsides fra jorden lag af atmosfæren. Beliggende i en højde af 11 til 50 km. I det nedre lag af stratosfæren temperatur på ca. -55, i retning bort fra jorden den stiger til +1. Dette område kaldes inversion og er grænsen for stratosfæren og mesosfæren.
 • Den mesosfaeren er placeret i en højde på 50 til 90 km. Temperaturen ved sin nedre grænse - omkring 0, i den øvre -80 ...- 90 C.? Meteoritter ind i jordens atmosfære, helt forbrændt i Mesospheric, fordi denne luftemission forekomme her.
 • Termosfære har en tykkelse på ca. 700 km væk. I dette lag, atmosfæren har aurora borealis. De vises på grund af den luft ionisering ved kosmisk stråling og stråling fra solen.
 • Exospheres - en dispersion zone luft. Her, gaskoncentrationen er lille og deres gradvise tilbagetrækning sker i sin bane.

Grænsen mellem Jordens atmosfære og rum vidder antaget linje på 100 km. Denne funktion kaldes Karman linje.

atmosfærisk tryk

At lytte til vejrudsigten, vi ofte hører det atmosfæriske tryk aflæsninger. Men hvad betyder trykket af atmosfæren, og hvordan det kan påvirke os?

Vi forstod, at gassen består af luft og urenheder. Hver af disse komponenter har sin egen vægt, og derfor atmosfæren ikke vægtløs, de troede indtil det XVII århundrede. Atmosfærisk tryk - en kraft, hvormed alle lag af atmosfæren under tryk ved jordens overflade og om alle emner.

Forskere har udført komplicerede beregninger og beviste, at en kvadratmeter af atmosfæren presser med kraft 10.333 kg. Derfor er den menneskelige krop udsættes for lufttrykket, hvis vægt er 12-15 tons. Hvorfor har vi ikke mærke det? Det sparer os sin indre tryk, der afbalancerer den eksterne. Man kan føle det atmosfæriske tryk på et fly eller i bjergene, da det atmosfæriske tryk ved højden meget lavere. I dette tilfælde muligt fysisk ubehag, lægge ørerne, svimmelhed.

Interessante oplysninger og fakta

Atmosfæren omkring kloden, kan vi sige en masse ting. Vi kender det en masse interessante fakta og nogle af dem kan synes overraskende:

 • terrestrisk atmosfære vejer 5 300 000 000 000 000 tons.
 • Det letter transmission af lyd. I en højde på mere end 100 km af denne egenskab er tabt på grund af ændringer i atmosfærens sammensætning.
 • Bevægelse af atmosfæren fremprovokeret af den ujævne opvarmning af jordens overflade.
 • At bestemme lufttemperaturen med et termometer, og kende kraft atmosfæretryk - barometer.
 • Tilstedeværelsen af atmosfæren sparer vores planet fra 100 tons af meteoritter hver dag.
 • Luft sammensætning blev fastsat et par hundrede millioner år, men begyndte at ændre sig med begyndelsen af en turbulent produktionsaktiviteter.
 • Det menes, at atmosfæren strækker sig op til en højde af 3000 km.

Betydning atmosfære for human

Fysiologisk atmosfære zone er 5 km. I en højde på 5000 m over havets overflade, begynder en person til at manifestere iltmangel, hvilket medførte et fald i dens ydeevne og forværringen af sundhed. Dette viser, at en person ikke kan overleve i rummet, hvor der er denne forbløffende blanding af gasser.

Alle oplysninger og fakta om atmosfæren kun bekræfte dens betydning for mennesker. Takket være sin tilstedeværelse og muligheden for liv på Jorden. Allerede i dag vurdere omfanget af skader, at menneskeheden er i stand til aktionerne anvendte livgivende luft, er vi nødt til at tænke over yderligere tiltag for at bevare og genoprette atmosfæren.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.