Selv-dyrkningPsykologi

Opfattelse af farve fra mand. Effekt af farve på en person

Manden har evnen til at se omverdenen i alle de forskellige farver og nuancer. Han kan beundre solnedgangen, smaragdgrønne, den bundløse blå himmel og andre naturskønheder. Opfattelsen af farve og dens indflydelse på psyken og den fysiske tilstand af mennesket vil blive diskuteret i denne artikel.

Hvad er farve?

Farve refererer til den subjektive opfattelse af den menneskelige hjerne af synligt lys, forskelle i dets spektrale struktur, opfattet af øjet. Folk har evnen til at skelne farver bedre end andre pattedyr.

Lys påvirker de lysfølsomme receptorer i øjet retina, og derefter udvikler de et signal, der overføres til hjernen. Det viser sig, at opfattelsen af farve er dannet på en kompleks måde i kæden: øjet (nethinden af nethinden og exteroceptorerne) - visuelle billeder af hjernen.

Farve er således en fortolkning af omverdenen i en persons bevidsthed, der skyldes behandling af signaler, der kommer fra lysfølsomme celler af øjenkegler og stænger. De første er ansvarlige for opfattelsen af farve, og sidstnævnte for skarpheden af skumringen.

"Farveforstyrrelser"

Øjet reagerer på tre primære toner: blå, grøn og rød. Og hjernen opfatter farver som en kombination af disse tre grundlæggende farver. Hvis nethinden taber evnen til at skelne en farve, mister en person det. For eksempel er der mennesker, der ikke er i stand til at skelne grøn fra rødt. I 7% af mændene og 0,5% af kvinderne er der sådanne træk. Meget sjældent ser folk ikke farverne rundt, det betyder, at receptorcellerne i deres nethinden ikke fungerer. Nogle lider af svage twilight vision - det betyder, at de har svage følsomme pinde. Sådanne problemer opstår af forskellige årsager: på grund af mangel på A-vitamin eller arvelige faktorer. En person kan dog tilpasse sig "farveforstyrrelser", så uden en særlig undersøgelse er det næsten umuligt at opdage dem. Mennesker med normal vision er i stand til at skelne op til tusind nyanser. Farvens opfattelse af farve varierer afhængigt af omgivelserne. Den samme tone ser anderledes ud i lyset af lys eller i sollys. Men menneskesyn tilpasser sig hurtigt disse ændringer og identificerer en velkendt farve.

Form opfattelse

Kendskab til naturen fortsatte mennesket med at opdage nye verdensprincipper - symmetri, rytme, kontrast, proportioner. Med disse indtryk blev han guidet, omdannet til miljøet og skabt sin egen unikke verden. I fremtiden skabte virkelighedsobjekter stabile billeder i det menneskelige sind ledsaget af klare følelser. Opfattelsen af form, størrelse, farve er forbundet med individet med de symbolske associative betydninger af geometriske figurer og linjer. For eksempel er vertikalen i mangel af opdelinger opfattet af mennesket som noget uendeligt, uforligneligt, stigende, lys. Fortykkelsen i bunden eller den vandrette base gør den mere stabil i individets øjne. Men diagonalen symboliserer bevægelse og dynamik. Det viser sig, at sammensætningen, baseret på klare vertikale og horisontale gravitater til højtidelighed, statisk stabilitet og et billede baseret på diagonaler - til variabilitet, ustabilitet og bevægelse.

Dobbelt effekt

Det er universelt anerkendt, at opfattelsen af farve ledsages af en stærk følelsesmæssig virkning. Dette problem blev undersøgt i detaljer af malere. VV Kandinsky bemærkede, at farven har en dobbelt virkning på manden. For det første oplever fysiske fysiske virkninger, når øjet enten fortrylles af farve eller irriteret af det. Dette indtryk er flygtigt, hvis det kommer til kendte genstande. Men i en usædvanlig sammenhæng (en kunstners maleri, for eksempel) kan farve forårsage en stærk følelsesmæssig oplevelse. I dette tilfælde kan vi tale om den anden slags indflydelse af farve på individet.

Den fysiske effekt af farve

Talrige eksperimenter af psykologer og fysiologer bekræfter farvenes evne til at påvirke en persons fysiske tilstand. Dr. Podolsky beskrev den visuelle opfattelse af farve af en person som følger.

 • Blå farve - har antiseptisk virkning. Det er nyttigt at se på, når suppurating og inflammeret. Følsom individuel blå skygge hjælper bedre end grøn. Men "overdosis" af denne farve forårsager en del depression og træthed.
 • Grøn er hypnotisk og smertestillende. Det påvirker nervesystemet positivt, fjerner irritabilitet, træthed og søvnløshed og hæver også tonen og sænker blodtrykket.
 • Gul farve - stimulerer hjernen, så det hjælper med psykisk svigt.
 • Orange farve - har en spændende virkning og øger pulsen uden at hæve blodtrykket. Han forbedrer humør, øger vitalitet, men med tiden kan trætte.
 • Violet farve - påvirker lungerne, blodkarrene, hjertet og øger udholdenheden af kropsvæv.
 • Rød farve - har en opvarmningseffekt. Det stimulerer hjernens aktivitet, eliminerer melankoli, men det irriterer i store doser.

Typer af farver

På forskellige måder kan man klassificere effekten af farve på opfattelsen. Der er en teori, hvorefter alle toner kan opdeles i stimulerende (varm), desintegrerende (kold), pastel, statisk, døve, varm mørk og kold mørk.

Stimulerende (varme) farver fremmer excitation og virker som stimuli:

 • Rød - livsbekræftende, stærkt vilje;
 • Orange - hyggeligt, varmt;
 • Gul - strålende, kontaktende.

Disintegrerende (kolde) toner muffel spænding:

 • Violet - tungt, fordybet;
 • Blå - fremhævende afstand
 • Lyseblå - guide, der fører til plads
 • Blågrøn - omskiftelig, understreger bevægelse.

Pastellfarver muffle effekten af rene farver:

 • Pink - mystisk og blid;
 • Lilla - isoleret og lukket
 • Pastelgrøn - blød, blid;
 • Gråblå - diskret.

Statiske farver kan balancere og distrahere fra spændende maling:

 • Ren grøn - forfriskende, krævende;
 • Olivenblødgøring, beroligende;
 • Gulgrøn - befriende, fornyende;
 • Lilla - ambitiøs, udsøgt.

Døvetoner bidrager til koncentrationen (sort); Forlad ikke spænding (grå); Sluk (hvid).

Varme mørke farver (brun) forårsager sløvhed, inerti:

 • Ocher - mildrer væksten i spænding;
 • Jordbrun - stabiliserer;
 • Mørkebrun - reducerer excitabilitet.

Mørke kølige toner (sort og blå, mørkegrå, grøn-blå) undertrykker og isolerer irritation.

Farve og personlighed

Opfattelsen af farve afhænger i høj grad af personens personlighedskarakteristika. Denne kendsgerning blev bevist i hans værker om den individuelle opfattelse af farvesammensætninger af den tyske psykolog M. Lyusher. Ifølge hans teori kan den person, der befinder sig i en anden følelsesmæssig og mental tilstand, reagere forskelligt på samme farve. I dette tilfælde afhænger funktionerne i farveopfattelsen af individets udvikling. Men selv med en svag følelsesmæssig følsomhed opfattes farverne i den omgivende virkelighed tvetydigt. Varme og lyse toner tiltrækker øjet mere end de mørke. Og samtidig klare, men giftige farver forårsager angst, og en persons syn kigger ufrivilligt efter en kold grøn eller blå skygge til hvile.

Farve i reklame

I reklameklagen kan valget af farve ikke kun afhænge af designens smag. Tross alt kan lyse toner både tiltrække en potentiel klients opmærksomhed og gøre det vanskeligt at få de nødvendige oplysninger. Derfor skal opfattelsen af individets form og farve tages i betragtning ved oprettelse af reklame. Afgørelser kan være mest uventede: For eksempel på en modley baggrund af lyse billeder vil en persons ufrivillige opmærksomhed blive tiltrukket af en streng sort / hvid reklame snarere end en farverig indskrift.

Børn og farver

Opfattelsen af farve hos børn udvikler sig gradvist. Først skelner de kun varme toner: rød, orange og gul. Derefter fører udviklingen af mentale reaktioner til, at barnet begynder at opfatte blå, lilla, blå og grønne farver. Og kun med alderen bliver babyen tilgængelig med alle de forskellige farvetoner og nuancer. I tre år kaldes børn normalt to eller tre farver og lærer om fem. Og nogle børn skelner næppe den grundlæggende tone selv i en alder af fire. De svagere adskiller farver, husker næppe deres navne, erstatter spektrumets mellemtoner med de grundlæggende, og så videre. For at barnet skal lære at opdage omverdenen tilstrækkeligt, skal man lære ham at skelne farver korrekt.

Udvikling af farveopfattelse

Fra en tidlig alder skal man lære farveopfattelse. Barnet er naturligvis meget nysgerrig og har brug for en bred vifte af oplysninger, men du skal introducere den gradvist, for ikke at irritere barnets følsomme psyke. I en tidlig alder forbinder børn normalt farve med billedet af et objekt. For eksempel grøn - juletræ, gul - kylling, blåhimmel og så videre. Underviseren skal udnytte dette øjeblik og udvikle farveopfattelse ved hjælp af naturlige former.

Farve, i modsætning til størrelse og form, kan du kun se. Når du bestemmer tonen, er der derfor en stor rolle til sammenstilling. Hvis der er to farver placeret ved siden af hinanden, vil hvert barn forstå, om de er ens eller forskellige. Samtidig behøver han ikke at vide navnet på farven, det er nok til at kunne udføre opgaver som "Plant hver sommerfugl på en blomst af samme farve." Når barnet lærer at visuelt skelne og matche farver, er det fornuftigt at fortsætte med udvælgelsen ifølge mønsteret, det vil sige den faktiske udvikling af farveopfattelsen. For at gøre dette kan du bruge bogen GS Shvaiko kaldet "Spil og spil øvelser til udvikling af tale." Kendskab til farverne i omverdenen hjælper børn med at føle sig tyndere og fyldigere virkeligheden, udvikler tænkning, overholdelse, beriger tale.

Visuel farve

Et interessant eksperiment på sig blev sat af en bosiddende i Storbritannien - Neil Harbisson. Han vidste ikke, hvordan man skelne farver fra barndommen. Læger har fundet ham en sjælden synsfejl - achromatopsi. Fyren så den omgivende virkelighed som i sort / hvid biograf og betragtes som en socialt afskåret person. En dag var Neal enig i et forsøg og fik lov til at plante i sit hoved et specielt cybernetisk værktøj, der gør det muligt for ham at se verden i al sin farverige mangfoldighed. Det viser sig, at opfattelsen af øjenfarven ikke er nødvendig. På bagsiden af Nilen blev en chip og en antenne med en sensor implanteret, som fanger vibrationen og omdanner den til lyd. I dette tilfælde svarer hver note til en bestemt farve: fa - rød, la - grøn, til - blå og så videre. Nu for Harbisson er et besøg i supermarkedet beslægtet med at besøge en natklub, og billedgalleriet minder ham om at gå til filharmonien. Teknologien har givet Nilen hidtil usædvanlig natur: en visuel lyd. Manden sætter interessante eksperimenter med sin nye følelse, for eksempel kommer tæt på forskellige mennesker, studerer deres ansigter og komponerer musikken i portrætter.

konklusion

Du kan tale om opfattelsen af farve på ubestemt tid. Et eksperiment med Neil Harbisson for eksempel antyder, at den menneskelige psyke er meget plastisk og kan tilpasse sig de mest usædvanlige forhold. Derudover er det indlysende, at folk har et ønske om skønhed, udtrykt i det indre behov for at se verden i farve, ikke monokrom. Vision er et unikt og skrøbeligt instrument, hvis undersøgelse vil vare lang tid. Lær om det så meget som muligt vil være nyttigt for alle.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.