Nyheder og SamfundKultur

De "verden træet" slavere

Verden træ eller kosmisk træ (oversat fra latin Lysthuset mundi) - dette er en meget karakteristisk billede mifopoeticheskogo bevidsthed, der udtrykker hele billedet af verden i dens universalitet. Dette billede blev taget til fange næsten overalt - eller alternativt med ren, ofte accentueret af en bestemt funktion: Russisk livets træ, gamle træ frugtbarhed, samt træklatring, træ center Shamanic træ, træ af himlen, Kundskabens Træ, endelig.

Den enhed af modsætninger

De vigtigste parametre i verden bringes sammen gennem fælles modstand af betydninger, som er de mange forskellige kulturelle og historiske versioner af dette billede. Verden træ - omdannelsen af begreber som den globale søjle akse af verden, den første mand, verdens bjerget. Selv noget tempel, kolonne, obelisk, en triumfbue, en trappe, en trone, en kæde, et kryds - alt dette izofunktsionalnye billeder af den samme verden-træ.

Rekonstruktion af de mytologiske og kosmologiske ideer, der er optaget i teksten til forskellige genrer i billedkunst (og det er ikke kun skulptur og maleri, men meget mere, så i små og populære genrer - ornament og broderi), i bygninger arkitektur - kult primært i redskaber til ritual handling og så videre. Tree verden som en måde at komme i forskellige områder fra tidspunktet for bronze - i Europa og i Mellemøsten den dag i dag - i traditionen fra sibiriske shamanisme, amerikansk, afrikansk og australske aboriginals.

Kaos og Kosmos

Dette billede har altid spillet rollen som arrangør af verdens rum. Alle ved, hvad bespriznakovy og usignerede kaos da han konfronterer en velordnet kosmos. Kosmogoni beskriver organisationen og dannelsen af verden som skabelsen af en binær opposition "jord-sky", som krævede en vis plads og støtte, og den måde, verden var et træ, og derefter gik rent gradvis serier: planter, så dyr, så mennesker.

Den hellige verdens centrum, hvor der er livets træ, kombineret med hans udseende (ved den måde, dette center er ofte differentieret - to træer, tre bjerge og så videre). Verden træet står oprejst og er domineret af at identificere og formel og materiel fælles universet.

Den dækker alt: rødder - underjordisk liv, den trunk - den jord, dens overflade, de brancher - himlen. Og organiserede verden - på kontrasterne: op-ned, ild, vand, himmel, jord, og også fortiden-nuværende-fremtid, vi forfædre, efterkommere, ben, torso, hoved, og så videre. Det er livets træ dækket alle områder af livet i den tid, familien, kausal, ætiologiske, elementær og næsten alle andre vinkler.

Trinity

Den "World Tree" ses lodret, ved at relatere til hver del af den særlige klasse af væsener, guder eller - oftere - dyr. På toppen, i de grene af levende fugle, oftest malet to ørne. I midten af billedet af World Tree er normalt forbundet med hovdyr: elge, hjorte, køer, antiloper, heste. Nogle gange er det bierne, i de senere traditioner - folk. I den nederste del, hvor rødderne af levende frøer, slanger, bævere, mus, fisk, oddere, lejlighedsvis - en bjørn eller en fantastisk monster fra helvede. Under alle omstændigheder altid verden livets træ - et symbol på Treenigheden.

For eksempel, den sumeriske epos om Gilgamesh gør os alle tre værdier: rødderne med en slange, en fugl på grene Anzud centrum, og jomfru Lilith. Indoeuropæiske myter er de samme plot, hvor World Tree billedet med storm gud i toppen, som dræber slangen, beliggende i rødderne, og producerer besætninger frihed stjålet slange. Egyptiske myte version af Ra - gud for solen, men i form af en kat dræbe en slange ved foden af ahorn. Under alle mytologi verden træ kultur hellig viden forvandler kaos til kosmos gennem alle tre af sine inkarnationer.

stamtræ

I mange epos og myter billede af træet er relateret til slægtsforskning af slægten, med et link og kontinuitet i generationer, med efterligning af den ægteskabelige forhold. Nanai knyttet til familiens træ erklæringer om kvindelig fertilitet af forplantning. På stamtræet, grenene, levede og opdrættet sjæle ufødte mennesker, så i form af fugle ned for at komme ind i de kvinder af denne art.

Verden træ slavere virkede til tider omvendt, som for eksempel i nogle parceller, hvor det er nødvendigt at gå ned til underverdenen og vende tilbage derfra: "På havet-okiyane, på øen Kurgan hvid berozonka op rødder, grene ned" Inverted træer er fundet afbildet på de rituelle genstande, kan især almindelig dette motiv ses i slaviske broderi, som utvivlsomt betyder en omvendt lavere verden, hvor alt er det modsatte: den levende dør, de synlige forsvinder, og så videre.

horisontal

Objekter afbildet på siderne af livets træ, danner sammen med ham (og forbindelsen til cylinderen er obligatorisk) horisontal struktur. Oftest på hver side af stammen symmetrisk afbildet klovdyr og / eller menneskelige figurer (eller guder, mytologiske figurer, præster, helgener og så videre). Lodret altid refererer til den mytologiske sfære, og den horisontale - er et ritual og dens deltagere. Object eller billedfiler, kombineret med træet: elg, ko, mennesker osv - er et offer, er det altid i midten ... Deltagerne i ritualet til venstre og højre. Hvis vi betragter den vandrette serie, kan du se en plan af ritualet er skitseret her, som han vil sikre gennemførelsen af myten: frugtbarhed, velstand, afkom, rigdom ...

fly

Vandrette akser kan være mere end et kredsløb i et træ til dannelse af en plan - en offentlig en cirkel. Hvordan man kan trække den verdensberømte træet på pladsen flyet? Selvfølgelig, i midten. Flyet har to dimensioner: front, ryg og venstre til højre. I dette tilfælde skete det fire sider (hjørner), der angiver de punkter i kompasset. Af den måde, på hver side - i hjørnerne - kan vokse en privat verden træ, korreleret med de vigtigste træ, eller i stedet for, som i "Edda" eller aztekerne, de fire guder - nord, syd, øst og vest. Som en nøjagtig gengivelse af de verdens-tree Lapperne ved tamburin, en by i Kina - det er det samme træ, indskrevet i et kvadrat. Og i de fire hjørner af hytten.

firedoblet formular

Dette mønster gentages altid og næsten overalt. Digtet om Gilgamesh: tilbage på de fire sider, og tilbød et offer. Myterne af slaverne: på øen eg, under Slangen-skarapeya og vi beder til de fire hjørner af tilbedelse ... Eller stående cypres træ, lokke fra alle fire sider - Foto og vest, om sommeren, og Or ... Siever Kom på alle fire sider, som solen og månen og stjernerne i fint ... Eller hav-okiya karkolist træ, der hænger på et træ Cosmas og Damian, Luke og Paul ...

Religiøse bygninger også nødvendigvis omfatte en firedobbelt ordning: en pyramide, en pagode, en ziggurat, kirken, shamanens telt, stendysser - alt er fokuseret på den lyse side. Mexicanske pyramide: pladsen, som er opdelt af diagonaler i fire dele, der er beliggende i centrum af en kaktus med en ørn, en slange-spiser. Overalt - i nogen religiøse konstruktioner nødvendigvis betegnes hellige center - akse af verden. Den er bestilt i midten af en naturlig kaos.

numeriske konstanter

Selv i oldtiden var der en forståelse af, hvordan man kan trække verden-træet, efterhånden opnå tilgængeligheden af tegnsystemer. Mythopoetical numeriske konstanter, beordrer verden, ved hvert skridt, og selv i en moderne hverdag. Lodret: trohmirie triade af guddomme, tre sønner har en fabelagtig gammel mand, tre sociale grupper, de tre højeste værdier - frihed, broderskab, lighed, tre forsøg, og så videre. Tre - måde det absolutte, perfekt, som enhver proces består af tre faser - oprindelsen, udvikling og afslutning.

Fire samme - vandret - Statisk integritet: Notebook guder, de vigtigste retninger - venstre mod højre, frem og tilbage, de fire årstider og kardinalpunkter, fire rum-tallet, de fire elementer i verden - den jord-vand-brand-luft. Der er også de syv - de to tidligere konstanter i summen - billedet syntese af dynamiske og statiske aspekter af universet: de syv grene af verden træet, syv shamanistiske træer indianere univers syv-leddede, syv-leddede Pantheon og så videre. Endelig er symbolet på fuldstændighed er antallet tolv: tolv måneder, mange russiske mysterier, hvor dette sker et dusin.

sted kryds

Hvad er træet verden til mythopoetic æra af menneskeheden, hvad er dens rolle? Kort sagt, hvad er det? Uden det var umuligt at med et link til at linke makrokosmos til mikrokosmos, der er en lille mand med en grænseløs univers. Tree verden - et sted for deres skæringspunkt, hvorigennem der var et holistisk syn på universet, og manden var i stand til at fastslå hans plads i det.

Og ganske vist, Træ er stadig kører. Varianter af sådanne ordninger i stor skala lever i moderne videnskab: kybernetik, matematik, lingvistik, økonomi, kemi, sociologi, og mange andre, det vil sige dem, hvor der er forgrening fra centrum. Næsten alle kontrol kredsløb, afhængighed, underordning, som vi nu bruger - det er det, verden træet. Værd at se diagrammer, som viser strukturen af regeringen, bestanddele af enhver stat, sociale relationer, ledelse og mere drugog at forstå, at Livets Træ er stadig i live og voksende.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.