FormationVidenskab

Hvad forårsagede dannelsen af Lipariske landskabsformer? Fremgangsmåden til dannelse af en lettelse

Under relieffet forstå danner overfladen af vores planet, som anses for i forhold til et vist niveau. Med andre ord er det alle de uregelmæssigheder i landet, havet og havbunden. Forskellige typer af nødhjælp er kendetegnet ved deres størrelse, alder, og historien om udviklingen.

Det er især vigtigt at overveje dette i designfasen og under opførelsen af vej-, jernbane- og andre netværk. Karakteristisk relief (bjergrigt, kuperet, fladt og så videre. D.) Påvirke mængden af arbejde og omkostninger betydeligt.

Flytning af landskabsformer

Alle jord uregelmæssigheder er opdelt i:

1. Mountain. Denne kegleformede landskabsform, knejsende over det omgivende terræn. Det højeste punkt af bjerget kaldes spidsen, som kan være enten akut eller tage form af stedet (plateauet). Den laterale overflade af sådanne forhøjninger består af skøjter. Det linie, der angiver de fusion bjerge med det omgivende terræn, en base eller tunge.

2. Udgravninger. Denne form for lettelse overfor bjerget og er en lukket depression. Det laveste punkt af pit kaldet ned. Sidefladerne såsom landskabsformer pitches, og linjen af fusionen med omgivelserne - pande.
3. kamme. Det er ikke andet end en bakke, strakt i alle retninger, og reducerer gradvist i højden. Alle områder har to hældninger, som fusionerer i toppen, der danner en linje af vandskel.
4. Dell. Sådanne landskabsformer modstående kamme. De er aflange, konstant slippe fordybninger, der er åben i den ene ende. Dell har to rampe tilslutning til vandskellet linje, der løber langs bunden af denne uddannelse. Et eksempel på sådan en form kan tjene dal og kløften. I det første tilfælde kan vi tale om en bred hul, der har flade og græs-dækket skråninger. Slugt er grundlæggende forskellig fra en sådan formation. Det er en smal slugt, som skråninger er stejle og har ingen græstørv.
5. Sadel. Dette sted begyndende i zoner fusionere skøjter og ligge mellem to hosliggende bjerget. Nogle gange sadlen er placeret på det sted, hvor fusions- vandskel kamme. På sit område, som regel er folk banede vandrestier eller veje, kaldte dem passerer. Fra sadlen strækker sig i modsatte retninger hassel.

Alle de ovennævnte typer af nødhjælp er de vigtigste.

undervisningsmetoder

Overfladerelieffet - en separat konvekse eller konkave uregelmæssigheder, der kan observeres på jorden. Dens former varierer i størrelse og oprindelse. Således er alle eksisterende på vores planet ujævnt terræn tilhører mega, mikro-, meso- og nano-relief. Desuden kunne deres dannelse skyldes vand-eroderende eller vulkansk, glacial eller Karst, tektoniske eller vind-drevne processer. Hver af disse pathways er en vis form for bevægelse af energi og stof i dybet eller overfladen af skorpen.

Sorter relief-dannende processer

Alle faktorer, der påvirker dannelsen af overfladen af vores planet, er opdelt i endogene og eksogene. På trods af forskellene, de er altid sammen. Men den fremherskende rollen som en af dem afhænger af karakteristiske for lettelse i nogle områder.

Med hensyn til de udefra kommende faktorer, de altid optræder på overfladen af Jorden. Dækning af sådanne processer - den øverste del af jorden. Relieffet dannelse faktorer såsom erosion og forvitring, slid og blotlægning, virkningen af gletsjere og t. D. Årsager en lignende virkning vitale funktioner af organismer, tyngdekraft, og påvirkning af solstråling energi. Eksogene faktorer, der påvirker på det øverste lag af jordskorpen til dannelse, som regel meso- og mikrofilm overflade. Dette er på grund af deres ubetydelig indvirkning på den geologiske opbygning af planeten.

Store landskabsformer dannes som et resultat af udsættelse for endogene faktorer. Det processer i jordens indre, der er forårsaget af tyngdekraften og indre energi. Større landskabsformer opstår på grund af visse forhold, der indtræder som følge af rotation af vores planet. Hvordan kan manifestere endogene processer? Deres tilstedeværelse foreslår os aktiviteterne i mudder vulkaner, magmatism, tektoniske bevægelser, og så videre. D. Og alle disse symptomer er forårsaget af påvirkning af termisk energi af planeten som følge af radioaktivt henfald forekommer i kappen. Det er værd at sige, at de endogene processer i jordskorpen opdeles i to typer - den oceaniske og kontinentale.
Effekt af indre varme energi forårsager bevægelse af lithosfæren. Dette ændrer relief kortet betydeligt. Dannet fejl og folder, bakker og fordybninger i de øvre lag af jordskorpen.

Hvilke eksempler på relief dannet ved virkningen af endogene processer? Først og fremmest er det de fejl af Jordens skorpe. De har forskellig størrelse og form, samt tidspunktet for dannelse. Den dybeste af disse fejl - en stor blok af at opleve den horisontale og vertikale forskydning. Ofte definerede konturer af kontinenterne. Store blokke af jordskorpen er bogstaveligt gennemsyret med små fejl. Oftest er floden dale, bakker og lavlandet. Og alle disse former, som regel lave en moderne vertikal bevægelse i begge retninger. Således Upland, hvor arrangeret Kurskaia, Voronezh Belgorodskaia region og har en konstant løftehastighed på 4 til 6 millimeter om året. Men Oka-Don Lowland, tværtimod, er udeladt. Hastigheden af denne proces andrager 2 mm. Det skal siges, at topografien og geologi jordskorpen er tæt forbundet. Gamle bevægelser af vores planet blokke afspejles i arten af forekomsten være i dem klipper.

Til dato, en af de faktorer, der påvirker ændringen i højden, er den menneskelige økonomiske aktivitet. Der er en direkte indvirkning på jordskorpen under minedrift, under opførelsen, samt i udviklingen af felterne for dyrkning af landbrugsprodukter.

vindpåvirkning

Udsættelse for luftmassen flow til miljøet er allestedsnærværende. vind og lindring-arbejde er en faktor, der har en særlig stor indflydelse på det område af sandede ørkener. Forskellige jord overfladeruhed i dette tilfælde finde sted i forbindelse med driften af deflation proces. Denne blæser af sandet masse.

Også deres overdragelsen finder sted og yderligere udfældning (akkumulering). Disse landskabsformer, der dannes som følge af vinden, kaldes Lipariske. Og det er ikke overraskende, da Aeolus - navnet på den gamle græske gud for vinden. Hvad er oprindelsen af denne type terræn? Det er dannet under indflydelse af følgende processer:
- deflation - løs jord blæser;
- Korrosion - slibning og formaling savværker;
- overførsel af jord luftstrømme;
- ophobning af materialer.

Vindhastigheden er direkte relateret til overdragelsen af jordpartiklerne, placeret på jordens overflade. Når således luftmassestrøm i et sekund i en afstand af 4,5-6,7 meter kan bevæges til 0,25 mm sandkornene. Ved højere hastigheder (11,4-13 m / s) kan mængden være op til 1,5 mm.

Danner deflationære relief

Processer blæser løs jord forekommer ofte på agerjord overgivet til landbrugsjord. Hvad forårsagede dannelsen af Lipariske landskabsformer i dette tilfælde? Deflation proces skyldes tabet af struktur i humus horisont pløjning resultat i en lang periode. Jord starter nemt blive blæst, omfanget af dette fænomen til at nå 125 tons per hektar. Deflation processer, der finder sted i den russiske centrale Black Earth region. For eksempel i 1967 i den sydlige del af Voronezh-regionen raser støv storm revet ned omkring 60 tons per hektar jord.

Beskrivelse af relief områder, hvor der er delvist fastsat ved vegetation, er en vekslen af deflation bassiner og er mellem skillevægge. Denne såkaldte cellulære landskab af sand dannet af luftmasser skiftende retninger ved uregelmæssig tømning af jordpartikler. Når vedvarende vinde bassin bliver halvmåneformede og har en vis orientering. De kaldes på følgende måde: hullers bane Lipariske sand. De største sådanne former er op til halvfjerds meters dybde. De findes ofte i Arabien, hvor de kaldes fuldzhi.

Former ætsende relief

Bærbar masse af sand blæst ofte slibe og male off overfladen lag af klippen, som findes i vejen for deres bevægelse. I dette tilfælde dannelsen af:
- ætsende nicher;
- "stensøjler";
- Æoliske "sten svampe".

Med hensyn til korrosion nicher, deres uddannelse finder sted, som regel i en let destruerbare klipper. De er for eksempel, mergel og sandsten. Hvis løs rock dækket med en tæt, så er der dannelsen af "sten svampe" eller "sten søjler". Det er forbløffende i sin skønhed landskabsformer. De kan ligne stænger, tårne og svampe.

Hvordan det dannede dette naturlige vidunder? Luftmasse rive med sin lille strøm af forvitring produkter, samt flagrende akkumulering af løst materiale. Stor i omfang masser af sand i kontakt med klippen. I dette tilfælde jordpartiklerne fungere som et slibemateriale. De slibe og male overfladen klipperne. Resultatet af sådanne virkninger og er speciel aeoliske form, søjler og svampe.

Sommetider vinden blæser i løst materiale af hele bækkenet. Denne ovale eller runde form med flere snese til flere hundrede meter på tværs. Nogle gange deflation bassiner som furerne. Så de kaldes Yardang. Disse riller dannes ofte langs veje eller andre strukturer med aflange dimensioner.

akkumulerende former

Enhver af luftens massestrøm har sin kapacitet, kraft og mætning. Den første indikator, der karakteriserer den mængde sand, der er i stand til at flytte denne vindstyrke. Power bestemmes ud fra det reelle antal jordbårne partikler. Og hvad er mætning af vinden? Denne effektforholdet og luftstrøm kapacitet. For små værdier af denne parameter forekomme deflation, og for stor - akkumulerende. Overvej virkningen af den sidste af dem.

Hvad forårsagede dannelsen af Lipariske former for akkumulerende type nødhjælp? Alle de samme job vind transportere sand partikler. Når i vejen for en sådan masse møder Bush eller enhver anden hindring, så en bunke navevaniya. Akkumulerende sand fuldstændig dækker planten.

Der er forskellige eksempler på relief dannet ved ophobning processer. Men i alle dens former er opdelt i to typer:
- langsgående;
- cross.

Ved hjælp af langsgående former omfatter sand kamme, som også kaldes de riflede sand. Deres dannelse skyldes påvirkningen af vinden i en konstant retning. Denne proces medfører, at blæser sand fra nisin med samtidig frigivelse det ind udformet med forhøjninger eller kamme. Samtidig er der en bevægelse af jordpartikler mod vinden bevægelser langs højderyggen, hvilket forøger en kontinuert formular.

Blandt tværgående akkumulerende Æoliske formationer er klitter, og kæde barkhan klitter. Lad os undersøge dem i detaljer.

klitter

I ørkener ofte bakker halvmåneform, er toppene af hvilke spidse og rettet mod den fremherskende virkning af luftmasser. Dette er klitterne. Hvad forårsagede dannelsen af Lipariske landskabsformer af denne type? Alle de samme drift af vinden. Klitter har asymmetriske skråninger. Dens flade side til ansigt vindsiden, og stejle - til læ. Klitter - en mobil form af sandet forholdsregler. Deres bevægelse er langsom, men stabil. I løbet af året er det, 50-60 meter. I Karakums denne hastighed er betydeligt højere. Det er 12 meter i den sidste måned.

Hvad forårsagede dannelsen af Lipariske landskabsformer af denne type? Selvfølgelig, arbejdet i de hyppige og kraftige vinde. Men der er nogle andre faktorer under indflydelse af hvilke der er klitter. Disse omfatter:
- en lille mængde udfældning;
- aktiv fysisk forvitring af jord sten;
- et lille antal eller total mangel på vegetation.

dannet et tilsvarende relief i nogen omstændigheder? Desert klima, tropisk og tempereret breddegrader er meget befordrende for fremkomsten af klitterne. Højden af sand formationer, som regel ikke er mere end otte meter. Men nogle af de mest omfattende, hvoraf kan stige op til 40 m.

barkhan kæde

This vind-drevne landskabsformer der rejser sig over overfladen af jordens individuelle kamme. De repræsenterer flere kondenserede klitter. Beskrivelse af lindring af denne type indeholder ofte en indikation af tilstedeværelsen af tegn på pulseringer, som er placeret på de luv skråninger. Disse er små, parallelle rettet sand ruller, hvis højde er i intervallet 2-5 cm. Udseendet af tegn på pulseringer forårsaget af vibration af luftmassen.

klitter

I de ikke-tropiske ørkener er ofte muligt at observere dannelsen af tværgående vind-drevne former. Det klitter. Under påvirkning af vinden kan tage sådanne formationer og længdesnit. Sommetider klitter ligne sin udseende klitter sind. Men i modsætning, de "horn" af sådanne formationer rettet mod vinden. I skitsere konturerne som klitter kaldet parabolsk.

Hvad er Lipariske landskabsformer? Disse omfatter de klitter, der hælder og pyramideformet. Lignende formationer er den største af de Lipariske. De kan ses i Centralasien og i Sahara. Pyramideformede klitter dannes, når vinde blæser i forskellige retninger. Sommetider disse former nå en højde på 150 meter. Lænet mod klitterne dannes nær bjergkæder. Dette er en unik sandet sti, inspireret af luftmasser på skråningen. Læner sig op ad klitterne ofte have en højde på 200 meter.

Andre Lipariske uddannelse

Ofte mobilitet jord partikler grænser vegetation, som ligger på det område af deres fordeling. Så i tilstedeværelsen af sjældne fauna lag er dannet bakkede sand. I de sandede dale og på kysten er der Kuchugury. Dette såkaldte cumulus Sands.

På det område af tørre lande spredt ikke kun sand, men også klipper og ler ørkener. Hvor du kan observere dannelsen af forskellige former for deflation. Således er projektioner af klipper i den stenede ørkener ofte dækket med en såkaldt ørken lak. Det er en strålende skorpe dannes som et resultat af kapillær tegning sten saltopløsninger. Mest sandsynligt er involveret i denne proces, og mikroorganismer, koncentrerer hydroxider og oxider af jern, mangan og andre elementer.

På overfladen af ler ørkener er løss race. Det er derfor, den lettelse i dette område er lavet af lukkede lavvandede fordybninger med flad bund. Takyrs opkald sådan dannelse. Deres overflade er dækket med mudder, der deler et helt netværk af revner. I sjældne brusere takyrs akkumuleres i vandet, forseglingslaget af overdelen.

Til lindring og tørre områder er kendetegnet ved dræning bassiner. Akkumuleret regnvand i dem har ikke plads til exit. Lignende hulrum kan strække sig hundredvis af kilometer og nåede en dybde på 200 m. Sådanne dannelser kan ses i den libyske ørken. Det Qattara Depression, absolut mærke, som er minus 134 meter. I dannelsen af sådanne former er involveret ikke kun vinden. En vigtig rolle her tildelt lithologiske og strukturel-geologiske forhold. Nogle steder, ligesom depression begravet under et lag af sand.

Interessant, takyrs konstant uddybes. Dette skyldes det faktum, at vinden blæser og ødelægger filterkage på overfladen. Sådanne deflation processer føre til dannelse af ler klitter. Disse former kan findes i Mexico.

Landskabet af de subtropiske og tropiske zoner dekorerer relikt eller isolerede områder, såvel som blotlægning sletter. Disse figurer er dannet i andre klimaer, men stadig de er de mest typiske for ørkener.

I lindring af centralasiatiske nuværende blotlægning stratificeret sletter, kompliceret spisning rest bakker. Denne ø kamme med flade toppe og stejle skrænter er stejle. Sådanne former i Centralasien er Turtkul navn. Deres dannelse kan have oprindeligt bidraget til udhulingen af de ikke-permanente vandløb, og efter hovedrollen blev tildelt deflation processer forårsaget af vind arbejde.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.