FormationVidenskab

Faldet og hældningen af floden - hvad er det? Bestem skråningerne af floder: Volga, Amur, Pechora

River - en vandstrøm af naturlig oprindelse, som strømmer gennem kanalen, det fungerede godt. Det er muligt at måle længden af vandløbet, antallet af dens bifloder, fælles afvandingsområde osv En af de vigtigste hydrologiske parametre - hældningen af floden. Hvordan til at beregne det?

Hvad er en dråbe i floden?

Enhver fysisk vandløb på planeten strømmer fra top til bund. Årsagen til dette - velkendt for os alle loven om universel gravitation, som blev åbnet Isaakom Nyutonom stadig i midten af det XVII århundrede. Alle floderne starter som regel fra underjordiske kilder eller er afledt af store søer. Så de udfører deres vand nedad (langsomt eller hurtigt) - til havene.

Fall River viser os, hvor mange taber i højde eller at vandløbet i løbet af sin "rejse" af jordens overflade. Med andre ord højdeforskellen mellem det punkt kilde og et punkt i floden munden. Fall kan være helt eller delvist (når det er nødvendigt at beregne dette indeks for den bestemte kanal segment).

Beregn floden drop-brainer. For at gøre dette, skal du kende højden af sin kilde og mund. For eksempel får vi en flod med en samlet længde på 2.000 km, som begynder sin rejse på omkring 250 m, og løber ud i søen i en højde på 50 m. Forskellen mellem disse to mærker vil være 200 meter. Dette vil være faldet af floden A.

Kendskab dråben kan beregnes og hældningen af floden. Hvordan man gør det - læse følgende afsnit.

Hvordan til at beregne hældningen på vandløbet?

Hældningen af floden - er forholdet mellem faldet af vandløbet til dets samlede længde. Indikatoren kan udtrykkes i procent mille (oftest) grader eller im / km.

Skråninger lavland og bjergfloderne varierer meget. I det første tilfælde, dette tal sjældent overstige 0,1 m / km. Skråningerne af bjerget floder kan være i snesevis eller endda hundredvis af gange mere.

Beregn dette tal for let. Lad os vende tilbage til vor flod A, som er lig med et fald på 200 meter. At beregne hældningen værdien skal divideres med værdien af floden længde: 200 m / 2000 km = 0,1 m / km. Fra dette kan vi sige, at vores floden er A - flad og har en lav hastighed på sin flow.

Fall River, og hældningen kan gengives grafisk. Til dette formål den såkaldte langsgående profiler. Akse "x" af tidsplanen vil være længden af floden, og aksen "y" - højden af terrænet. Denne profil ser ud som følger:

Faldet og hældningen af Volga

For at løse sådanne problemer undervises i skolen, for geografi lektioner i 8. klasse. Tag eksemplet med Europas største vandvej - Volga. Lad os prøve at beregne efteråret og hældningen af floden.

Volga flyder ind den europæiske del af Rusland, i intervallet 15 emner af føderationen. Hun gentagne gange skifter retning. Dette er den vigtigste vandvej af landet, den største flod i verden af disse vandløb, der ikke falder i havet eller havet.

Volga stammer i Valdajhøjderne, i en højde af 228 meter over havets overflade. Inden for den Astrakhan-regionen, den løber ud i Det Kaspiske Hav. Samtidig munden er beliggende i en højde af (-28) meter. Således er den samlede nedgang i Volga - 256 meter. Nu beregner vi hældningen af floden.

Volga har en samlet længde på 3530 km. På samme tid, det samler vandene fra det store område på 1,36 millioner kvadrat. M. km. Dette er fire gange større end arealet af Tyskland! At beregne hældningen af Volga skal udføre følgende matematiske operation: 256 m / 3530 km = 0,07 m / km.

Faldet og hældningen på Amur

En af de store floder i Fjernøsten, som løber mellem de to lande (Rusland og Kina), - en Amor. Dens kilde anses for at være sammenløbet af Shilka og Argun. Højden af dette punkt over havets overflade - 304 meter. Yderligere Amur strømmer hovedsagelig mod øst og strømmer ind Okhotsk. Højden af hans mund er 0 meter. Således er den samlede fald Amur - 304 meter. Vi beregner hældningen af floden.

Amor har en samlet længde på 2824 km. Det område af bassinet er 1,85 millioner kvadratmeter. km. For at beregne hældningen af Amur skal udføre simpel matematisk operation: 304 m / 2824 km = 0,11 m / km.

Denne indikator fortæller os, at på webstedet kanal længde på en kilometer af Amur "mister" 11 centimeter i højden. Det er vigtigt at bemærke, at den samlede hældning af et vandløb lidt informativ. Faktisk geomorfologiske forhold (terrænforhold), som er flodlejet, kan variere meget. Derfor er det bedre at beregne denne indikator for de enkelte korte strækninger af flodlejet.

Faldet og hældningen på Petjora

Pechora - en temmelig stor russisk flod, der løber i Komi Republik og Nenets autonome distrikt. Det begynder i bjergene i det nordlige Urals Mountains, i en højde af 630 meter over havets overflade. Pechora løber ud i bugten af samme navn i Barentshavet, der udgør et stort delta. Højden af munden - 0 meter. Vi beregner efteråret og hældningen af floden.

Pechora har en samlet længde på 1809 km. Faldet af floden er 630 meter. Det område af Petjora bassin forhold til Volga og Amur er lille - kun 330 tusind sq M.. km. At beregne hældningen af Petjora skal udføre følgende matematiske operation: 630 m / 1809 km = 0,35 m / km.

Som vi har set, blandt de tre omtalt i denne artikel, de største floder forspænder karakteristisk for Pechora. Generelt definitionen af denne indikator hjælper hydrologer især studiet af dalen af floden, dens vand regime og kanal processer.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.