FormationVidenskab

Doppler-effekten

Doppler-effekten er en af de mest bemærkelsesværdige fund i studiet af egenskaberne af bølgefænomener. Dens universelle karakter bestemmer, hvad der er i dag baseret på denne effekt er tusinder og atter tusinder af forskellige enheder i forskellige områder af menneskelig aktivitet. Fænomenet, som derefter blev opkaldt til ære for sin opdager, blev det opdaget af den østrigske fysiker Christian Doppler så tidligt som i midten af det nittende århundrede. Doppler målinger foretaget egenskaber bølger modtages af modtageren af den bevægelige og stationære kilde.

Hvis vi ser på Doppler-effekten i den simpleste form, skal det bemærkes, at den fysiske fænomen beskriver ændringen i frekvensen af signalet med hensyn til mængden af bevægelse af kilden til signalet fra modtager, der modtager det. For eksempel, en bølge, der kommer fra en kilde, og som har en vis fast frekvens, vil blive accepteret af modtageren er allerede på en anden frekvens, hvis under dets passage af kilden og modtageren ændret deres position i forhold til hinanden, der er flyttet. I denne figur vil stige eller frekvensnedsættelse afhænger af den retning, i hvilken kilden bevæger sig i forhold til modtageren. I betragtning af Doppler-effekten, kan vi ikke sige, at hvis modtageren bevæger sig væk fra kilden - værdien af den bølge frekvens falder. Hvis modtageren nærmer bølgen strålingskilden, så målingen af frekvensen af bølge forøges. Følgelig fra disse love konkluderes det, at hvis kilden til bølgerne og modtageren under dets passage ikke ændre sin holdning, så værdien af bølgefrekvensen vil forblive den samme.

Vigtigt og en anden klausul, som karakteriserer Doppler-effekten. Denne egenskab er til en vis grad er i modstrid med lovgivningen i relativitet. Det forhold, at frekvensen ændringen ikke kun bestemmes ved at flytte eller ikke en modtager og en kilde til stråling, og det faktum, at den bevæger sig. Målinger har vist, at frekvensforskydningen bestemmes i hvilken en bevægelige objekt, jo mere mærkbar, jo mindre divergens receiveren og forspændingskilden hastigheder på hastigheden bølge bevægelse. I virkeligheden, i de tilfælde, hvor der er en manifestation af Doppler-effekten, er der ingen modstrid med relativitetsteorien ikke vises, fordi her er det vigtigt ikke den relative bevægelse af modtageren og kilden og arten af bevægelsen af bølger i et elastisk medium, hvor den bevæger sig.

Sådan egenskaber Doppler effekt manifesterer også i forhold til akustiske bølger oprindelse og for elektromagnetiske bølger, bortset fra at i tilfælde af elektromagnetiske bølger af frekvensforskydning fænomen afhænger ikke kilden eller modtageren bevæger sig.

Hvordan dette temmelig abstrakt effekt, se dog er simpelt nok. For eksempel kan Doppler-effekten i akustik ses, at være helt nøjagtig - for at høre, på et tidspunkt, når man står i en trafikprop, hører du en sirene passerer ved udrykningskøretøjer. Sikkert alt bemærkes, at hvis sådan en bil nærmer sig - lyden af en sirene lyder én måde høj, og når en bil overhaler dig - lyden af en sirene nedenfor. Det bekræfter bare de ændre værdier af frekvensen af det akustiske signal.

Stor betydning Doppler frekvens spiller i radar, for så vidt angår elektromagnetiske bølger. På grundlag af denne effekt arbejde alle radarer og andre enheder til at opdage bevægelige objekter i de mest forskelligartede områder af menneskelig aktivitet.

Dens egenskaber anvendes i medicinsk teknologi til bestemmelse af blodgennemstrømning, som det er velkendt, en sådan procedure som Doppler ekkokardiografi. På grundlag af Doppler-effekten, der er bygget en navigation apparat for undersøiske fartøjer, med sin brug af meteorologer foranstaltning vindstyrke og hastigheden af bevægelsen af cloud masserne.

Selv i hans astronomi målinger ved hjælp af Doppler-effekten. Således har den største forskydning af spektre af forskellige himmellegemer, bestemt af deres sats på bevægelse i rummet, især netop på baggrund af denne effekt været en hypotese at udvide universet.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.