FormationVidenskab

Carboxylsyrer fysiske egenskaber. Salte af carboxylsyrer

Næsten alle hjem har eddike. Og de fleste mennesker ved, at det er baseret på eddikesyre. Men det er fra kemisk synspunkt? Hvad ellers organiske forbindelser i denne serie er der, og hvad er deres karakteristika? Prøv at forstå dette spørgsmål og til at undersøge marginale monobasisk carboxylsyre. Især i hjemmet bruges ikke kun eddikesyre, men også flere andre, og kun derivater af disse syrer i almindelighed er hyppige gæster i ethvert hjem.

Klassen af carboxylsyrer: et generelt overblik

Ud fra videnskab kemi, for denne klasse af forbindelser omfatter ilt molekyler, der har en bestemt gruppering af atomer - en funktionel carboxylgruppe. Har det form -COOH. Det generelle formel, som har alle grænse monobasisk carboxylsyre, er som følger: R-COOH, hvor R - er en partikel-radikal, som kan omfatte et vilkårligt antal carbonatomer.

Ifølge denne kan gives definitionen af denne klasse af forbindelser,. Carboxylsyre - iltes organiske molekyler der omfatter et eller flere funktionelle grupper -COOH - carboxylgrupper.

Det faktum, at disse stoffer er netop for syrer, forklarer mobiliteten af hydrogenatom i carboxyl. Elektrontætheden er ulige fordelt, da ilt - den mest elektronegativ gruppe. Af dette forhold stærkt polariseret O-H og hydrogen bliver ekstremt sårbare. Det let kan fraspaltes, indgå kemiske reaktioner. Derfor sure tilsvarende indikatorer giver en lignende reaktion:

 • phenolphthalein - farveløs;
 • lakmus - rød;
 • universel - rød;
 • den Methyl - rød og andre.

På grund af hydrogenatomet, carboxylsyre udviser oxiderende egenskaber. tilstedeværelsen af andre atomer tillader dog, for at restituere og deltage i mange andre interaktioner.

klassifikation

Der er flere vigtigste kendetegn, som er opdelt i grupper af carboxylsyre. Den første af dem - er karakteren af den radikale. Ifølge denne faktor skelnes:

 • Alicykliske syrer. Eksempel: kininsyre.
 • Aromatisk. Eksempel: benzoesyre.
 • Alifatiske. Eksempel: eddikesyre, acrylsyre, oxalsyre og andre.
 • Heterocyklisk. Eksempel: nikotin.

Hvis vi taler om links i molekylet, kan de to grupper af syrer kan identificeres:

 • grænser - alle bånd kun, enkelt;
 • umættet - i nærvær af dobbelt, enkelt eller multipel.

Det er også et tegn på klassificering kan tjene som funktionelle grupper. Så er der de følgende kategorier.

 1. Monobasisk - kun én -COOH-gruppe. Eksempel: myresyre, stearinsyre, smørsyre, valerianesyre og andre.
 2. Dibasisk - henholdsvis de to COOH-grupper. Eksempel: oxalsyre, malonsyre, og andre.
 3. Multibasesekvensen - citronsyre, mælkesyre og andre.

Senere i denne artikel vil vi kun begrænse monobasiske carboxylsyrer, alifatiske.

Historien om opdagelsen

Vingård trivedes med oldtiden. Som det er kendt, en af sine produkter - eddikesyre. Derfor historien om berømmelse af denne klasse af forbindelser har sine rødder fra tidspunktet for Robert Boyle og Ioganna Glaubera. Men det var ikke muligt at finde ud af i lang tid med den kemiske natur af disse molekyler.

I lang tid domineret vitalists synspunkter, der nægtes muligheden for dannelsen af organisk uden levende væsener. Men i 1670 e.Kr. lykkedes Ray at få det allerførste repræsentant - metan eller myresyre. Han gjorde dette ved kolben opvarmning i de levende myrer.

Senere arbejde af forskere og Kolbe Berzelius viste muligheden for at syntetisere disse forbindelser ud fra uorganiske stoffer (destillation trækul). Som et resultat blev opnået eddikesyre. Således carboxylsyren er blevet undersøgt (fysiske egenskaber, struktur) og ved begyndelsen af åbningen af alle andre medlemmer af den række af alifatiske forbindelser.

fysiske egenskaber

I dag er en detaljeret undersøgelse af alle deres repræsentanter. For hvert af disse kendetegn kan findes i alle parametre, herunder anvendelse i industrien og være i naturen. Vi vil undersøge, hvad der udgør de carboxylsyrer, de fysiske egenskaber af andre parametre.

Så der er flere grundlæggende karakteristiske parametre.

 1. Hvis antallet af carbonatomer i kæden ikke overstiger fem, det brat ildelugtende, bevægelig og flygtig væske. Over fem - tunge, olieholdige stoffer, mere - hårdt voksagtigt.
 2. Tætheden af de første to medlemmer er større end én. Alle andre lettere end vand.
 3. Kogepunkt: jo højere kæden, jo højere score. Den mere forgrenet struktur, så nedenfor.
 4. Smeltepunkt: afhænger af pariteten af antallet af carbonatomer i kæden. Y er endnu højere i ulige nedenfor.
 5. I vand, opløses det meget godt.
 6. Kan danne stærke hydrogenbindinger.

Disse træk er forklaret ved strukturen af symmetri og dermed gitterstrukturen, dets styrke. Den mere simple og struktureret molekyle, ovennævnte indikatorer, der giver en carboxylsyre. Fysiske egenskaber af disse forbindelser tillader at definere feltet og deres fremgangsmåder til anvendelse i industrien.

kemiske egenskaber

Som vi har betegnet ovenfor kan sure data viser forskellige egenskaber. Deres reaktioner er vigtige for industriel syntese af mange forbindelser. Betegner de vigtigste kemiske egenskaber, som kan være monobasiske carboxylsyre.

 1. Dissociation: R-COOH = RCOO - + H +.
 2. Udviser sure egenskaber, dvs. interagerer med basiske oxider og deres hydroxider. Med enkle metaller omsat ved standardproceduren (dvs. kun dem, der er til hydrogen i elektrokemiske serie).
 3. Med flere stærke syrer (uorganiske) opfører sig som en base.
 4. Stand reduceres til den primære alkohol.
 5. Særlig reaktion - esterificering. Denne interaktion med alkoholer til dannelse af et sammensat produkt - ester.
 6. decarboxyleringsreaktion, dvs. eliminering af forbindelsen kuldioxidmolekyle.
 7. Stand til at reagere med halogenider af elementer som phosphor og svovl.

Naturligvis, som multifacetteret carboxylsyre. Fysiske egenskaber, såvel som kemiske, er ret forskellige. Desuden skal det siges, at i almindelighed styrken som syrer, alle organiske molekyler er temmelig svagt i forhold til deres uorganiske modparter. Deres dissociationskonstanter ikke overstiger værdien af 4,8.

Fremgangsmåder til fremstilling

Der er flere grundlæggende måder, der kan modtage marginal carboxylsyre.

1. I laboratoriet det sker ved oxidation:

 • alkoholer;
 • aldehyder;
 • alkyn;
 • LAB;
 • ødelæggelse af alkener.

2. Hydrolyse:

 • estere;
 • nitrit;
 • amider;
 • trigalogenalkanov.

3. Decarboxylering - eliminering af CO 2-molekyle.

4. I industriel syntese udføres ved oxidation af carbonhydrider med flere carbonatomer i kæden. Fremgangsmåden udføres i flere trin til opnåelse af en flerhed af biprodukter.

5. Nogle specifikke syrer (myresyre, eddikesyre, smørsyre, valerianesyre, etc.) fremstillet ved specifikke metoder under anvendelse af naturlige ingredienser.

Basiske forbindelse limit carboxylsyrer: salte

Salte af carboxylsyrer - vigtige forbindelser, der anvendes i industrien. De er resultatet af interaktionen af sidstnævnte med:

 • metaller;
 • basiske oxider;
 • amfotere oxider ;
 • alkalier;
 • amfotere hydroxider.

Særligt vigtigt blandt dem er de, der dannes mellem alkali metaller natrium og kalium og de højere limit syrer - palmitinsyre, stearinsyre. Efter at alle produkter af denne interaktion - sæbe, flydende og fast.

sæbe

Således, i tilfælde af en sådan reaktion: 2C 17 H 35 COOH + 2Na = 2C 17 H 35 COONa + H2,

det resulterende produkt - natriumstearat - det er af natur en normal sæbe anvendes til at vaske tøj.

Hvis palmitinsyre blev erstattet, og kalium metal på det vil slå kaliumpalmitat - sæbe til at vaske hænder. Derfor kan vi trygt sige, at saltene af carboxylsyrer - dette er faktisk vigtige forbindelser af organisk natur. De fremstiller og anvendelse af en kolossal i skala. Hvis du forestiller dig, hvor meget sæbe tilbringer hver person på jorden, er det let at forestille sig, og disse skalaer.

Estere af carboxylsyrer

En speciel gruppe af forbindelser, der har sin plads i mærkning af organiske forbindelser. Denne klasse af estere. De dannes ved omsætning af carboxylsyrer med alkoholer. Titlen på sådanne interaktioner - esterificeringsreaktionen. General view kan repræsenteres ved ligningen:

R, -COOH + R "-OH = R, -COOR" + H 2 O.

Produkt med to grupper er en ester. Naturligvis, som et resultat af reaktionen en carboxylsyre, alkohol, ester og vand har undergået væsentlige ændringer. Således hydrogen blade fra syremolekyleme i form af en kation og mødes med hydroxy gruppe fra en alkohol bliver fraspaltet. Som følge heraf er vandmolekylet dannet. Gruppering forbliver på syreradikal overtager fra alkoholen danner estermolekylet.

Hvad er så vigtigt disse reaktioner, og hvad den kommercielle værdi af deres produkter? Sagen er, at estere anvendes som:

 • ernæringstilskud;
 • varianter;
 • kompositkomponent parfume;
 • opløsningsmidler;
 • komponent lakker, malinger, plast;
 • medicin og så videre.

Det er klart, at med hensyn til anvendelsesområde er brede nok til at retfærdiggøre produktionen i industrien.

Ethansyre (eddikesyre)

Denne grænse monocarboxylsyre alifatisk syre, som er en af de mest populære med hensyn til produktion verden over. Dens formlen - CH3COOH. Sådan prævalens den skylder sine egenskaber. Efter alt, inden for brugen er meget bred.

 1. Det er et fødevaretilsætningsstof under E-260 kode.
 2. Det anvendes i fødevareindustrien til konservering.
 3. Det anvendes i medicin til syntese af lægemidler.
 4. Komponent ved fremstilling af duftende forbindelser.
 5. Opløsningsmiddel.
 6. Deltager i processen med trykning, farvning stof.
 7. De nødvendige komponenter i kemiske syntesereaktioner flerhed af stoffer.

I et liv med sin 80-procent løsning kaldet eddikesyre essens, og hvis fortynde den til 15%, får du bare eddike. Netto 100% iseddikesyre kaldes.

myresyre

Den første og simpleste repræsentant for denne klasse. Formula - HCOOH. Også et fødevaretilsætningsstof i henhold til E-236 kode. Dens naturlige kilder:

 • myrer og bier;
 • brændenælder;
 • nåle;
 • frugt.

De vigtigste anvendelsesområder:

 • til konservering og fremstilling af dyrefoder;
 • Det bruges til bekæmpelse af parasitter;
 • til farvning stof ætsende dele;
 • som et opløsningsmiddel;
 • blegemiddel;
 • i medicin - til desinfektion af instrumenter og udstyr;
 • at producere carbonmonoxid i laboratoriet.

Også i kirurgi af denne syre opløsning anvendes som antiseptiske midler.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.