Nyheder og SamfundNatur

Dannelsen af doliner. Hvad er Karst dip

Vores planet er som en kæmpe pose med gaver: hvor meget af det heller ikke grave, du kan altid finde noget nyt. Jorden er konstant præsenterer forskere overraskelser, og det sker med en meget lang tid. Perfekt eksempel - fænomenet doliner, som regelmæssigt produceres verden over.

Ost med huller, eller usikkerheden i eksistens ...

Eksistensen af den massive underjordiske hulrum mand kendt siden tidernes morgen. Det er naturligt, at der i oldtiden var de udelukkende forbundet med rænkespil onde kræfter, folk på alle mulige måder af de steder, hvor der er deres regelmæssige uddannelse. Huller fra doliner blev anset porten til underverdenen.

Århundreder gik, folk fik fat i forskellige videnskaber. Efterhånden geologerne opdagede hemmeligheden bag disse naturlige formationer. So. Underjordiske hulrum dannet på steder, hvor der ligger i dybet af jordens sten er meget modtagelige for vand erosion. Når vand siver gennem jordlaget, det gradvist udhuler samme kalksten, hvorved den underjordiske hulrum. Ofte i dybet af jorden dannede selv majestætiske Karst søer, der i århundreder har været undvigende for mennesker.

Du kender sikkert mindst en af den verdensberømte underjordisk grotte med stalaktitter og stalagmitter: mærkeligt det end kan lyde, men det er alle de samme kaste tomhed. I nogle områder kan jorden lag af rock under jorden på antallet af huller med held at konkurrere selv med schweizisk ost. Da disse dele konstant finder sted sammenbruddet af jordlaget, derefter formet en besynderlig landskab af feltet, som kaldes "karst topografi."

Siden oldtiden, blev folk behandlet til sådanne steder med den største respekt, fordi de troede deres bolig af guderne og spiritus. I princippet kunne de forstå, at når man ser på andre former for nødhjælp kommer straks til at tænke landskaber af fjerne planeter ...

Hvad er Karst fra et videnskabeligt synspunkt

Af den måde, ved du, hvor udtrykket "Karst" alle væk? Og væk er definitionen fra området i det nordlige Italien, skønhed (Karst). Lignende naturfænomener observeret i mange områder af Slovenien og Kroatien.

Fra et videnskabeligt synspunkt, et sæt geologiske processer og fænomener. Vær opmærksom på, at forekomsten af doliner er kun mulig i et sted, hvor ligger de respektive typer af sten (hvoraf vi har allerede diskuteret ovenfor).

Vigtigt! Professionelle geologer står ofte pseudokarst. Dette udtryk refererer til dannelsen af hulrum i jorden og underliggende sten nedenunder det. Modsætning "sande" Karst er, at de blev dannet ved den anden, snarere end opløsningen af naturlige processer. For eksempel under denne definition helt falder huler, der opstår efter forsvinden af jordskred eller lava strømningspassagen. Glem ikke også udviser hulrum, som er resultatet af menneskelig aktivitet (produktion af gas og olie).

På disse begivenheder, vi nu fortælle. Den mest berømte er "Latinamerikanske" jordfaldshul. Guatemala - den by, hvor hun optrådte.

Latinamerika

I gården var den sidste dag i maj 2010. Mellemamerika på "fuld damp" fejet tropisk storm "Agatha", samtidig ødelægger alt på sin vej. Om morgenen var stille alt, og i hovedstaden i Guatemala forsyningsvirksomheder er begyndt at engagere sig i restaurering arbejde. Pludselig optaget skæringspunktet dannet et stort tragt, hvis diameter var lig med 18 m, og dybden nåede 60 meter. Den enorme Karst sammenbrud øjeblikkeligt faldt tre-etagers højhus og enetages udhus.

Ironisk nok, men for Guatemala denne begivenhed var ikke noget fra den kategori af utrolige: på bare tre år før, kun få kilometer fra byen og dannede en fiasko, dybde som var hundrede meter. Desværre, i begge tilfælde var der ingen tilskadekomne.

Hvad var

Umiddelbart efter hændelsen alt ud fra, at det skete som et resultat af dannelsen af jordfaldshuller. Men geologer har hurtigt gjort det klart, at byen står på en tæt vulkansk pimpsten, der fysisk ikke kan sløret. Hvordan skete det, at der i et lag af tæt geologisk formation dannede en kæmpe hulrum?

Mærkeligt, men i alt var det at skyde skylden ... uagtsom kommunale tjenester. På grund af de konstante fiaskoer og gennembrud kloakrør, der blev lagt så langt tilbage som oldtiden, under byen dannede en rigtig underjordisk netværk ildelugtende spildevand floder. Deres "vand" eroderet og opløst pimpsten, som snart begyndte at sive ud med en forbløffende hastighed. Som resultat er tykkelsen af jorden efterhånden dannede en enorm hulrum.

Nedbøren er ikke altid nyttigt ...

I maj 2010 den nuværende situation er blevet forværret på grund af den gigantiske mængde regnvand anlagt af "Agatha". Efterfølgende fandt forskerne, at nogle steder dannet "karstic" søer, som stadig er fyldt med en blanding af regnvand og spildevand. Det er overflødigt at sige, hvor slemt er det "hav" påvirke den epidemiologiske situation i byen.

Således har vi beskrevet sagen - ingen jordfaldshuller. Guatemala refererer til de få områder i verden, hvor deres uddannelse er udelukket. Generelt er jorden fiaskoer ofte observeret rundt om i verden. Ofte deres dimensioner er virkelig imponerende: en tragt diameter kan nå flere snese af meter, for ikke at nævne dybden af et par hundrede meter.

Fordi frekvensen af hvilket øger deres dannelse

Trods uddannelse i mange dele af disse naturlige fænomener, og den dag i dag fortsætter med at tro noget overnaturligt. Og folk kan forstå: det synes utroligt, at et solidt og bæredygtigt fast under fødderne i et par sekunder, kan blive til en kæmpe fiasko, som forsvinder, selv hjemme i et par etager. Situationen forværres med hvert år, der går, men fordi angst er stigende.

Eksperter siger, at skylden for næsten hver anden karstic fiasko ligger hos manden. Det faktum, at folk er overvældet med overfladen af jorden med kæmpe bygninger, samt en yderst negativ indvirkning på balancen i grundvandet. På grund af menneskelig aktivitet deres niveau er konstant faldende, og dermed risikoen for svigt øges betydeligt.

menneskelig aktivitet

Et godt eksempel på, at selv en enorm karst depression kan være forårsaget af mennesker er West Florida, USA. Du er stadig kommer til at grine, men i det samme 2010 var der fejl i en imponerende størrelse på den lokale losseplads. Lokale geologer næsten vendte grå, da ifølge eksperten udtalelse (dateret 1980), at området var helt stabil (og hvorfor den har valgt at deponering).

Forklar enkel: lige under gangplads styr på den underjordiske flod. Fra dette år var tørt, pumpes vandet ud af det hurtigt over staten. Resultatet - en fiasko.

Kun én Amerika, den årlige skader, der forårsager fejl, anslås til 10-15 milliarder (!) Dollars.

Mærkeligt nok, men nogle gange Karst topografi kan gøre en person en fremragende service. Det faktum, at sådan et sted, som sædvanlig, meget smuk. Perfekt eksempel kan tjene mange doliner i skovene i Indonesien, samt den majestætiske Great Blue Hole, som er placeret ud for kysten af Belize.

Irrational brug af jordvand

På mange måder er roden til alt ondt ligger i det faktum, at menneskeheden irrationelt bruger den mest værdifulde ressource for jord og grundvand. Selvfølgelig er det svært at komme væk fra: fugtighed - en værdifuld ressource, og med udviklingen af verdens landbrug, bruges det i stadigt større mængder. Igennem pumpet grundvand til vanding af landbrugsjord, og i nogle tilfælde, og den dag i dag bliver brugt ganske praksis med at dræne sumpene, hvilket fører til flere bivirkninger. Således har mange lande allerede optrådte mangel drikkevand.

Indtil for nylig kun science fiction skrevet om den forestående krig for det, og nu er den samme ting, de siger, er allerede helt "verdslige" pragmatisk fagfolk.

tysk uheld

Vi endnu en gang understrege, at de karst hulrum - er en ganske naturligt fænomen. I det samme i 2010 (det var en hektisk tid) stille og fredeligt tyske by Schmalkalden i Thüringen to gange diskuteret den utrolige begivenhed. En stille morgen i november (den første af November) lige midt i hovedgaden i et kæmpe krater 40 meter i diameter, som når en dybde på kun 20 meter. Kun haft tid til at falde til ro lidenskaber i november 11, samme skete på samme sted.

Lige på grænsen til den gamle nye krater dannet, at overtage en række garager lokale. Da jorden gav efter natten, lykkedes det ham at undgå tab.

"Helvedes port"

Relativt nylig det blev kendt, at i de sprækker i bakken, som er beliggende i den turkmenske Karakum, indeholder en betydelig mængde naturgas. Mere præcist at vide om det kun blev muligt i 1971. På det tidspunkt, nær den lille landsby Darwaz borere gjort et andet hul. I løbet af denne spændende proces, de var brune lige til karst underjordiske hulrum. Det var en gas. Meget meget.

Borerig næsten øjeblikkeligt kollapsede i det dannede hulrum, hvis diameter er 20 meter og dybden - alle 60 meter. Berørte heldigvis var det ikke, men ud af jorden begyndte at komme ud af gas. Siden sin sammensætning var en fare for menneskers liv og dyr, blev det besluttet at sætte ild. Eksperter foreslog, at reserverne gas snart vil brænde ud. Ak, de brænder har været i mere end fire årtier.

Da ordet "Darwaz" i den lokale dialekt betyder "port", den lokale befolkning forventes døbt surrealistisk landskab "helvedes porte."

Ikke alle fiasko - Karst

Ikke overraskende er der en intensiv forskning på området for forebyggende påvisning af farlige underjordiske hulrum i de senere år. Den velkendte israelske Lev Eppelbaum geolog fra University of Tel Avivs travle studerer fiaskoer omkring Det Døde Hav, drage fordel af hjælp fra deres kolleger fra Frankrig og Jordan. Jeg må sige, at havet er det en helt unik naturlige objekt. Og det er ikke kun den slående saltholdighed sine farvande, men også i det faktum, at dette organ af vand er placeret på 415 meter under havets overflade.

Saltindhold er dens ekstremt høje af den simple grund, at med havoverfladen vandet fordamper meget hurtigt, hvilket er en tilstrækkelig mængde af Jordanfloden bare ikke har tid til at bringe. Desuden er den sidste kanal fladere med hvert år, der går mere og mere, som de behov, som landbrug i Israel og Jordan voksende. Følgelig formindskelse af niveauet af Det Døde Hav (ca. en meter per år). Eftersom alt dette er relateret til temaet artikler?

salt dips

Det er simpelt: langs hele kysten af Det Døde Hav, i en dybde på 25 til 50 meter skjule enorme saltaflejringer. Tidligere disse steder var under et lag af saltvand, men hun trådte tilbage. Som et resultat, klumper af salt begynder at kontakte frisk grundvand. Som et resultat - en slags "Karst" områder, tykt punkteret med fiaskoer. Som du kan gætte, sidstnævnte skyldes erosion af saltvand.

Til dato er antallet af hulrum, hvis diameter varierer fra måler til 30 meter, er det flere tusinde. Fra luften, er regionen i stigende grad begynder at ligne overfladen af månen. Og situationen bliver værre for de otte årtier, hvorunder mennesker ser Det Døde Hav, blev det reduceret til 20 meter.

Hvordan kan jeg rette op på situationen

Situationen kan gemmes kun ved at styrke strømmen af vand fra Jordanfloden. Desværre, for det kun kan drømme om så intensivt at udvikle landbruget har brug for alle sine store mængder. Eksperter siger, at muligheden for at grave en kanal fra Det Røde Hav. Om denne lejlighed til at tale i lang tid, så det er sandsynligt, at det nogensinde vil. I mellemtiden geologerne gennemførte afprøvning af nye metoder og tests, der tillader præ-advare kystsamfund om farerne ved pludselige nedsynkning.

Således oprindelsen af karst er ikke hver dukkert i jorden. Men uanset deres oprindelse, hver af disse huller er potentielt farligt mulighed for deres senere skarpe vækster.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.