ModeTøj

Bastfibre og deres funktioner

Bast fiber - fiber fremstillet fra stilke eller blade af visse planter. Af urteagtige planter, der er en hel del - omkring 2 tusind. Men det mest populære er de af dem som hør, hamp, jute, Abutilon. Træfiber - de, der opnås fra visse typer træ.

Hvordan virker sådan fiber?

Bast og træfibre er "væv" planter. deres celler har en aflang form og spidse ender. I modsætning til andre, kan deres længde måles i millimeter og endda centimeter. Men et tværsnit - i mikrometer. fiber skallen er meget hårdt, praktisk taget i cellen liv, er det altid død. Over tid er der en celle lignifikation, og dens gavnlige egenskaber går tabt. Det bliver mere skør og smuldrende. Neodrevesnevshie fiber celle er rig på cellulose og er derfor meget fleksibel og elastisk.

Næsten i industrien ikke bruge en enkelt fiber, og deres konglomerat. De tilspidsede ender af cellerne er forbundet med hinanden ved hjælp af pektin, så materialet bliver ganske stærk. Sidstnævnte kvalitet skyldes det faktum, at i deres skal cellulose febrility stramt snoet til en spiral (som reb eller tov).

For at blive klar høj kvalitet fiber, er det nødvendigt at ødelægge stilken. Oftest dette opnås ved opblødning. Pektin og andre fastgørelse materiale ødelægges - forbliver intakt fiber. Sommetider ved hjælp af en kemisk eller mekanisk metode til opnåelse af det.

Hvorfor bruge bastfibre?

For det første er de i vid udstrækning anvendes i tekstilindustrien til fremstilling af tekstiler og garn. Ikke alle fibre er egnede til dette formål, men kun blød. De er fremstillet af hør eller ramie. En anden funktion af bastfibre - reb og kabler produkter. Til dette formål egnede grove produkter (hamp, jute) og hårdt (sisal, abaca). Udbredte og træfibre. De anvendes i byggeriet til produktion af kompositmaterialer i papirindustrien.

linned fibre

Hør - en ret almindelig afgrøde. Dens fiber er den mest subtile og delikat, hvilket er hvorfor det er så udbredt i tekstilindustrien. For bastfibre dyrket hør. Navnet på plantesort opnået ved sit udseende: dens stængler er meget tynde og lange, nåede 1 meter. Procentdelen af fibre optager 20-25% af vægten af hele planten. Den opsamlede hørfibre testes for styrke og klarhed. Kvalitative indikatorer er lille strækbarhed, slidstyrke og fugtabsorption modstand. Hørgarn gør. Anvendes som de lange fibre og "ochesannye", dvs. affald efter kæmning. Afhængig af garn spinding teknologi kan være mere fnug, eller omvendt, glat.

Stoffer, som fremstilles hørfibre, kan være anderledes i kvalitet - fra den groveste Jute til tynd og blød DRESS. I Rusland er det dyrkes hovedsageligt kun groft hør.

hamp

Bastfibre hamp antallet af brutto. Det resulterende materiale kaldes esparto (samme navn og har en ru reb, vævet af disse fibre). Det skal siges, at cannabis har mandlige og kvindelige planter. Af mænd bare gøre hamp. Og fordi kvinder - materki - ru søkabler. Til behandlingen af disse fibre anvendes særlige myalnye maskine. Uden dem, fibrene er vanskelige selvom nogle vævning. De er lavt udvides, meget groft at røre ved og absorberer fugt godt.

jute

Dyrk planter, primært i Indien og Pakistan. Fiber har samme navn og tilhører den kategori af graven. Masse brøkdel af det fra hele planten er 20-25%. På grund af den ruhed det bruges primært til polstring, emballering, nogle gange til tæpper.

kenaf

Plante med en lavere fiberindhold (mellem 16 og 20%). Kenaf fiber fremstillet reb grove stof type eller jute lærred. Indien - til produktion af lederen.

Kanatnikov

Urteagtige plante med en høj grad af fiberindhold. For at forbedre dens kvaliteter er det kogt i en speciel løsning. Fordi det er lavet snore, reb og lignende. D. sejlgarn Abutilon af bastfibre opnåede det er meget stærk og elastisk.

ramie

Plante med en meget høj kvalitet fiber, som har en karakteristisk glans, elasticitet, blødhed. Det er modstandsdygtigt over for råd. Ramie produceret af høj kvalitet linned stof, fiskenet.

Generelt planten hører til familien af brændenælde. Den vokser i subtropisk klima. Førende position inden for produktion af ramie besætte Kina, Japan, Filippinerne.

grove fibre

Sådanne bastfibre er hovedsagelig af tropiske planter. De er så navnet på grund af sin lave fugt gennemtrængelighed, modstandsdygtighed over for råd, stivhed, styrke og lav strækbarhed. Bruges kun til fremstilling af reb.

Abaca - tekstil banan. Fra bladene af denne plante producerer fibre af samme navn.

Sisal, geneken - fiberen fra bladene af agave. Det er mindre solid end kuglerammen, og mere skør end hamp. Det betyder dog ikke, at netværket for at gøre af det, reb og sejlgarn. Fordi det gør som jute indpakning og væv. Fra affald og skræller - papir, primært indpakning. Teknisk Fiber længde på planten når 1,5 m.

træfiber

De er fremstillet af både træet stammer, og fra deres bark. Den mest populære er den linden. Linden bastfibre af bark kaldes ofte "født". I Rusland ud af det flettede sandaler, og under krigen var det nyttig færdighed guerillaer. Gennemvædede fibre linden - urin. Brugen af dens mest forskelligartede. Dette er en god emballage. Også på denne dag, er det lavet til kridtning pensel. Alternativt brug af bad svampe. Linden fiber er meget stærk, så ud af det konfektionerede fiskenet og væve reb.

Desuden er lind fibre almindeligt anvendt i folkemedicinen. Det menes, at, udblødt og mosede til sammenhængen i kartoffelmos, de bidrager til heling af sår og fjerne giftstoffer fra kroppen. Dette forklarer populariteten af falske svampe.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.