Nyheder og SamfundØkonomi

Aserbajdsjan befolkning, dens størrelse og etniske sammensætning

Hvad er befolkningen i Aserbajdsjan? Hvad nationalitet lever i dette land, og hvor længe er de afgjort? Svarene på disse spørgsmål kan findes i denne artikel.

Aserbajdsjan: befolkningen og det antal år

Det er et lille land beliggende på bredden af Det Kaspiske Hav, lige på grænsen af Asien og Europa, østlige og vestlige kultur. Hvor mange mennesker bor i Aserbajdsjan i øjeblikket? Og hvad etniske grupper udgør dens struktur?

Befolkningen i Aserbajdsjan, ifølge de seneste tal fra FN, har 9,7 millioner mennesker. For denne indikator, landet indtager førstepladsen i det sydlige Kaukasus. Med cirka 120-140 tusinde af dem bor i det område af ukendt tilstand Nagorno-Karabakh.

Dens 9000000:e udenlandske befolkning Aserbajdsjan nået i 2010. Fødslen af de ni milliontedel borger i landet er endda blevet registreret. Det skete i byen Nakhchivan formiddag januar 15 i år.

Som det fremgår af statistikken, befolkningen i Aserbajdsjan steget med næsten fem gange i løbet af de sidste hundrede år. Over 25 års uafhængighed, den samlede vækst i befolkningen i landet udgjorde omkring 2,5 millioner mennesker, hvilket er meget højt for de post-sovjetiske stater. Mere klart dynamikken i antallet af indbyggere i Aserbajdsjan er repræsenteret i grafen nedenfor.

Fødselstallet i dette land tre gange dødeligheden. Og dette kan forklares ved en stabil årlig vækst af befolkningen. Men den forventede levealder i Aserbajdsjan er ikke så høj (72 år). Selv om igen, for landene i det tidligere Sovjetunionen - det er en ganske god indikator.

Kvinder i Aserbajdsjan er lidt større end hanner (50,3%). Befolkningstætheden er 98 personer pr kvadratkilometer.

Befolkningen i Aserbajdsjan og dens religiøse sammensætning

Ifølge forfatningen Aserbajdsjan adskillelse af kirke og stat, og har ingen indflydelse på uddannelse, kultur, eller ethvert andet område af det offentlige liv.

Den religiøse sammensætning af landet er repræsenteret ved forskellige tendenser og trosretninger, en ledende rolle blandt hvilke er islam. 99% af befolkningen bekender religionen er. Desuden ca. 85% af deres antal er shiamuslimer.

Hertil kommer, at i Aserbajdsjan frit fungerende templer af andre religioner: synagoger, katolske kirker, ortodokse og protestantiske kirker. Det er registreret og opererer selv Zoroastrian samfund i landet.

Kristendommen i Aserbajdsjan næsten ikke spredes. Således i staten nu driver i alt seks ortodokse kirker (halvdelen af dem placeret i hovedstaden). Den katolske kirke i landet opstod i XIV århundrede. Den mest markante begivenhed i livet for aserbajdsjanske katolikker var ankomsten i Baku pave John Paul III, som fandt sted i foråret 2002.

Den etniske mangfoldighed af befolkningen i Aserbajdsjan

Aserbajdsjan er hjemsted for mange nationaliteter og etniske grupper. Den første af et dusin i antal er som følger:

  • Aserbajdsjaneres (91%);
  • Lezghians (2%);
  • Armensk (1,4%);
  • Russisk (1,3%);
  • Talish (1,3%);
  • Avarians (0,6%);
  • Turks (0,4%);
  • Tatar (0,3%);
  • Ukrainsk (0,2%);
  • Georgiansk (0,1%).

Absolut flertal i den etniske struktur i landet tilhører aserbajdsjaneres. Denne nation dominerer i alle regioner og byer i staten (med undtagelse af Nagorno-Karabakh). I begyndelsen af 1990'erne, er andelen af denne etniske gruppe i landets befolkning steget betydeligt på grund af den aktive migration af aserbajdsjanere fra nabolandet Armenien (som følge af Karabakh).

De mest talrige nationaliteter Aserbajdsjan og deres placering

Ifølge den seneste folketælling, omkring 120 tusind armeniere lever i Aserbajdsjan. Denne nation er koncentreret i området Nagorno-Karabakh - det område af landet ikke kontrolleres af myndighederne, samt i Baku.

Først Russisk samfund opstod på det område af Aserbajdsjan i det XIX århundrede. Nu landet er hjemsted for omkring 200 tusind russisk, men deres antal er faldende hvert år (primært på grund af udrejse fra landet).

Aserbajdsjan har dannet en temmelig stor og integriteten af den ukrainske diaspora. Ukrainerne begyndte at flytte til dette land i slutningen af XIX århundrede i forbindelse med en aktiv industrielle udvikling af Aserbajdsjan. Samtidig på det område af landet (primært - i Baku) begyndte at ankomme i massevis polakker. Deres flytning skyldes primært, med "olie boom" i Aserbajdsjan. Baku fra Polen kom som en højt kvalificerede ingeniører og almindelige arbejdere.

aserbajdsjansk by

Det urbane befolkning i Aserbajdsjan er kun 53% af det samlede antal af dens indbyggere (ved europæiske standarder, det er meget lille). Byer med befolkninger over 50 tusinde mennesker i landet i alt ti. Og landets hovedstad - byen Baku trak væsentligt væk fra dem med hensyn til befolkning. I øjeblikket er det den eneste by i staten på en million.

De største byer i Aserbajdsjan: Baku, Ganja, Sumgait, Mingechevir, Khirdalan, Nakhchivan, Sheki.

I hovedstaden i staten, i henhold til demografer, lever i dag omkring 2,1 millioner mennesker. Denne by er meget forskellig fra alle andre aserbajdsjanske byer. I dag er han udvikler aktivt og erhverver en moderne højhuse.

Afslutningsvis ...

Til dato, Aserbajdsjan er hjemsted for omkring 9,7 millioner mennesker, og befolkningen i dette land er hastigt nærmer sig 10 millioner mark. Den etniske sammensætning af regeringen ganske brogede. Ud over de oprindelige folk, der er repræsentanter for mange andre nationaliteter - armeniere, russisk, Lezgins, kurdere, tatarer, tyrkere, ukrainere, Talysh.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.