Nyheder og SamfundNatur

Vulkaner - er ... Hvordan virker et vulkanudbrud? Interessante fakta om vulkaner

Det er svært at finde nogen, der engang ikke ville have spurgt vulkaner. Mest læste bøger om dem, med en synkende hjerte set optagelser af udbrud steder, mens du beundrer den magt og pragt af de elementer og glad for, at en række ikke der sker med dem. Vulkaner - er noget, der ikke efterlader nogen ligegyldig. Så hvad er det?

Strukturen af vulkan

Vulkaner - en særlig geologiske formationer opstår under opstigningen fra dybet glødende kappe og på sin exit overflade. Magma stiger op gennem revner og sprækker i jordskorpen. Hvor det bryder ud, og aktive vulkaner dannes. Dette sker ved grænserne for tektoniske plader, hvor, på grund af deres kollision eller razdvizheniya fejl forekomme. En plade selv er involveret i bevægelsen, mens du flytter kappe.

de har oftest form af koniske vulkaner bjerge eller bakker. I deres struktur klart skelnes munden - den kanal, hvorigennem magma stiger, og krateret - en fordybning på toppen, hvorigennem der ikke er en udstrømning af lava. Sam vulkankegle er sammensat af flere lag af aktivitet produkter: lava, vulkansk aske og bomber.

Da udbruddet er ledsaget af udledning af varm gas, glødende selv i dagtimerne, og aske, vulkaner ofte kaldet "ildsprudlende bjerge." I oldtiden blev de betragtet porten til underverdenen. Og det navn, de modtog til ære for den romerske gud Vulcan. Man troede, at ild og røg flyver fra sit underjordiske smedje. Disse interessante fakta om vulkaner varmes nysgerrighed blandt alle slags mennesker.

typer af vulkaner

Den eksisterende opdeling mellem aktiv og uddøde meget betinget. Aktive vulkaner - er dem, der er brudt ud i hukommelsen af menneskeheden. Disse begivenheder er bevaret øjenvidne. En masse af aktive vulkaner i de områder af moderne bjerg-bygning. Dette, for eksempel, Kamchatka, øen Island, Østafrika, Andesbjergene Cordillera.

Udslukte vulkaner - det er ikke i udbrud i tusinder af år. Til minde om de mennesker bevares ikke oplysninger om deres aktivitet. Men en masse sager, da vulkanen blev anset inaktiv i lang tid i forvejen, han pludselig vågnede op og bragte en masse besvær. Den mest berømte af dem - den berømte udbrud af Vesuv i 79 e.Kr., den berømte maleri Bryullov "The Last Days of Pompeii". 5 år forud for denne katastrofe på toppen af hiding oprørere gladiatorer Spartacus. Et bjerg var dækket med frodig vegetation.

Ved udslukte vulkaner såsom Mount Elbrus - det højeste bjerg i Rusland. Dens biceps vertex repræsenterer to kegle baser fusioneret.

Udbrud som en geologisk proces

Eruption betragtes frigivelsesprocessen af Jordens overflade varme magmatic produkter i fast, flydende og gasformig tilstand. For hver af vulkanen er det individuelt. Undertiden udbruddet er temmelig rolige, smeltet lava hældt ud vandløb og strømmer ned ad skråninger. Det ikke interfererer med den gradvise frigivelse af gasserne så stærke eksplosioner ikke forekommer.

Denne type er karakteriseret ved udbruddet af Kilauea. Denne vulkan i Hawaii betragtes som en af de mest aktive i verden. Dens krater med en diameter på omkring 4,5 km, og er den største i verden.

Hvis lava er tyk, hun lejlighedsvis tilstoppe krateret. Som et resultat, den frigjorte gasser, at finde nogen exit, ophobes i vulkan krater. Når gastrykket er meget høj, er der en kraftig eksplosion. Han løfter op i luften store mængder lava, der senere falder til jorden i form af vulkanske bomber, sand og aske.

Den mest berømte eksplosive vulkaner - er allerede nævnt Vesuv, Katmai i Nordamerika.

Men den mest magtfulde eksplosion, hvilket førte til en kølende i hele verden på grund af den vulkanske sky, hvorigennem de næppe kunne komme igennem solens stråler, fandt sted i 1883. Så vulkanen Krakatau mistet det meste sin del. gas og aske kolonne steg til 70 km op. Kontakt havet vand med en rødglødende magma førte til dannelsen af en tsunami på op til 30 meter. Generelt ofrene for udbruddet var omkring 37 tusinde mennesker.

moderne vulkaner

Det menes, at der nu er mere end 500 aktive vulkaner i verden. De fleste af dem tilhører den zone i Stillehavet "Ring of Fire", som ligger langs grænserne af samme navn lithospheric plade. Hvert år er der omkring 50 udbrud. Mindst bor en halv milliard mennesker deres aktivitetsområde.

vulkaner Kamchatka

En af de mest berømte områder af moderne vulkansk ligger i det russiske Fjernøsten. Dette område af den moderne bjerg-bygning relateret til Stillehavet Ring of Fire. Vulkaner i Kamchatka indgår i UNESCO World Heritage List. De er af stor interesse ikke kun som objekter for forskning, men også som naturlige monumenter.

Her er den højeste aktive vulkan i Eurasien - Klyuchevskaya Sopka. Dens højde er 4750 meter. Det er almindeligt kendt for deres aktivitet som Flat Tolbachik, Mutnovskaya Sopka, Burnt, Vilyuchinsky, Mountain Tand Avachinsky og andre. Alt i Kamchatka, er der 28 aktive vulkaner, og omkring fem hundrede uddøde. Men her er de interessante fakta. Om Vulkaner i Kamchatka er kendt meget. Men sammen med denne region er kendt for meget mere sjældne - gejsere.

Det kilder jævnligt udsender springvand af kogende vand og damp. Knyttet til deres aktiviteter med magma, der steg gennem revner i skorpen tæt på jordens overflade og underjordisk vand opvarmning.

Den berømte Dal gejsere, ligger her, blev åbnet i 1941, T. I. Ustinovoy. Det anses for en af naturens undere. Valley gejsere område ikke mere end 7 kV. km, men der er 20 store gejsere og snesevis af kogende vand kilder. Største - Giant geyser - skubber en kolonne af vand og damp i en højde på omkring 30 meter!

Hvilken vulkan frem for alt?

Bestem dette ikke er så enkelt. For det første kan højden af de aktive vulkaner inkrementeres med hver udbrud på grund af væksten af et nyt lag af sten eller fald som følge af eksplosioner ødelægger kegle.

For det andet kan vågne blev anset uddød vulkan. Hvis den er høj nok, kan det skubbe tilbage eksisterende leder.

For det tredje, hvordan man kan overveje højden af vulkanen - fra jorden eller fra havoverfladen? Det giver helt andre tal. Efter keglen har den største absolutte højde, kan det ikke være den største i forhold til det omgivende terræn, og vice versa.

I øjeblikket er blandt de aktive vulkaner det anses for at være den største i Sydamerika Lyuylyaylyako. Dens højde er 6723 meter. Men mange volcanologists tror, at titlen på den største kan gøre krav Cotopaxi, som ligger på samme kontinent. Lad hans højde er mindre end - "kun" 5897 m, men det sidste udbrud, han havde i 1942, og på Lyuylyaylyako - allerede i 1877

Desuden kan den højeste vulkan i verden betragtes som en hawaiiansk Mauna Loa. Selv om dens absolutte højde af 4169 m, er mindre end halvdelen dens sande værdi. Cone Mauna Loa begynder fra havbunden og stiger mere end 9 km. Det vil sige, højden fra bunden til toppen, er større end størrelsen af Chomolungma!

mudder vulkaner

Jeg hørte nogen på den vulkanske dal i Krim? Det er meget vanskeligt at forestille sig halvøen indhyllet i røg udbrud og strande - gennemtrængt af rødglødende lava. Men du bør ikke bekymre dig, fordi vi taler om mudder vulkaner.

Dette er ikke en usædvanlig fænomen i naturen. Muddervulkaner - ligesom er til stede, men de ikke udsender lava, men væskestrømninger og halvflydende mudder. Årsagen er en ophobning af udbrud i underjordiske hulrum og sprækker i et stort antal gasser, carbonhydrider normalt. Gastrykket driver vulkan høj muddersøjlen stiger lejlighedsvis nogle få snese meter, og tændingen og eksplosion af gas udbrud bibringe tilstrækkelig truende udseende.

Processen kan vare i flere dage, ledsaget af en lokal jordskælv, underjordisk brøl. Dette resulterer i en lav kegle af størknet mudder.

Områder i mudder vulkanisme

I Krim er der vulkaner på Kerch-halvøen. Den mest berømte af dem - Jaw-Tepe, stor forskrækket af lokalbefolkningen deres korte udbrud (af 14 minutter) i 1914. Søjle mudder skubbes op til 60 m. mudderstrømmen længde har nået 500 m og en bredde på mere end 100 m. Men sådanne store udbrud snarere en undtagelse.

Områder af aktive mudder vulkaner ofte sammenfaldende med placeringen af olie og gas. I Rusland er de fundet på Taman-halvøen, på Sakhalin. Fra nabolande "rige" Aserbajdsjan.

I 2007, på øen Java aktiveret vulkan, oversvømmede deres mudder enorme område, herunder mange bygninger. Ifølge den lokale befolkning, var det på grund af boring, forstyrre de dybe lag af bjergarter.

Interessante fakta om vulkaner

Edinburgh Castle i Skotland, bygget oven på en udslukt vulkan. Et flertal af skotterne ved ikke engang, om det.

Det viser sig, at vulkaner kan være skuespillere! I filmen "The Last Samurai" i rollen som den hellige bjerg af Fujiyama Japanese gjort Taranaki, hvilket betragtes som den smukkeste i New Zealand. Den omstændighed, at nabolaget af Mount Fuji, med sin urbane landskab ikke egnet til at skyde billeder af begivenhederne i slutningen af det 19. århundrede.

Generelt har de newzealandske vulkaner ikke at klage over den manglende opmærksomhed på filmskabere. Efter alt, blev Ruapehu og Tongariro kendt hovedsageligt på grund af filmen "The Lord of the Rings", som er afbildet Mount Doom, i en flamme, der blev lavet, og efterfølgende er der ødelægge Ene Ring. Lonely bjerg i Erebor i "The Hobbit" film - det er også en af de lokale vulkaner.

A Kamchatka gejsere og vandfald blev kulisse for optagelserne af "Sannikov Land."

Udbruddet af vulkanen Mount St. Helens (USA) i 1980, betragtes som den mest magtfulde i hele det 20. århundrede. Eksplosionen, i sin egenskab af 500 bomber kastet over Hiroshima, faldt aske på det område i fire stater.

Islandske vulkan Eyyafyadlayokudl berømt emission af aske og røg kastet ud i kaos af lufttrafikken af europæiske lande i foråret 2010. Og hans navn forvirrede hundredvis af radio- og tv-stationer.

Filippinske vulkan Pinatubo brød ud sidste gang i 1991. I dette tilfælde blev to amerikanske militærbaser ødelagt. Men efter 20 år Pinatubo krater fyldt med regnvand, hvilket skaber en utrolig smuk sø, vulkan skråner overgroet med tropisk vegetation. Dette gjorde det muligt at rejse agenturer til at organisere en ferie med en svømmetur i en vulkansk sø.

Udbruddet danner ofte interessante klipper. For eksempel er den letteste sten - pimpsten. Talrige luftbobler gør det lettere at vand. Eller "hår Pele 'fundet i Hawaii. De er lange, tynde tråde af rock. Mange bygninger i den armenske hovedstad Jerevan bygget af lyserød tuf, der giver byen en unik smag.

Vulkaner - en formidabel og statelig fremtoning. Interessen for dem er forårsaget af frygt og nysgerrighed og en tørst efter ny viden. Det er ikke underligt, de kaldes vinduerne til underverdenen. Men et rent utilitaristiske interesser. For eksempel, vulkanske jord er meget frugtbar, og det gør folk i århundreder til at bosætte sig i nærheden af dem, på trods af faren.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.