HjemlighedHavearbejde

Thyme krybende: betydning, anvendelse, egenskaber ved dyrkning

Thymus serpyllum eller timian creeping er en lav, ca. 20 cm høj flerårig busk. Talrige stempler har tendens til at lignify ved basen og slå rod. Små blade har en aflang, oval form, de kan ses fremspringende vener og kirtler. Smukke violette-rosa blomster samles i blomsten.

Thyme krybende har mange navne, de mest almindelige af dem er timian eller Bogorodskaya græs. Dets navn menes af videnskabsmænd at have stammer fra det græske ord "timon" eller "timos", hvorunder separate repræsentanter for familien af labial blomster blev forenet , og det betyder "mod", "styrke", da timian har en markant stimulerende virkning. Ifølge en anden version blev plantens navn afledt af et andet græsk ord "thio", som bogstaveligt talt oversættes som "at ofre". De gamle slaver kastede timens urt i ilden ved ofre, og da brandens duftende røg begyndte at stige, betydede dette, at gudene accepterede ofringen. Specielt navn blev også dannet af det græske ord "herpo" - "kravle" på den baggrund, at timian spredes over jordens overflade.

Vilde arter af timian vokser på den skandinaviske halvø, i Centraleuropa, i Asien, Nordamerika og Afrika. I Rusland findes vild timian i europæisk skov-, skov-steppe- og steppe-zoner såvel som i Vestsibirien, Kaukasus og Transbaikalia. Den elsker åben, godt oplyst af solen, sandede steder. Værdsat som en ornamental, medicinsk og krydret-aromatisk plante, er det tilsat til nogle retter. I Rusland høstes timiangræs i Krasnodar, Stavropol Krai og Rostov-regionen til fremstilling af lægemidler.

Thyme krybende har været kendt siden oldtiden som en vidunderlig lægeplante. Det bruges også i moderne medicin til fremstilling af afkog og flydende ekstrakter. Indtaget af timian anbefales til sygdomme i luftvejene, med neuritis og radiculitis. I parfume fremstillet af timian produceres en æterisk olie, der tilsættes til badene, da den har en stærk behagelig aroma. Der anvendes en tørret eller frisk plante i fødevareindustrien. Den har en udpræget bitter-krydret smag, og det betragtes derfor som et godt supplement til kød- og grøntsagssupper, fiskretter, saucer, marinader. Pulver fra de tørrede øvre dele af skud med blomster drys færdige måltider og bruges også som parfume til pates, røget produkter, pølser og te.

Thyme krybende, hvis dyrkning ikke kræver særlig viden og færdigheder, bliver et glimrende udsmykning af enhver haveplot. Den har bemærkelsesværdige vinterhardhed og tørkebestandige egenskaber, foretrækker ufrugtbare jordbund. Der er ingen grund til at passe på ham, vand ham eller fodre ham. Thyme vokser stærkt, så det er nødvendigt, hvis det er nødvendigt, at det skal begrænses i vækst og afskære nogle skud. Denne plante gengiver overvejende indgroede skud, men det er tilladt at så sine frø på frøplanter. Frøene lukkes i lukket grund i begyndelsen af marts. De første skud begynder at blive vist efter 2 uger. I maj, når jorden opvarmes godt, begynder unge planter at plante. Allerede næste forår vil det være muligt at gøre opdelingen af buske, skære den i separate skud, der formåede at rodde godt. Timian begynder at høste i juli, når den blomstrer aktivt. Skydder med blomster skåret med en skarp kniv og tørret på et skyggefuldt sted med et godt udkast. Til konsum i fødevarer skal tørre råmaterialer knuses og sigtes og adskilles træstænger. Må kun opbevares i lukkede beholdere.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.