FormationUngdomsuddannelse og skoler

Sydpolen og dens erobring. Hvad breddegrad gør Sydpolen?

På planeten er der to punkter, som er længst væk fra ækvator. Det er Nordpolen og Sydpolen. Og hvis den første er placeret i midten af en frossen hav, den anden er i vidder af kontinentet. Det er ham emnet for denne artikel.

Hvad breddegrad gør Sydpolen? Hvad er astronomiske og klimatiske forhold er det anderledes? Hvem og da han først erobrede denne barske del af kloden? Svarene på disse spørgsmål kan findes i vores artikel.

Sydpolen: hvor mange af dem alle?

En imaginær akse for rotation af planet, som det er kendt, krydser overfladen i to punkter. Først - dette er Nordpolen, og den anden - Syd. Afstanden mellem disse to punkter - 12,713.5 km.

Men ikke alle ved, at forskere har identificeret mere end en Sydpolen, men fem! Her er de:

  • magnetisk;
  • geomagnetiske;
  • Geografi;
  • ceremonielle;
  • og den såkaldte "utilgængelighedspol".

De første to poler er forbundet med det magnetiske felt og det magnetiske akse af jorden. Samtidig syd magnetiske pol og gør, er uden for Antarktis. Men det punkt på fastlandet, der er længst væk fra kysten af havet, kaldes den sydlige utilgængelighedspol.

På den koldeste kontinent af planeten har en særlig plads forbeholdt fotos og video af turister og rejsende. Denne såkaldte ceremonielle pol på den sydlige halvkugle. Det drejer sig heller ikke sammenfaldende med den faktiske placering (geografisk) pol. Desuden under påvirkning af bevægelsen af isen skallen af kontinent, han flyttede ti meter årligt.

Vi har lige geografiske Sydpolen vil være interesseret i denne artikel. Hvor er det placeret? Hvad er interessant ved dette punkt på Jordens overflade? Og hvilken slags breddegrad er Sydpolen? Alt dette vi lærer på.

Hvad breddegrad gør Sydpolen?

Hvis vi ser på kloden, kan det ses som et bundt af fine linjer, meridianen går fra ét punkt og derefter igen konvergerer til en anden, men på den modsatte side af kloden. Et af disse punkter (den ene er placeret i bunden) og kaldes Sydpolen.

Latitude Jordens Sydpolen - 90 grader sydlig bredde (i en forkortet version er ofte blot skrive: S). I orografiske termer er det placeret i Polar Plateau i en højde af 2800 meter over havets overflade.

Siden 1956, hundrede meter fra Sydpolen opererer amerikanske polar station "Amundsen -. Scott" Stationens navn udødeliggjort navnene på de første mennesker til at erobre dette barske punkt på Jorden. I dag, er der en særlig ceremoniel platform skabt for turister og rejsende. Hun har installeret en enorm halvkugle omgivet af flag i de lande, de såkaldte "Antarktis-traktaten".

Astronomiske og klimatiske funktioner i Sydpolen

Nedenfor er de mest interessante astronomiske og geografiske forhold i dette punkt af planeten:

  • Dag og nat er næsten lige lange (187 og 178 dage, henholdsvis).
  • Sydpolen - en af de bedste punkter på jorden for at gøre løbende astronomiske observationer.
  • Den himmelske ækvator er helt sammenfaldende med horisonten linje.
  • På Sydpolen, i det store og er ikke den sædvanlige tid, da alle de meridianer konvergere her på et tidspunkt. For nemheds af forskere fra de "Amundsen - Scott" stationer bruger New Zealand tid.
  • The South Pole samt alle Antarktis som helhed, ikke hører til noget land i verden.

Klimaet i denne del af verden, selvfølgelig, er meget alvorlig. Den gennemsnitlige årlige lufttemperatur her er -49 grader Celsius. "Varm" alle på Sydpolen var 25 december 2011 ( "kun" -12 grader). Af den måde, alle temperatur indikatorer Sydpolen er meget koldere end nord.

Selvfølgelig, i sådanne barske klimatiske forhold i levende organismer at tilpasse er meget vanskeligt. Planterne i regionen af stangen er slet ikke, og repræsentanter for fauna kan findes undtagen pingviner. Desuden er disse dyr er, i mangel af fjender, føler sig helt tryg.

Erobring af Pole: hvordan det var

Processen med erobringen af Sydpolen af Jorden er blevet en triumf for en europæisk nation, og en tragedie - for den anden. For retten til først hejse dit flag her konkurrerede to ekspeditioner - under ledelse af den norske R. Amundsen og britisk, ledet af Robert Scott.

Begge grupper gik ind i sidste "kapløb mod Pole" i efteråret 1911. Men nordmændene nåede målet i en måned og fire dage tidligere. Det skete 14 December, 1911. Opbrugt kunstner Scott nåede Sydpolen på kun januar. 17 At se den flagrende banner af den norske, den britiske endnu mere tabt hjerte. På vej tilbage, alle fem medlemmer af Scotts hold døde.

Årsager til Amundsens sejr i denne "race" havde et par stykker. Først og fremmest gjorde han et bud på slædehunde, og ikke har mistet (Robert Scott brugte heste og motoriserede slæder, som straks var ude af drift).

For det andet blev nordmændene langt bedre forberedt fysisk. For det tredje, den britiske medbragte langt mindre mad, end de havde brug for. Endelig den norske gruppe var bedre klædt og bedre uddannet. Før ekspeditionen Roald Amundsen undersøgt i detaljer fremgangsmåderne til tilpasning til ekstrem kulde eskimoer.

konklusion

Hvad breddegrad gør Sydpolen? Svaret på dette spørgsmål er ganske indlysende. Sydpolen har bredde 90 ° 00 '00". Men længdegrad, er det slet ikke. Ja, i dette punkt i Jordens konvergere alle meridianer af planeten.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.