Nyheder og SamfundKultur

Gypsy baroner. Huse af zigeuner baroner. Gypsies liv

"Gypsierne er støjende folkemængder / De vandrer om Bessarabien / De er nu over floden / I teltene af tattered de overnatter ..." Så begynder Pushkins berømte sydlige digte, der næsten 200 år siden var berømt for Bessarabian-regionen og så en stor interesse for samfundet for de eksotiske mennesker, der er beskrevet i den. Den romantiske retning i kunsten var anderledes, fordi den modsatte sig den anden europæiske bevidsthed med en mættet, ødelagt europæisk bevidsthed - en "ren" naturlig naturlig holdning til livet. Derfor var helten af sådanne værker så uafhængige, stolte bjergbestigere, da frihedsfarlige børn er kære for sigøjnerne, så modige, risikable pirater er smuglere uden stamme. Selvfølgelig præsenterede kunstnerisk fiktion mange ting og udstillede meget i et specielt lys. Og hvordan lever Roma virkelig? Vi vil lave en lille undersøgelse baseret på de etnografiske materialer fra det tidligere Bessarabien, og den nuværende Moldova.

Tre hovedstæder

På statens område er der 3 anerkendte centre af sigøjnerstammen. Alle er i den nordlige del af Moldova, i byerne Magpies, Ataki og Edinet. Det betyder ikke, at ingen steder i den tidligere sovjetrepubliks territorium kan du møde disse mørkhudede, sorthårede mennesker med et hurtigt, fastholdende blik og en ejendommelig guttural dialekt. Langt farverige nederdele af romakvinder fejer gaderne og Chisinau, og Bălţi og Ungheni gaderne. Men det er i den nordlige del af Moldova, at de største, mange samfund i dette engang nomadiske folk er koncentreret. Og hver diaspora har sine egne sigøjnerbaroner!

Betydning af titel

Folk af kulturel, musikalsk uddannet, denne sætning vil være forbundet med den østrigske komponist Johann Strauss berømte operette. Men en anden mening med udtryk interesserer os. Gypsybaroner er autoritative repræsentanter for stammen (tabor) eller hele klanen.

Roma-folkene, som anses for at være europæere vilde, ukontrollable, er faktisk ikke fremmede for nogen form for organisation og underkastelse af deres love, "told og told". Derfor tillod almindelige sigøjnere en "respektabel" nok til at tale ud over dem, hvem ved, hvordan man snakker blid og lyst, hvem ved flere grundlæggende sprog i det område, hvor lejren normalt vandrer eller hvor klanen er røv. Han måtte bilægge tvister mellem "hans" og den lokale befolkning, administrationen og de retshåndhævende myndigheder. En anden sigøjnerbarons reguleret intra-community eller intra-community forhold.

ordspil

Af den måde, om "baronet". Roma-folket har faktisk ingen høje titler, jo mere aristokratiske, aristokratiske. Men der er et resonansord "baro", hvilket betyder "vigtigt". En Rom Baro er oversat som "en vigtig sigøjner". Hvad minder om denne kombination af mennesker, hvis sprog er langt fra adverb fra "romantikere fra den store vej"? Det er rigtigt, det samme "baron". Så myten opstod, at lejrenes lejre er aristokrater fra aboriginerne. Det er zigeunerbaroner! Men de, der direkte rørte lejrenes liv, kender sine nuancer indefra, de vil sige det modsatte: Kraften der er koncentreret i hænderne på ikke en person, men gruppen af de mest respekterede mennesker. De forvalter samfundet på grundlag af ret strenge lokale zigeunerlove. Forresten, uskreven!

Fra eventyr til virkelighed

Et stort antal rygter, legender og eventyr omfatter også livet af denne engang nomadiske stamme. Ja, længe siden de dage, hvor romaernes liv gik over hjulene, under den hånede klatring af hesteklove og teltene i teltene. De fleste repræsentanter for folket begyndte at lede et stillesiddende billede i anden halvdel af det tyvende århundrede. Mange forældre gav selv deres børn til skoler - det er rigtigt, i et kort stykke tid, en klasse på 3-4 for at lære at læse og skrive. I sovjettiden blev det samlede underskud af en sigøjner solgt med jeans og gummikolber, bøger og kosmetik, cigaretter, punge - "kameleoner" og mange andre meget forskellige egenskaber ved "smukke" liv. Og også det berømte slik på pinde, slik, "tawnuchki", tyggegummi. Selvfølgelig tilbød de samtidig at fortælle formuer, "fortæl hele sandheden", hæv, tag stavningen og endog helbrede fra en pludselig sygdom. Ved hestestalde, tyveri i sovjetiske tider handlede romers fattige mennesker sjældent. Børn beder dog, men ikke eksplicit, i moderation.

Situationen er ændret dramatisk i løbet af de sidste 20 år. Gypsies er på den ene side klart "dyrket", noget civiliseret. På den anden side opstod deres stærkeste sociale stratificering. Kriminalitet, marginalisering - nu velkendte fænomener blandt romaerne. Men de elsker stadig guld, lyse og farverige tøj, de danser og synger godt og bevarer deres identitet. Selv den lille sigøjner-sigøjnepige har en cool mobiltelefon, oftest "eksproprieret". Arbejde i familier er for det meste kvinder. Omfanget af deres arbejde - alle de samme markeder, handel. Mænd handles i levering af varer og "drejning" sager. Piger er forbudt intim intimitet før brylluppet. Og endda brugeren til at vise arket efter bryllupnatgyperne er hædret og henrettet. De ældre i familien er altid ærefulde, udroskab er groft straffet, skilsmisse er sjældent taget, abort er forbudt, børn er elskede og føder meget - det er de grundlæggende virkeligheder at være romaer.

Til spørgsmålet om låse

Som allerede nævnt rammes statsborgers sociale stratificering på en gang, det er kun nødvendigt at passere langs disse gader i en lille landsby Edinet eller større byer - Atakam og Soroca, hvor roma-befolkningen er koncentreret. Det sidste befolket punkt er virkelig den moldaviske hovedstad i dette folk. Gamle huse med firkantede vinduesrammer, revner langs facaden, smuldrende gips, stående i rodet, forsømte gårde, ser trist ud og skrige om dyb fattigdom. Billedet er afsluttet af halvt nøgne beskidte børn med åbenlyst sultne, men meget lige snedige små ansigter.

En anden ting er gypsy baronernes hus og bare meget rige repræsentanter for diasporaen! I samme Soroka, under deres storslåede bygninger er en hel bakke afsat! Og beboerne selv på lunefulden af arkitektoniske beslutninger, kan designets rige konkurrere med stjernerne af show business stjerner. Og et andet spørgsmål - hvem vil vinde tvisten!

Arkitektoniske fantasier

Hvordan bor der sigøjnerbaroner, man kan forestille sig mindst de eksterne parametre i deres hjem. Der er ingen etagers hus. Sjældne i to etager. Normalt klokken tre og fire. Røde flisebelagt tage, søjler og balustråder, buer, pedimenter, stuccoformning, statuer, vejrstokker ... Pinnacles, middelalderlige spirer, kupler på katedraler er også tegn på "baron" paladser. Mange er dekoreret med våbenskjold, som ejerne forsikrer, gamle. Sandelig af en eller anden grund med billederne af familiens hoved, som faktisk om familiens historie og fortæller. Gården er flisebelagt og minder om italienske terrasser. De har springvand, gazebos eller simpelthen bænke, komfortabelt arrangeret under en baldakin af træer, blandt de blomstrende blomsterbed. Gamle græske guder og gudinder, Bolshoi-teatrets quadriga, Admiralty-tårnet, vidunderlige dyr, påfugle er de sædvanlige egenskaber ved de paladser, hvor klosteret af zigeunerbaren bor. Men storheden minder ofte om titlen på romanen "Shine and Poverty of Courtesans". De fleste af bygningerne er ikke færdige, arbejdet går fra år til år, og slutningen er ikke synlig for dem.

Indretning

Ikoner, malerier, forgyldning, marmor, naturligt træ, antikke tæpper og newfangled wallpapers, polstret møbler udgør den indre entourage af boliger. At slå i øjnene af luksus, er undertiden klart smagfuld, men oftest modley og lurid, det vigtigste element i indretningen. En masse værelser, herunder separate soveværelser, stuer, spisestuer, endda værelser til modtagelse af gæster og andrager. Gypsy baroner, billeder, som du kan se i denne artikel, deres titel er gået ved arv, og sammen med dem en masse alvorlige pligter og forpligtelser over for andre stammefolk. Trods alt har disse mennesker på nuværende tidspunkt koncentreret magtens fylde i diasporaen. Juridiske tvister, administrative, og selv familie-husstandsforeninger mellem romaerne er besluttet gennem baronen. Derfor i deres huse og separate værelser til receptionen.

I stedet for at afslutte

At sige det at vide, at romaerne er rige, er ikke at sige noget. Som påpeget af medierne, har Baron Arthur Cherar fra Soroca og hans klan i 2012 ifølge estimater en årlig indkomst på op til 40 millioner euro. Og det er ikke loftet! Særligt imponerende, mærkeligt nok, er begravelsen. Cryps fra italiensk marmor, grave, hvor biler, computere, husholdningsartikler, møbler og mange andre ting, som romaerne anser for at være nødvendige af deres slægtninge i den næste verden sammen med kroppen, bekræfter igen gyldigheden af den velkendte sang: "Gypsies love rings , / Og guldringe ... "Ja, de elsker skinne, støj, bevægelse, alt lyst, eksotisk - som de selv er.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.