Nyheder og SamfundKultur

Dilemmaet er hvad? Varianter af dilemmaer

I processen med at lære, kommunikere eller arbejde, forekommer fremmedord ofte, og nogle har ret forståelige russiske synonymer, mens andre ikke gør det. For eksempel er et dilemma hvad? For at forstå artiklen vil hjælpe.

To definitioner

Dette smukke og ikke meget forståelige ord har to værdier. Den ene vedrører logik eller filosofi, og den anden til psykologi eller sociologi. Lad os overveje begge definitioner:

 1. Kombinationen af to modsatte domme, men uden evnen til at formulere en tredje.
 2. Situationen i hvilken man skal vælge mellem to løsninger, fordi de er modsatte i mening og giver anledning til de samme skala vanskeligheder.

Det er den anden betydning, der oftest er indeholdt i bog og offentlig tale. Derfor er udtrykket "et uopløseligt dilemma", "et farligt dilemma" osv. I en vis forstand er det i overensstemmelse med det velkendte udtryk "den tredje er ikke givet". Sådanne situationer er ikke ualmindelige i hverdagen. Det enkleste eksempel: En person skal beslutte, holde på et godt betalt job, som er en byrde for ham eller ændre det til en mere behagelig, men som medfører en meget lavere indkomst.

arter

Så dilemmaet er hvad? Hvad sker der ofte i livet. Derudover er der forskellige typer af dette fænomen.

For eksempel i en strengt videnskabelig definition skelnes der en konstruktiv og destruktiv variant. Flere detaljer om dem findes i logbogens lærebog. Og i en velkendt forstand står de sociale dilemmaer ud blandt dem: etiske, moralske, økologiske, samt situationer med spændende navne "fængsels dilemma", "sekretærens dilemma" og "samaritan dilemma". Lad os dvæle mere detaljeret om nogle af disse sorter.

etisk

Etik er en filosofisk filosofi, der studerer moral (accepteret adfærdskodeks i et givet samfund) og moral (kan fungere som et synonym for moral eller betyde regler for livet for en bestemt person). Kretsen af etiske spørgsmål: godt og ondt, frihed og ansvar, meningen med livet, samvittigheden, pligten, lykken.

Det etiske dilemma er således den situation, hvor disse og lignende spørgsmål berøres. Ofte skal man vælge mellem det rette (fra moralens synspunkt), men ikke rentabelt, og hvad der er dårligt for andre, men rentabelt at vælge.

I sociale relationer er det etiske dilemma for eksempel forbrugersikkerhed, rettigheder og diskrimination, faglig etik, korruption og så videre.

Den moralske

En af de sværeste situationer, hvor det kun er muligt at få. Det er nødvendigt at vælge en af de gensidigt eksklusive muligheder, og begge vil ikke bringe noget godt.

Det moralske dilemma er en hyppig afvikling af plottet i kunstværker. I disse tilfælde vises døden som regel. For eksempel skal hovedpersonen vælge: at ofre sig selv for at redde andre eller ej; Til hvem af to venner hjælper han alligevel kun med at redde én; Om man skal smide den sårede mand for at bringe hjælp Under en vanskelig fødsel skal du redde enten et barn eller en mor mv.

Folk foretrækker normalt ikke at tænke på sådanne spørgsmål. Og for dem der tror, kan det hypotetiske valg ikke falde sammen med den virkelige, hvis der opstår et ægte dilemma. Dette, som er vigtigt, sker ofte i ekstreme situationer.

Sådan løses

Enhver løsning på dilemmaet er at finde den sikreste mulighed for de to, eller at kombinere dem med noget som et kompromis. For at komme til dette, har man brug for det indre arbejde hos en person med sig selv.

Du kan handle på denne algoritme:

1. At formulere hvad dilemmaet er.

2. Indsamle og analysere de kendte oplysninger fra alle sider.

3. Søg efter andre muligheder, undtagen for de to modsatte og indlysende. Kontroller hver løsning, der findes for:

 • Korrektur (i en personlig moralsk skala);
 • nytte;
 • moral;
 • lovlighed.

4. Fjern fuldstændig uacceptable muligheder fra listen over beslutninger.

5. Med undtagelsesmetoden skal du forlade en ting.

6. Tjek den valgte løsning på tre måder:

 • Forestil dig at du gjorde dette; Hvad føler du, om du vil gøre tingene anderledes;
 • Forestil dig, hvordan beslutningen vil påvirke din familie;
 • Forestil dig reaktionen af dit sociale miljø (venner, kolleger, naboer, bekendte); Kan du overleve det?

8. Giv begrundelse for beslutningen (hvad det vil give dig eller hvad det vil spare).

9. Analyser de negative konsekvenser, som kan føre til vedtagelsen af denne beslutning.

Dilemma spil

Der er en usædvanlig definition for dette koncept. Det er forbundet med teorien om psykologiske spil. "Fangeens dilemma" er et eksempel på den skade, der kan skyldes manglende samarbejde mellem mennesker.

Situationen i sig selv er detektiv: to fanger er ansvarlige for uomtvisteligt bevis for deres skyld. For begge er dilemmaet, at du enten har brug for at samarbejde med politiet, eller det gør du ikke. Reglerne gælder:

 • Hvis begge samarbejder, modtager en periode på 7 år hver;
 • Hvis begge nægter at hjælpe politiet, sætter sig i 3 år;
 • Hvis kun en samarbejder, tager det kun 1 år, men den anden fanger går i fængsel i 10 år.

Således er den mest rentable mulighed den tredje (hver spiller forsøger at forråde den anden og gøre det så hurtigt som muligt). Men der er to optimale muligheder: at arbejde sammen enten for at være enige og at tie stille.

Et sådant eksempel kan forklare politiske, sociale og økonomiske processer (våbenkapacitet, konkurrence mellem de to virksomheder for markedsledelse, priskrig, miljøkriminalitet mv.).

Dilemmaet er (det er vigtigt!) Ikke et synonym for ordet "problem". Når alt kommer til alt kan sidstnævnte have en masse løsninger, mens de ikke udelukker hinanden. Nemlig bestemmer dette tegn, om dilemmaet er før dig eller ej.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.