SundhedSygdomme og lidelser

Behandling af akillessensbrud: kirurgi, rehabilitering

Ifølge statistikker registreres de fleste af brudene i akillessenen blandt folk, der er involveret i aktiv sport. Dette er et traume, hvor senen, som forbinder musklerne fra den bageste del af tibia til calcaneus, er helt eller delvis ødelagt.

Med denne skade kan du mærke et klik eller en revne, hvorefter der er en skarp smerte i underbenet og på ryggen af ankelen. Traume næsten altid forstyrrer normal gang, og mange læger anbefaler kirurgi som den mest effektive metode til behandling af bruddet. Ikke desto mindre kan mere konservative tilgange også vise sig at være effektive.

symptomer

Selvom senilbetændelse i Achillessenen og dens efterfølgende brud kan passere asymptomatisk, bemærker de fleste mennesker et eller flere tegn på skade:

 • Smerter (ofte svær og ledsaget af hævelse i ankelområdet);
 • Manglende evne til at bøje foden i en nedadgående retning eller skubbe patienten væk fra jorden, mens han går;
 • Manglende evne til at stå på fingerspidserne på det skadede ben
 • Snapping lyd eller knitrende på tidspunktet for senebrud.

Selvom der ikke er noget smertsyndrom som sådan, skal du søge lægehjælp straks efter at du har hørt et klik eller en knæk i hælen, især hvis du straks efter denne lyd har mistet evnen til at gå normalt.

grunde

Achillessenen hjælper med at sænke den bevægelige del af foden ned, stige på tuppet og skubbe foden fra jorden mens du går. Det viser sig at være en eller anden måde involveret hver gang du flytter din fod.

Bruddet opstår normalt på et sted seks centimeter over senens ledd med calcaneus. Dette websted er særligt sårbart, da blodcirkulationen er vanskelig her. Af samme grund heler senen meget langsomt efter traumer.

Kendte er meget almindelige eksempler på brud på akillessenen forårsaget af en kraftig stigning i belastningen:

 • Øge sportens intensitet, især hvis de omfatter hoppe;
 • Falder fra højde
 • Træk foden i hullet.

Risikofaktorer

Nogle forhold øger risikoen for brud på akillessenen:

 • Alderen. Oftest observeres traumer af denne type hos patienter fra tredive til fyrre år.
 • Paul. Ifølge statistikker er der fem mænd med brud på en sene per kvinde patient.
 • Gør sport. Skaden er oftest forårsaget af fysisk aktivitet, herunder løb, hoppe og skiftende pludselige bevægelser og stop. Eksempler er fodbold, basketball, tennis.
 • Injektion af steroider. Læger foreskriver undertiden injektioner af steroider i ankel leddet for at reducere smerte syndrom og lindre den inflammatoriske proces. Disse stoffer kan dog svække nærliggende sener og i sidste ende føre til brud.
 • Modtagelse af nogle antibiotika. Fluoroquinoloner, såsom "ciprofloxacin" eller "levofloxacin", øger traumet af hverdagens aktiviteter.

Før et besøg hos en læge

Da brud (såvel som simpel betændelse) i akillessenen kan føre til manglende evne til at gå normalt, bør du straks søge lægehjælp. Måske skal du besøge en læge med speciale i sportsmedicin eller ortopædkirurgi.

For at gøre høringen så effektiv som muligt, skriv ned følgende oplysninger på papir umiddelbart inden du tager det:

 • En detaljeret beskrivelse af symptomatologien og det foregående tilfælde, som forårsagede traume;
 • Oplysninger om tidligere sundhedsproblemer;
 • En liste over alle medtagne lægemidler og tilsætningsstoffer til fødevarer;
 • Spørgsmål, som du gerne vil spørge lægen.

Hvad vil lægen sige?

Specialisten vil højst sandsynligt stille dig følgende spørgsmål:

 • Hvordan opstod seneskaden?
 • Har du hørt (eller måske ikke hørt, men følte) et klik eller en knæk, når du blev såret?
 • Kan du stå ved hånden på et beskadiget ben?

diagnostik

Ved den første lægeundersøgelse undersøger lægen skinnet for følsomhed og hævelse. I mange tilfælde kan en specialist manuelt opleve uoverensstemmelsen i senen, hvis den har fuldstændigt sprængt.

Måske vil lægen bede dig om at stå på en stol på knæene eller ligge på din mave på bordet til undersøgelse, så dine fødder hænger fra bordets kant. Med denne diagnosemetode komprimerer lægen patientens kalvemuskulatur for at kontrollere refleksen: stopet skal automatisk bøjes. Hvis det forbliver ubevægelig, var det sandsynligvis, at der var betændelse i akillessenen. Det var dette, der i sidste ende førte til traumer.

Hvis der var et spørgsmål om graden af skade (det vil sige hvis senen helt har brudt eller kun delvis), lægen vil ordinere en ultralyd eller magnetisk resonans billeddannelse. Takket være disse smertefri procedurer kan du tage detaljerede billeder af væv og organer i kroppen.

behandling

Mange mennesker beskadiger i nogen grad Achillessenen. Behandling afhænger ofte af alder, niveau af fysisk aktivitet og alvorligheden af skaden. Generelt vælger unge patienter og fysisk aktive mennesker normalt kirurgisk indgreb, dette er den mest effektive metode. Patienter i ældre aldersgrupper har tendens til at have en tendens til konservativ behandling. Ifølge nylige undersøgelser kan korrekt ordineret konservativ terapi ikke være mindre effektiv end operationen.

Behandling uden kirurgi

Med denne tilgang bruger patienter normalt specielle ortopædiske sko med en platform under hælen - det gør det muligt for den afskårne sene at helbrede uafhængigt. Denne metode eliminerer mange operationelle risici, såsom infektion. Imidlertid tager genopretning med ortopædisk fodtøj meget længere tid end traumabehandling gennem kirurgi, og der er stor risiko for genbrud. I sidstnævnte tilfælde skal man stadig ty til kirurgi, men der er høj sandsynlighed for, at kirurgen nu vil være meget vanskeligere at rette op i Achillessenen.

drift

Normalt er kirurgisk indgreb som følger. Lægen laver et snit på bagsiden af underbenet og syder de revnede dele af senen. Afhængigt af tilstanden af det beskadigede væv, kan det være nødvendigt at styrke leddene med andre sener. Blandt mulige komplikationer efter operation er infektioner og nerveskader. Risikoen for infektion er signifikant reduceret, hvis kirurgen i løbet af operationen producerer små indsnit.

Kontraindikationer

Behandling af akillessenenbrud ved den operative metode er kontraindiceret for dem, der diagnosticeres med en aktiv infektion eller en hudsygdom inden for traumeområdet. Konservativ terapi er også ordineret til patienter med en generel utilfredsstillende tilstand af sundhed, diabetes, en fornemmelse for rygning. Kontraindikationer er også sådanne forhold som en stillesiddende livsstil, brugen af steroider og manglende evne til at følge kirurgens instruktion. Eventuelle spørgsmål om dit helbred bør diskuteres med din læge på forhånd.

rehabilitering

For endelig at helbrede brud på akillessenen (efter operation eller konservativ terapi - det spiller ingen rolle), vil du blive tildelt et rehabiliteringsprogram, der omfatter fysiske øvelser til træning af musklerne i benene og akillessenen. De fleste patienter vender tilbage til deres sædvanlige livsstil fire til seks måneder efter afslutningen af behandlingen eller operationen.

øvelser

Efter konservativ behandling kan rehabiliteringsøvelser begynde lige efter smerte syndromets forsvinden efter kirurgisk indgreb - så snart det kirurgiske sår helbreder. Fysisk aktivitet er nøglen til en fuldstændig opsving efter traumer (især hvis denne skade er et brud på akillessenen). Rehabilitering begynder med en massage og øger den samlede mobilitet i ankelen - følelsen af stivhed bør forsvinde. Efter to ugers mild terapi ordineres aktive øvelser, og de bedste resultater kan opnås ved at skinne en tiltrængt fysisk belastning fra 12 til 16 uger. Belastningen begynder med strækningen og går derefter til magtøvelserne, herunder at bøje og rette knæet.

Hvis smertsyndromet er gået helt, kan du forbinde til træning mere sportsorienteret belastning. Det er tilrådeligt for atleter at gå til jogging og at gøre flere spring. Tilbagevendende senititis af akillessenen og dens efterfølgende gentagne brud vil være langt mindre sandsynligt, hvis patienten omhyggeligt overholder de foreskrevne rehabiliteringsforanstaltninger.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.