SundhedSygdomme og lidelser

Autoimmun trombocytopeni: årsager, diagnose, behandling

Blandt sygdomme, der er af autoimmun natur, fortjener trombocytopeni særlig opmærksomhed. For denne sygdom er et karakteristisk træk et fald i antallet af blodplader - uundværlige elementer af blodkoagulation. Ikke engang at vide hvad det er - autoimmun trombocytopeni, mange patienter ignorerer de første symptomer på sygdommen, og hvor ofte det viser sig forgæves. I det avancerede stadium er der risiko for at udvikle komplikationer, der kan føre til døden, og chancerne for en fuldstændig opsving er minimal.

Trombocytopeni: En kort beskrivelse

Sygdommen er karakteriseret ved manglende evne til kroppens immunsystem til at genkende sine egne blodplader, hvilket fører til deres afvisning. Konsekvensen af den patologiske proces er dannelsen af antistoffer i milten, som hjælper med at eliminere "fremmede" kroppe i en accelereret hastighed. Ofte manifesterer sygdommen sig om vinteren og foråret. Med et lavt niveau af blodplader i blodet taler nogle gange om en ikke-immunform af sygdommen. I dette tilfælde forekommer trombocytopeni i tilfælde af fysisk aktivitet på blodpladerne.

Med henvisning til gruppen af sygdomme i kredsløbssystemet er trombocytopeni klassificeret i forskellige aspekter. Oftest er sygdommen opdelt ved varigheden af strømmen i to sorter - akut og kronisk. Den mest farlige for en person er den anden type lidelse, da det kan tage flere måneder og nogle gange år at genoprette det normale antal blodplader. En anden klassifikation af trombocytopeni er mulig, som følge af sekundær eller primær sygdom - sygdommen kan manifestere sig eller opstå på baggrund af andre abnormiteter i kroppen.

Tilstrækkelighed til patologi, i fare

I gruppen i fare for forekomsten af trombocytopeni er det svært at tildele en særskilt patientgruppe. Men de konstante ændringer i niveauet af røde kroppe i kroppen hos kvinder tillader os at kalde repræsentanter for det svagere køn, der er mest modtagelige for patologi. Årsagen til dette kan være en række faktorer, der direkte eller indirekte udsætter deres aftryk på hæmatopoietisk funktion (menstruation, fødsel, komplikationer efter fødslen, overgangsalderen osv.). Hos børn er sygdommen sjælden.

Hvad provokerer en sådan sygdom?

Med absolut sikkerhed kan årsagen til denne lidelse ikke kaldes. Men på trods af dette har eksperter en tendens til at blive enige om autoimmun trombocytopeni i purpura - genetisk arvelighed spiller en vigtig rolle i sygdommens begyndelse. Andre årsager til autoimmun trombocytopeni omfatter:

 • Allergiske reaktioner i kroppen (især beroligende, antibakterielle og alkaloid medicin er i stand til at forårsage en akut form af sygdommen);
 • Immundefekt, svag immunitet;
 • Blodtransfusion, bloddonor mismatch;
 • Akut nyreinsufficiens
 • Hepatitis af en kronisk type;
 • sklerodermi;
 • lupus;
 • leukæmier;
 • Alkoholmisbrug.

Sandsynligheden for udvikling af patologi hos mennesker med HIV-infektion er stor. Til årsagerne til manifestationen af sygdommen kan tilskrives og metastaser i kroppen i nærvær af malign neoplasma. For at reducere blodcellerne resulterer i en mangel på folsyre, vitamin B12 eller et overskud af strålingseksponering, ultraviolet.

De vigtigste tegn på en autoimmun variant af sygdommen

Symptomatisk karakteristisk for autoimmun trombocytopeni manifesterer hver patient sig på forskellige måder. Funktionerne ved sygdomsforløbet bestemmes primært af årsagerne til udviklingen af patologi, arten af sygdomsforløbet. Og alligevel at identificere de vigtigste tegn, hvis udseendet skal sendes hurtigst muligt til lægerne, er det let:

 • Udseende på huden blå mærker, blødning. I modsætning til almindelige blå mærker lilla pletter oplever patienter oftest på underekstremiteterne, torsoen og også ansigt og læber.
 • Langvarig blødning på grund af vævsintegritetslidelse (efter tandudvinding, med overfladisk skade, skåret).
 • En stigning i livmoderhalsk lymfeknuder, ledsaget af en vedvarende lavgradig feber.
 • Fornuftig utilpashed, svaghed i benene, svimmelhed.

Hvilke symptomer skal jeg være særlig opmærksom på?

Jo hurtigere trombocytopeni diagnosticeres, jo lettere vil det være at helbrede det. For eksempel opmærker patienter sjældent på sådanne symptomer på sygdommen som blødende tandkød, små udslæt på kroppen. Grunden til at tænke på og gå til undersøgelsen er absolut smertefri blå mærker og stor hævelse af vævene, der forekommer med de mindste blå mærker, samt udskillelse af afføring og urin med blodpropper. Hos børn med autoimmun trombocytopeni kan blødninger fra næsen ofte kaldes, desværre ikke taget alvorligt af forældre. Ofte forhindrer denne kendsgerning den rettidige bestemmelse af den egentlige årsag til patologiske manifestationer.

Manglende blodplader under graviditet: hovedårsagerne

Graviditet og autoimmune trombocytopeni læger overvejer modstridende medicinske termer. Kvinder, der venter på genopfyldning, ændrer antallet af blodlegemer selv under normale forløb med mærkbare forskelle, så behandlingslægenes opgave kan kaldes detaljeret regelmæssig overvågning af blodtilstanden. Normalt reduceres blodpladetal i en kvinde under graviditet for at aktivere perifer cirkulation, men sådanne ændringer er ikke så signifikante at forårsage alvorlig svækkelse i kroppens vitale aktivitet. Forresten bliver årsagerne til sygdommen hos forventede mødre ofte:

 • Forkert kost og mangel på kost
 • Forskellige blodtab;
 • Jernmangel anæmi;
 • Svækket immunitet

Hvordan fødes et sundt barn med trombocytopeni?

Alle disse faktorer fører til en lille knoglemarvsproduktion af røde blodlegemer. Desuden produceres blodplader oftest i en uregelmæssig form. Under graviditeten er fosteret i stor risiko for indre blødning. I tilstedeværelsen af tegn, der fører til komplikationer og forværring af moderen og barnet, kan lægerne bestemme for for tidlig fødsel. Autoimmun trombocytopeni fortjener den største opmærksomhed fra specialister på alle stadier af diagnosen. Ved rettidig behandling af sygdommen, som udelukker signifikant blodtab under fødslen, udelukker muligheden for naturlig fødsel ikke.

Diagnose: Hvordan skelner man fra andre sygdomme?

Før man bekræfter autoimmun trombocytopeni er det først og fremmest vigtigt at skelne mellem den sande etiologi af trombocytmangel, da symptomerne på sygdommen oftest ligner andre alvorlige lidelser i kroppen:

 • anæmi;
 • En række onkohematologiske sygdomme;
 • Metastase i knoglemarv
 • Varianter af splenomegali - miltens patologi;
 • Endokrine sygdomme.

I de fleste tilfælde forårsager diagnosen autoimmun trombocytopeni ikke komplikationer, da forskellige kliniske laboratoriemetoder anvendes til at detektere sygdommen. Læger kan oftest bekræfte diagnosen ved hjælp af:

 • Klinisk blodanalyse;
 • Biokemisk blodanalyse;
 • Cytologisk undersøgelse;
 • Knoglemarvs histologi.

Hvordan man behandler trombocytmangel?

I de fleste tilfælde er behandlingen af autoimmun trombocytopeni hormonal. Under behandlingen af sygdommen er patienten ordineret hormonholdige lægemidler, hvoraf den mest almindelige er "Prednisolon" - et glukokortikosteroid, hvis uautoriseret og ukontrolleret anvendelse truer forekomsten af bivirkninger. Lægemidlet er ordineret af den behandlende læge, han beregner også doseringen: i gennemsnit er "Prednisolon" foreskrevet baseret på et forhold på 1 ml pr. 1 kg vægt. På avancerede stadier af sygdommen kan en specialist beslutte at øge dosen mindst to gange.

Glukokortikoider har vist sig i kampen mod autoimmun trombocytopeni, men oftest har lægemiddelterapien en symptomatisk effekt i den sekundære form af patologi. I dette tilfælde er den eneste løsning på problemet ofte kirurgisk indgreb. Fjernelse af milten i medicin kaldes splenektomi. Operationen udføres ved laparoskopisk metode. Før direkte indgreb øges doseringen af kunstige hormoner tredobbelt og injicerer direkte i venen. Efter fjernelse af milten slutter Prednisolons forløb ikke - lægemidlet tages op til to år.

Funktioner af trombocytopeni terapi

I tilfælde af komplikationer, der opstår under kirurgisk behandling af autoimmun trombocytopeni, ordineres patienten cytostatisk kemoterapi med en immunosuppressiv funktion. Ved behandling af alvorlig sygdomsform omfatter også foranstaltninger til genopretning af det normale blodvolumen gennem en donortransfusion. For at undgå gentagelse af sygdommen er patienten registreret, og anbefalede regelmæssigt at gennemgå en undersøgelse med forebyggende formål.

I de indledende stadier behandles sygdommen hurtigt og effektivt, afhjælpning kommer ofte efter påføring af lægemidlet i flere dage. Afskaffelsen af lægemidler skal imidlertid koordineres med den behandlende læge, som regel skal lægemidler anvendes til den endelige kur.

Traditionel behandling og kost

Håndtering af autoimmun trombocytopeni kan gøres med folkemæssige retsmidler. På den avancerede fase af sygdommen er deres effektivitet lav, men i kombination med foreskrevne lægemidler demonstrerer alternativ behandling ofte gode resultater. For at forbedre blodtilstanden og øge niveauet af blodplader hjælper:

 • honning;
 • valnødder;
 • hindbær;
 • Briar infusion;
 • Nettle bouillon;
 • Rødbrød og birkesaft.

Ved trombocytopeni bør patienten også revidere den vanlige kost. På trods af manglen på specifikke anbefalinger om kosten for at undgå udviklingen af blødende indre organer, er det vigtigt at tygges grundigt, må ikke spise for varme retter, nægte produkter, som irriterer mucosa i mavetarmkanalen.

Er det muligt at helbrede patologi: en prognose for genopretning?

Prognosen for autoimmun trombocytopeni bestemmes i høj grad af form af patologi. For eksempel kan en sygdom i den akutte fase behandles meget lettere end en kronisk type sygdom. I nogle tilfælde opstår heling uden brug af medicin. Ved kronisk trombocytopeni er det meget vanskeligere at forudsige den endelige genopretning. Samtidig opstår der ingen alvorlige trusler mod patientens liv, hvis han straks vender sig til specialiseret pleje og begynder behandling uden at føre til indre blødninger.

Sandsynligheden for et gentaget fald i blodpladensniveauer i kronisk autoimmun form er ret høj, da det kan udløses af forskellige faktorer - fra en stressende situation til en klimaændring eller indtagelse af medicin. Tilbagefald er ofte ledsaget af et alvorligt kursus, og derfor har sådanne patienter brug for livslang observation fra specialister. Det er værd at bemærke, at den tvivlsomme prognose for denne sygdom i kredsløbssystemet er berettiget af samtidige sygdomme. For eksempel er patientens chancer for at genvinde fra leukæmi eller metastaser til knoglemarven minimal.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.