FormationVideregående uddannelse og skoler

Strukturen af sphagnum. Moss sphagnum (foto)

Bryophytes - dette er en af divisionerne af spore planter, som indtager en særlig position i dette kongeriges system. Repræsentanter har økonomisk, medicinsk værdi, er meget udbredt og er vigtige deltagere i fødekæder. Derudover deltager de i dannelsen af sumpekosystemer.

Sphagnum: systematisk position

På deres sted i den økologiske verden besidder sphagnum følgende taxonomiske position:

 • Kongerige: Planter.
 • Afdeling: Bryophytes ;
 • Klasse, ordre og familie - Sphagnum.
 • Køn: Sphagnum.

Antallet af arter når 120, hvoraf de mest almindelige er:

 • Sphagnum mose;
 • bule;
 • brun;
 • magellansky;
 • papillozny;
 • Girgenzona.

Strukturen af sphagnum har nogle særegenheder, som efterlader et aftryk på dets brug af mennesket. Lad os overveje dette problem mere detaljeret.

Ekstern struktur af anlægget

En grøn løs mat fra stængerne, der er overfyldt på toppen, som danner støv af sump og sump og flåd på overfladen af overgroede søer, blev sandsynligvis set af alle. Så dette er sphagnum. Billeder af denne plante kan ses nedenfor.

Meget søde saftige stilke, mange gange skåret og keder sig opad. Udenfor, dækket af en skorpe, som er et par lag celler. Bladene sphagnum stillesiddende, reed type. Dem, der er placeret på stammen, aflang form og oftere ensom. Og grene af grene er tværtimod mere overfyldte, de er bøjet ved toppunktet. Faktisk er de praktisk talt skællede og dårligt synlige uden specielt udstyr. Hvad der sædvanligvis tages for blade, det er mange grene fra hovedstammen.

Sphagnum har ligesom andre moser ingen rødder. Men i modsætning til deres slægtninge har de ikke rhizoider at fastgøre til substratet. Det er interessant, at jo lavere stammen, desto mere lys vises. Endelig taber den helt sin grønne farve ved bunden. Dette skyldes fraværet af chlorophyll pigmentet i cellerne, da disse strukturer ikke længere lever, men døde.

Af disse dele, deponeret på bunden af sumpen, dannede senere tørv. Derfor kaldes sphagnum ofte torvmose. Generelt er plantens farve forsigtigt grøn, ikke lys. Dette skyldes, at det hele tiden er mættet med meget vand. Spørgsmålet opstår: "Hvordan klarer mossen at lagre så meget væske i sig selv?" Dette skyldes de særlige forhold i den interne struktur. Overvej dem.

Intern struktur af sphagnum

Inde er mosen dannet af almindelige plantevæv, der består af celler. Bladene af sphagnum indeholder chlorophyll, som faktisk stængelstrukturen. Derfor udføres fotosyntese næsten hele overfladen af kroppen. Det samme sker og ernæring, det vil sige absorptionen af vand.

Grønne mosceller forbinder med hinanden ender og danner en struktur, der ligner et netværk - dette er plantens ledende system. Reproduktionsorganerne er sporangier, hvor sporer modnes.

Ledende system, som højere planter, er fraværende. I stedet er der specielle celler. Funktionerne for vandopbevaring og absorption udføres af dem.

Særlige celler i strukturen

Sphagnum-celler er ikke alle de samme. Faktum er, at nogle af dem har skaller med et hul og en død protoplast, det vil sige et tomt hulrum. Dette er nødvendigt for planten at absorbere en stor mængde fugt og holde det inde i sig selv i disse hule strukturer.

Strukturen af sphagnum tillader det at fylde med vand i en mængde 20-30 gange højere end sin egen vægt. Derfor er det i disse moses levesteder altid meget fugtigt, de flyder bogstaveligt på overfladen af vandet.

Når planten er fyldt med fugt, er dens farve forsigtigt grøn. Under tørken bliver den efterhånden hvid, efterhånden bliver den helt hvid.

Reproduktion af mos

Strukturen af sphagnum omfatter specialiseret, nødvendig for reproduktion struktur - sporangia. De er som alle andre moser placeret på specielle stilke i plantens apikale del. Repræsentere en kasse med et låg, hvor dannelsen og modningen af sporer.

Når reproduktionstiden sættes i, udstråles små celler og bæres af vinden. Kom i en dråbe vand, begynder at spire i en ny plante. Lågsporangia åbner spontant.

Der er en anden form for reproduktion, som udføres af denne plante. Sphagnum kan give vegetative dele til yderligere uafhængig eksistens. Ofte sker dette efter at hovedstammen vokser stærkt i længden, tårnhøje over de andre dele. I det øjeblik er datterplanten adskilt.

Særlige egenskaber ved sphagnummosser

Moss sphagnum, et foto deraf kan ses i denne artikel, har en række specielle egenskaber på grund af tilstedeværelsen af specielle celler. Disse er:

 1. Hygroskopicitet over alle kendte grænser i planter. Hvis du sammenligner evnen til at absorbere fugt uld og sphagnum, så mossen vil være mere end 6 gange! Derudover er det bemærkelsesværdigt, at fordelingen af vand i plantens krop er helt ensartet. Derfor, indtil alle eksisterende celler er fyldt, vil mossen ikke give op for overskydende fugt. Dette giver dig mulighed for at bruge det som et supplement til jorden.
 2. Luftgennemtrængelighed, som gør det muligt for jord med mos at være meget lys, løs og luftig. Sådan øget beluftning har en positiv effekt på væksten og udviklingen af andre planteøkosystemer.
 3. Sphagnum syrer, som er en del af planten, gør det muligt at moderere syrer jorden med hydrogenkationer.
 4. En rig økologisk sammensætning gør denne plante speciel. Sphagnum har antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaber såvel som desinfektionsmidler.

Hvad er sammensætningen af disse fantastiske moser? Du kan nævne de vigtigste forbindelser:

 • Sphagnum syrer;
 • coumariner;
 • sfagnol;
 • terpener;
 • Carbolsyre.

På grund af denne komponentsammensætning er selve planten praktisk taget ikke udsat for nogen sygdomme eller skadedyr.

Steder for vækst

Den vigtigste betingelse for væksten af denne plante er tilstedeværelsen af en tilstrækkelig mængde fugt. Tross alt er sphagnummos, hvis foto er i anmeldelsen, meget afhængig af vand under avl, ligesom alle spor. Derfor kan det tilskrives de vigtigste vækststeder:

Det vigtigste økosystem, der danner denne mos, er de øvre sump. Hvor en sådan plante er bosat, er der en gradvis og uundgåelig svømning af terrænet.

Rolle i naturen

Sphagns hele liv er bygget på dets evne til at absorbere fugt. De særlige egenskaber ved intern og ekstern struktur, økonomisk betydning og anvendelsesområder, anvendes til medicinske formål - næsten alt på grund af sammensætning og struktur. Dette skyldes også den rolle, der spilles i naturen.

Det vigtigste er, at sphagnummet, som vi har lagt i artiklen, udgør tørvaflejringer. Takket være sphagnum syren og sphagnumet, der kommer ind i planten, er processerne for forfald og nedbrydning af de døde nedre dele af planten ekstremt langsomme. Dette fører til dannelsen af torvlag. Handlingen foregår langsomt, cirka en meter pr. Tusinde år.

Det er også vigtigt at forårsage vandlogning af terrænet. Som følge heraf ændrer ikke kun vegetationsdækslet, men også hele biogeokoenosen, dyrenes verden, insekter og andre væsner.

Økonomisk betydning for mennesker

Der er flere hovedområder for anvendelse af denne mos til mennesker.

 1. Til caulking huse.
 2. Som varmeisolerende materiale i konstruktion.
 3. Til medicinske formål som antiseptisk og desinfektionsmiddel.
 4. I blomsterarbejde.
 5. I blomsteravl for at forbedre vækstbetingelserne for indendørs og drivhuse.
 6. Til fremstilling af husholdningskemikalier (vask, rengøring og desinfektion).
 7. Torv er et værdifuldt brændstof.
 8. Ofte bruges som isoleringsmateriale.
 9. I Rusland praktiseres produktionen af denne mos søde og kiks.
 10. Som forsmedningsmaterialet sphagnum (figuren fremlagt nedenfor hjælper til bedre at undersøge plantens struktur) blev brugt i XI århundrede. Indtil nu har denne mos ikke gået tabt.

Således viser det sig, at tørvemossesphagnum ikke kun er en interessant og værdifuld plante som en kilde til mineral, men også en uvurderlig lægemiddelbrønd, en fugtkilde og en aerator til andre repræsentanter for floraen. Hans smukke udseende harmonerer harmonisk med de spektakulære egenskaber ved den indre struktur og betydning i naturen og folks liv.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.