FormationSprog

Retter - det er ... etymologi, semantik, og moderne brug af ordet

Moderne studerende have mødt ordet "retter" i den klassiske litteratur, spørge , hvad det er. Denne leksikalske enhed næsten helt ud af brug, nogle gange endda opholder sig i eventyr og episke digte. Så "retter" - det handler om?

Definition og synonymer

Retter i gamle dage blev kaldt mad måltid, der bringer folk energi, gav dem livet. Nu, hvor ord anses forældet. Han har en masse synonymer, hvoraf nogle også har længe fundet kun skriftligt. Blandt dem: giften brashno, prispeshnoe jamrende pindsvin. Der er også mere velkendte muligheder: edibles, mad, parabol, fad, spiselige, mad. Den mest alsidige og stilistisk neutral i dette tilfælde vil være det sidste ord.

Betydning "delikatesser" som regel stadig indebærer et lækkert måltid, i stedet for den sædvanlige daglige mad. Så måske det er derfor, at ordet er oftest findes i beskrivelsen af fester, bryllupper og andre fester.

Stavning og ortoepi

Når du skriver essays og diktater ganske almindeligt uheldige fejl - de studerende er indsat efter "I" bogstavet "c". Nogle endda siger ordet på denne måde. Men i betragtning etymologi af ordet er let at forstå, at der ikke er "in" i begyndelsen der. Men da der i de moderne russiske sprog beslægtede ord fra denne er der en leksikalsk enhed, er det ikke indlysende.

I øvrigt, opvasken - det er flertalsformen. Men det er let at gætte på, at det er sådan, at ordet bliver brugt oftere. Efter alt, "budding" - dette er blot en velsmagende ret, og hvad en ferie uden at det koster et rigt udvalg af retter? Selv veletablerede sigt "retter på bordet" - i flertal - siger, at festlighederne blev udført i en stor måde.

Historie af udtrykket

Det menes, at dette ord kommer fra verbet "yasti" - at spise, som blev omdannet til et moderne "er". I nogle slaviske sprog er stadig bevaret leksikalske emner relateret til udtrykket "retter", og som regel er de alle en eller anden måde er relateret til processen mad.

Men bortset fra det fysiske problemer af mætning af måltidet proces bør bringe en vis glæde af smagen kvaliteten af maden. Og måske, "retter" - et ord, der fuldt ud afspejler holdningen hos vores forfædre til maden.

Lige siden de dage i hedenskab mente, at det fælles måltid bringer folk til det punkt, at de kunne overveje hinanden familie. Lovene i gæstfrihed tillader besøgende at spise i huset, regne med næsten enhver beskyttelse og hjælp fra ejerne. Til gengæld ville manden selv, så varmt accepteret, ikke længere tør at såre familien. Således at den brugerdefinerede af ordination tilbyder gæsterne med brød og salt - det er bogstaveligt talt en fredsaftale mellem dem og ejerne. Derfor, for at opgive godbidder blev ikke accepteret, og indtil videre det anses uhøfligt.

Nu de gamle love gæstfrihed praktisk talt ikke virker, og storslåede fester
næsten ingen tilfreds. Maden er rigelig, og ærbødig holdning til det forsvinder gradvist. Mad er ikke længere et symbol på velstand, så at erstatte de gamle ord kommer andre, der afspejler den nye orden.

Brugen af et moderne sprog

I litteraturen i vores tid er ordet næsten ikke forekommer, undtagen i historiske romaner til transmission af atmosfæren og i de fortællinger, som voksne stadig læser til deres børn, samt ordsprog og talemåder. "Retter" er nu - er en forældet begreb, som kom til at erstatte de mere neutrale ord fra en omfattende liste over synonymer nævnt tidligere. Men før han går væk i glemmebogen. For eksempel blev dette ord er valgt til oversættelse af titlen på bogen af den franske forfatter André Gide Nourritures Terrestres (1897). Så dens officielle navn på russisk - "viands jorden."

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.