Nyheder og SamfundØkonomi

Multiplikatoreffekt: konceptet, typer

Alle os i skolen ved, at 2 + 2 = 4. Men er det altid tilfældet? Og her står vi over for et sådant begreb som multiplikatoreffekt. Det er en økonomisk begreb, der viser, hvordan endogene variable ændrer sig i takt med ændringer i karakteristika. Konceptet antager, at en stigning i X1% fører til en stigning i Y, fx 2%.

begreb

Multiplikatoreffekt - et begreb, der oftest forbundet med, hvordan man investere i økonomien (for eksempel en stigning i de offentlige indkøb) fører til en masse mere end man kunne forvente, at væksten i beskæftigelsen og produktionen af varer og tjenesteydelser. Lad os se, hvordan det fungerer:

 1. Går investering i den nationale økonomi. For eksempel, at regeringen beslutter sig for at øge mængden af indkøb.
 2. Investering fører til en stigning i den samlede efterspørgsel efter varer og tjenesteydelser.
 3. Dette gør det muligt for virksomheder at mere fuldstændigt indlæse kapacitet og ansætte flere arbejdere.
 4. Beskæftigelsen blandt erhvervsaktive befolkning i landet er stigende, folk har flere penge.
 5. Den samlede efterspørgsel efter varer og tjenester vokser.

Virksomheder kan ansætte flere arbejdere, lastekapacitet.

beregning

Der er flere former for multiplikator. Den mest berømte er finanspolitikken. Også frigive særskilt en multiplikatoreffekt i den monetære politik og keynesianske modeller. Han omtales når en stigning på nogle parametre resulterer i en væsentlig større stigning i andre. Beregningen af multiplikatoreffekten er altid forbundet med at finde forholdet mellem disse ændringer. For eksempel har staten øget køb af 1 milliard euro. I første omgang, den samlede efterspørgsel, som vi har sagt, vil også stige med dette beløb. , Det endelige resultat er dog at han vil vokse op, siger, 2 mia €. I dette tilfælde multiplikatoren er lig med 2.

Vi introducerer den følgende notation:

 • Y - real BNP sammenlignet med den foregående rapporteringsperiode.
 • J - størrelsen af de yderligere finansielle injektioner i økonomien.
 • M - multiplikator.

Vi kan enten tage både den første indikator i penge eller i procent. Således, M = Y J.

I betragtning af hvad er multiplikatoreffekten, har vi allerede nævnt, at dette tal er anderledes i de skattemæssige, monetære og keynesianske modeller. Forskellige og er af formel, selvom konceptet er det samme. Det er lig med kvotienten af en enhed divideret med en marginal mulighed for at gemme. Formlen hjælper til at forstå, hvordan stigningen i pengemængden påvirker økonomien.

eksempel

Overvej effekten på økonomien af skattelettelser:

 1. Økonomien vokser, den gennemsnitlige vækstrate er positiv, og derefter regeringen beslutter at indføre moms på 15% (under hensyntagen til, at han tidligere havde været mere). Yderligere injektioner i økonomien er ikke udført.
 2. Den disponible indkomst for forbrugerne stiger.
 3. Brugerne er i stand til at købe flere varer, herunder dyre.
 4. Virksomheder øge produktionen på grund af væksten i den samlede efterspørgsel, som de ansætter nye medarbejdere.
 5. Som et resultat har vi en stigning i beskæftigelsen, hvilket betyder, at folk vil være i stand til at købe flere varer og tjenesteydelser.

Penge multiplikatoreffekt

I monetære makroøkonomi undersøge effekten af pengemængden på de overordnede forretningsmæssige forhold. Hvis stigningen i den monetære base ved $ 1 fører til en stigning i udbuddet betyder 10, multiplikatoren er 10. monetarister tror på, at man ikke kan påvirke den gennemsnitlige årlige vækstrate på bekostning af offentlige indkøb, som skal udvide den samlede efterspørgsel. Efter deres opfattelse er stigningen i den disponible indkomst for borgerne fører til det faktum, at renten på lån er højere. Det betyder et fald i investeringer fra erhvervslivet, som ophæver den tilsigtede multiplikatoreffekt.

Monetarister insistere på behovet for at øge penge i omløb. US Fed gør dette ved at ændre reservekravene for kommercielle banker. Antage at det er 20%. Det betyder, at med hver 100 $ 20 skal forblive i reserven. De resterende penge i banken kan give lån til en anden. Sidstnævnte kan også tage deres pre-indstilling 20% af det beløb på sin reserve-konto. Dette sker flere gange, og kører økonomien, i henhold til den opfattelse af monetarister.

I finanspolitikken

Det er den mest almindelige form for multiplikator. Det er lettest at forstå. Det er forbundet med handlinger staten, som tager sigte på at øge den samlede efterspørgsel. For eksempel kan regeringen beslutte at sænke skatterne. Det, som vi har sagt, vil føre til øget efterspørgsel efter produkter, der gør det muligt for virksomhederne at mere fuldstændigt indlæse kapacitet. Et andet værktøj af finanspolitikken er offentlige indkøb.

I modeller af Keynes og Hansen-Samuelson

Bruttonationalprodukt - et mål for effektiviteten af økonomien. Keynesianske repræsentanter er ikke enig med monetarister mod ineffektivitet stigning i den samlede efterspørgsel gennem fiskale instrumenter. De troede, at under recessionen, er der en betydelig simpel kapital i erhvervslivet. Derfor er en rentestigning ikke har sådan en negativ effekt på økonomien. I keynesianske modeller tendens til at se, hvordan kurven forskydes til "Investeringer - besparelser" under indflydelse af ændringer i den samlede efterspørgsel. Model Hansen - Samuelson går endnu videre. Bruttonationalproduktet - er stadig indikator produktion af varer og tjenesteydelser. Hansen og Samuelson undersøger Men virkningen af det er ikke kun investeringer, men også til økonomiske cyklusser. De også indføre begrebet speederen. Multiplikator forskerne kalder overskuddet af produktionen vækst i stigningen i investeringerne. Accelerator karakteriserer også stigningen i investeringer i forbindelse med udvidelse af produktionen. Og formår at formidle økonomien er cyklisk. Hansen Model - Samuelson er en dynamisk kortlægning af udviklingen af den nationale økonomi under påvirkning af markedet og den offentlige orden over tid.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.