FormationUngdomsuddannelse og skoler

Indholdet af ilt i luft: definition og betydning

I modsætning til de varme og kolde planeter i vores solsystem, planeten Jorden, der er forhold, der tillader liv i en eller anden form. En af de vigtigste betingelser er sammensætningen af atmosfæren, hvilket giver mulighed for at alle levende ting indånder og beskyttelse fra dødbringende stråling, der hersker i rummet.

Hvad er atmosfæren

Atmosfæren af Jorden består af en flerhed af gasser. Dybest set er det nitrogen, som optager 77%. Gas, uden hvilket livet på Jorden indtager en meget mindre volumen, indholdet af luft oxygen er 21% af det samlede volumen af atmosfæren. De sidste 2% - en blanding af forskellige gasser, herunder argon, carbondioxid, helium, neon, krypton, og andre.

Jordens atmosfære hæves til en højde på 8 tusind. Km. Luft åndbar, er der kun i den nedre atmosfære, troposfæren, som når ved polerne - 8 km, op og over ækvator - 16 km. Med stigende højde bliver luften mere sparsomme, og mere mærkbar mangel på oxygen. At se, hvordan iltindholdet i luften er i en anden højde, give et eksempel. På toppen af Mount Everest (højde 8848 m) luft optager denne gas er 3 gange mindre end højden. Derfor erobrere tinder - bjergbestigere - kunne klatre op til toppen af det kun i iltmaskerne.

Ilt - den vigtigste forudsætning for overlevelse på planeten

I begyndelsen af luften i Jordens eksistens, der omgav hende, havde hun denne gas i sin sammensætning. Det er ganske velegnet til livet er enkle - encellede molekyler, der svømmede i havet. De havde ikke brug for ilt. Processen startede ca. 2 Ma, når de første levende organismer som et resultat af fotosyntese reaktion begyndte at udsende små doser af gassen fra kemiske reaktioner, først i havet, og derefter til atmosfæren. Livet udviklet sig på planeten, og tog en række forskellige former, hvoraf de fleste ikke har overlevet til vor tid. Nogle organismer har tilpasset sig over tid til at leve med den nye gas.

De lærte at bruge sin magt sikkert inde i cellen, hvor hun spillede rollen som magt for at producere energi fra fødevarer. En sådan metode er brugen af ilt kaldes respiration, og vi gør det hvert sekund. At ånde har gjort det muligt for fremkomsten af mere komplekse organismer og mennesker. Over millioner af år, at indholdet af ilt i luften steg til det nuværende niveau - omkring 21%. Ophobning af denne gas i atmosfæren bidraget til at skabe ozon i en højde af 8-30 km fra jordens overflade. Samtidig havde planeten beskyttelse mod de skadelige virkninger af ultraviolette stråler. Yderligere udvikling af livsformer i vandet og på land er steget hurtigt på grund af øget fotosyntese.

anaerob liv

Mens nogle organismer er tilpasset til at øge niveauet af gas, der produceres, er mange af de enkleste former for liv, der eksisterede på Jorden forsvandt. Andre organismer har overlevet ved at skjule fra ilt. Nogle af dem bor nu i bælgplanter rødder ved hjælp kvælstof fra luften til at bygge aminosyrer til planterne. Deadly botulisme organisme - en anden "flygtning" fra ilt. Han stille overleve i vakuumpakninger med dåsemad.

Hvad er iltniveauet er optimal for livet

For tidligt fødte spædbørn, hvis lunger er endnu ikke fuldt åbnet for at trække vejret, falder i særlige væksthuse. De indhold af luftmængden over og i stedet for de sædvanlige 21% niveau, det oxygen kontrolleres 30-40%. Børn, der har alvorlige problemer vejrtrækning omgivende luft med et perfekt niveau af ilt for at forhindre skader på barnets hjerne. At være i sådanne omstændigheder forbedrer væv oxygen regime er i en tilstand af hypoxi, fører til normale deres livsfunktioner. Men en stor mængde af luft er lige så farlig som en ulempe. En stor mængde af ilt i barnets blod kan forårsage skader på blodkarrene i øjnene og forårsage synstab. Dette indikerer en dobbelthed gasegenskaber. Vi er nødt til at indånde det for at leve, men dens overskydende kan undertiden blive en gift for kroppen.

Oxidationsprocessen

Når oxygen forbindelse med hydrogen eller carbon begået reaktion kaldes oxidation. Denne proces medfører de organiske molekyler, der er grundlaget for liv smuldrer. I det menneskelige legeme oxidationen er som følger. Erythrocytter indsamler ilt fra lungerne og bærer det hele kroppen. Der er en proces med ødelæggelse af molekyler af mad, vi spiser. Denne proces frigiver energi, vand og kulstof diosksid blade. Sidste afledte blodceller tilbage til lungerne, og vi indånder det i luften. En person kan blive kvalt, hvis han stoppe vejrtrækningen i mere end 5 minutter.

ånde

Overvej iltindholdet i indåndingsluften. Atmosfærisk luft ind udefra ind i lungerne ved indånding, kaldet indåndes, og den luft, der kommer ud gennem åndedrætssystemet, når udånding - udåndede.

Det er en blanding af luft fyldning alveolerne til en lagret i luftvejene. Den kemiske sammensætning af den luft, som er en sund person ånder ind og ud i naturen, næsten altid udtrykkes af sådanne tal.

Indholdet af gas (i%)

-

oxygen

carbondioxid

Nitrogen og andre gasser

indåndingsluften

20,94

0.03

79,03

udåndingsluft

16.3

4.0

79,7

alveoleluften

14.2

5.2

80,6

Ilt - den vigtigste komponent i luft for livet. Ændre mængden af gas i atmosfæren er lille. Hvis havet af iltindhold i luften kan rumme op til 20,99%, selv i en meget forurenet luft af industrielle byer i niveauet ikke falder under 20,5%. Disse ændringer er ikke show virkninger på den menneskelige krop. Fysiologiske lidelser opstår, når procentdelen af oxygen i luften falder til 16-17%. Der er således en klar mangel på ilt, hvilket fører til et brat fald i evnen til at leve, og når indholdet af ilt i luften 7-8% muligvis dødelig.

Atmosfæren på forskellige tidspunkter

Sammensætningen af atmosfæren har altid haft en indvirkning på udviklingen. De forskellige geologiske gange på grund af naturkatastrofer opstod ups eller faldende ilt niveauer, og dette medførte en ændring i biosystemet. Omkring 300 millioner år siden, har dens indhold i atmosfæren steget til 35%, mens der var kolonisering af planetens gigantiske størrelse insekter. Den største udslettelse af levende ting, der skete omkring 250 millioner år siden i Jordens historie. I løbet af sin mere end 90% af indbyggerne i havet, og 75% af jorden døde. En version af den masseudryddelse siger, at grunden til det var lavt iltindhold i luften. Mængden af denne gas er faldet til 12%, og at - i det nedre lag af atmosfæren op til 5300 meter. I vores tidsalder, iltindholdet i atmosfæren kommer til 20,9%, hvilket er 0,7% lavere end de 800 tusind år siden. Disse tal bekræftes af forskere fra Princeton University, som undersøgte prøver af Grønland og Atlanterhavet is dannet på det tidspunkt. Frosne vand lagt op luftbobler, og dette faktum er med til at beregne niveauet af ilt i atmosfæren.

Hvad det er underlagt niveauet af det i luften

Aktiv optagelse fra atmosfæren kan være forårsaget af bevægelsen af gletsjere. Tegning tilbage, de åbner op enorme plads organiske lag forbrugende ilt. En anden grund kan være oceaner kølevand: sine bakterier ved lav temperatur oxygenindfangende aktivitet. Forskerne hævder, at den industrielle spring, og med det afbrænding af store mængder brændstof specielle effekter på samme tid ikke har. Oceans afkølet i 15 millioner år, og antallet af afgørende betydning i atmosfæren faldt uanset menneskelig påvirkning. Sandsynligvis i verden begik nogle af de naturlige processer, der fører til det faktum, at iltforbruget er større end dets produktion.

Menneskets påvirkning af atmosfærens sammensætning

Lad os tale om det menneskelige betydning for sammensætningen af luften. Det niveau, som vi har i dag, ideel til levende væsener, indholdet af luft ilt er 21%. Sin balance og andre gasser bestemmes af livscyklus i naturen: dyr udånder kuldioxid planter bruger det og frigiver ilt.

Men der er ingen garanti for, at dette niveau vil være konstant på alle tidspunkter. Øger mængden af carbondioxid udledes i atmosfæren. Dette skyldes brugen af brændstof med menneskeheden. Og det er kendt at være dannet af organisk og fossilt kuldioxid til luften. Imens de største planter af vores planet, er træerne ødelagt med stigende hastighed. Et minut forsvinder skove kilometer. Det betyder, at en del af den ilt i luften aftager gradvist og forskerne er allerede slår alarm. Jordens atmosfære - ikke ubegrænset lager af ilt og det kommer ikke udefra. Al den tid, han udarbejdede sammen med udviklingen af Jorden. Du er nødt til at huske på, at denne gas er produceret af vegetationen under fotosyntese som følge af indtagelse af kuldioxid. Og en betydelig nedgang i vegetationen i form af ødelæggelse af skove, reducerer uundgåeligt indtrængning af ilt i atmosfæren, og dermed overtræder sin balance.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.