FormationUngdomsuddannelse og skoler

Hvorfor vinden blæser? Hvorfor vinden kommer fra? Værdien af vinden i naturligt

Vind er en luftstrøm bevæger sig i en bestemt retning. I andre verdener, det er karakteristisk for gas masse overflade. På Jorden er vinden bevæger sig hovedsageligt vandret. Klassifikation normalt udføres i overensstemmelse med de hastighedsskalaen typer kræfter forårsager dem, distribution sites. Under indflydelse af vandløb er forskellige naturfænomener og vejr. Vind fremmer støv overførsel, plantefrø, bidrager til fortrængning af flyvende dyr. Men hvordan gør luftstrømmen retning? Hvor vinden blæser? Hvad bestemmer varigheden og styrke? Og hvorfor de vinde blæser? På denne og mange andre ting - senere i artiklen.

klassifikation

De første vind karakterisere styrke, retning og varighed. Vindstød anses stærke og korte forskydninger (op til nogle få sekunder), strømmer luft. Hvis en stærk vind blæser forventet (ca. et minut), kaldes det en byge. Længere luftstrømme er navngivet efter deres styrke. Så for eksempel, en let brise blæser på kysten - er en leg. Der er en tyfon, orkan, storm, storm. Varighed vind kan også være anderledes. Nogle vare et par minutter, for eksempel. Vind, afhængigt af temperaturforskellen på relief overflade inden for en dag, kan vare op til flere timer. Lokale og generelle cirkulation af atmosfæren består af passatvinde og monsun. Begge disse typer er klassificeret som "globale" vind. Monsoons er forårsaget af sæsonudsving i temperatur og har en varighed på op til flere måneder. Den passatvinde - det er de luftmasser er i konstant bevægelse. De er forårsaget af temperaturforskelle ved forskellige breddegrader.

Sådan forklare barnet hvorfor vinden blæser?

For børn i en tidlig alder, dette fænomen er af særlig interesse. Barnet forstår ikke, hvor strømmen af luft er dannet, hvilket er grunden på ét sted, det er, og den anden - nej. Du skal blot forklare dit barn, at om vinteren, for eksempel, en kold vind blæser fra den lave temperatur. Hvordan fungerer processen? Det er kendt, at luftstrømmen er massen af molekylerne i de atmosfæriske gasser, i fællesskab bevæger sig i én retning. Lille luftstrøm volumen, blæser en højhus kan fløjte, rive hætter med fodgængere. Men hvis massen af gas har en stor molekylær volumen og en bredde på flere kilometer, kan det dække en tilstrækkelig stor afstand. luft bevæger sig næsten ikke indendørs. Og selv glemme alt om det som muligt. Men hvis du sætter for eksempel hånd ud af vinduet af en kørende bil, kan du føle huden luftstrømmen, dens styrke og tryk. Hvor vinden blæser? Strømmen gennemføres på grund af trykforskelle i forskellige dele af atmosfæren. Lad os undersøge denne proces i flere detaljer.

Forskellen i atmosfærisk tryk

Så hvorfor vinden blæser? For børn et bedre resultat i eksemplet af dæmningen. På den ene side højden af vandsøjlen, for eksempel tre, og på den anden - seks meter. Når du åbner sluserne vand vil flyde i det område, hvor det er mindre. Omtrent det samme sker med luftstrømme. I forskellige dele af forskelligt tryk atmosfære. Dette skyldes forskellen i temperatur. Den varme luft er hurtigere bevægelse af molekyler. Partiklerne har tendens til at flyve fra hinanden i forskellige retninger. I denne henseende er den varme luft ledes længere og vejer mindre. Som en følge af det tryk, der genereres deri falder. Hvis temperaturen sænkes, molekylerne danner en tæt klynge. Luft, henholdsvis og vejer mere. Trykket stiger således. Tilsvarende vand, luft har den egenskab flow fra én zone til en anden. Således strømningen forskud fra et område med højere tryk til et område med reduceret. Det er grunden til vindene blæser.

Trafik strømmer omkring reservoirer

Hvorfor vinden blæser fra havet? Betragt et eksempel. På en solskinsdag og strålerne varme op på stranden, og en dam. Men vandet opvarmes meget langsommere. Dette skyldes det faktum, at overfladen lag af varm straks begynde at blande sig med dybere og derfor kolde lag. Men stranden varmer op meget hurtigere. Og luften over ham mere udmattet, og trykket henholdsvis nedenfor. Atmosfæriske strømme haste fra reservoiret til stranden - i et frit område. de er der, varmer op, stiger op igen, frigøre plads. I stedet er de vises igen den kølige strøm. Dette er, hvordan cirkulationen af luft. På stranden, kan vacationers lejlighedsvis føle den kølige brise.

Betydning vind

Find ud af, hvorfor de vinde blæser, skal det siges, at den virkning, de har på livet på Jorden. Vinden er af stor betydning for den menneskelige civilisation. Hvirvelstrømme inspireret folk til at skabe mytologiske værker at udvide handel og kulturel rækkevidde, arbejdede på historiske begivenheder. Vind også fungere som energileverandører til forskellige arrangementer og samlinger. Ved flytning af luftstrømme sejlskibe var i stand til at rejse over lange afstande i havene, og balloner - i himlen. For moderne fly vinde er af stor praktisk værdi - de giver dig mulighed for at spare brændstof og øge elevator. Men det må siges, at luftstrømmene og kan bringe skade på mennesker. For eksempel kan skyldes vind udsving gradient blive mistet kontrollen med kontrol fly. I små damme hurtigt luftstrømme og bølgerne er forårsaget af dem kan ødelægge bygninger. I mange tilfælde vindene bidrage til at øge omfanget af branden. I almindelighed er et fænomen forbundet med dannelsen af luftstrømme på forskellige måder påvirker dyreliv.

Globale effekter

I mange dele af verden er domineret af luftmasser med en bestemt bevægelsesretning. I området af polerne er normalt domineret af østlige og i tempererede breddegrader - vestlige vinde. I troperne, strømmer luften tage tilbage øst. Ved grænserne mellem disse zoner - subtropisk højderyg og den polære fronten - anbragt såkaldte roligt område. De fremherskende vinde på disse områder er stort set fraværende. Her er luft bevægelse udføres hovedsageligt lodret. Dette forklarer fremkomsten af høj fugtighed zone (nær polarfrontens) og Desert (ca. subtropiske højderyg).

troperne

I denne del af verden i passatvinde blæser mod vest, tættere på ækvator. Grund af den konstante bevægelse af luftstrømme forekommer omrøringsbetingelser atmosfæriske masser i verden. Dette kan komme til udtryk i en stor skala. Så for eksempel, passatvinde flytter over Atlanterhavet, bære støv fra de afrikanske ørkenområder i Vestindien og dele af Nordamerika.

Lokale effekter af dannelsen af luftmasser

Find ud af, hvorfor de vinde blæser, skal det siges om indflydelsen af tilstedeværelsen af disse eller andre geografiske funktioner. En af virkningerne af lokal dannelse af luftmasser betragtes som den temperaturforskel mellem ikke alt fjerne steder. Det kan udløses af forskellige lysabsorptionskoefficient af forskellig termisk kapacitet eller overflade. Hårdeste sidstnævnte virkning manifesterer sig mellem vandoverfladen og jord. Resultatet er en leg. En anden lokal faktor betydning er tilstedeværelsen af bjergkæder.

Effekt bjerge

Disse systemer kan være en hindring for bevægelse af luftstrømme. Desuden bjergene selv, i mange tilfælde forårsage vetroobrazovanie. Luften over bakken varmer mere end det atmosfæriske masse over lavlandet i samme højde. Dette bidrager til dannelsen af lavtryks-områder, i bjergrygge og vetroobrazovaniyu. Denne effekt er ofte provokerer udseendet af mountain-dalen atmosfæriske bevægelige masser. Sådanne vinde er fremherskende i områder med barske terræn.

Friktionsforøgelse dal overflade fører til en afvigelse på parallel luftstrøm til en højde nær bjerge. Dette bidrager til en højtliggende jet flow. denne strømningshastighed kan overstige den omgivende vindstyrke op til 45%. Som nævnt ovenfor, kan bjergene fungere som forhindringer. Når man passerer strømningskredsløbet ændrer sin retning og styrke. Udsving i kamme har en betydelig indvirkning på vinden bevægelse. For eksempel, hvis en bjergkæde, som overvinder den atmosfæriske masse, der passerer strømningen passerer det til en mærkbar stigning i hastighed. I dette tilfælde er det kører Bernoulli effekt. Det skal bemærkes, at selv små højdeændringer forårsage udsving i vindhastigheden. På grund af den betydelige hastighedsgradient af luftstrømmen bliver turbulent, og fortsætter med at forblive så selv på bjerg almindelig på en vis afstand. Sådanne effekter er i nogle tilfælde en særlig betydning. For eksempel er de vigtige for luftfartøjer i start og landing på bjerget flyveplads.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.