FormationUngdomsuddannelse og skoler

Hvad er det dækkende stof? Dækslet stof: funktioner og strukturelle træk for celler

Stof - et sæt af celler, der er forenet ved en lignende struktur og funktion, og intercellulære substans. Fra tekstiler dannet organer, der på sin side danner kroppen system. De fleste flercellede organismer består af mange typer af væv.

mangfoldighed

Videnskab, som studerer vævet (histologi), fremhæver mange af deres typer.

Typer dyrevæv :

 • junction;
 • muskuløs;
 • nervøs;
 • det dækkende væv (epithelial);

Typer af plantevæv:

 • UDDANNELSE (meristem);
 • parenkym;
 • den dækker stof;
 • mekanisk;
 • ekskretionsorganerne;
 • ledende.

Hver af de stoftyper kombinerer flere former.

Sorter af bindevæv:

 • tyk;
 • løs;
 • retikulære;
 • brusk;
 • knogle;
 • fedt;
 • lymfom;
 • blod.

Typer af muskelvæv :

 • glat;
 • tværstribet;
 • hjerte.

Typer af pædagogisk stof :

 • apikal;
 • side;
 • intercalary.

Sorter af ledende stof :

 • veddet;
 • Phloem.

Typer af mekanisk væv:

 • kolenhima;
 • sclerenchyma.

Om sorter, struktur og funktioner dækker stof af dyr og planter vil blive diskuteret mere detaljeret nedenfor.

Funktioner af strukturen af belægningen stof. generelle oplysninger

Funktioner af strukturen af belægningen stof på grund af sin destination. Selvom der er mange sorter af denne type væv, de er alle ens.

Det er altid et stort antal celler og lidt intercellulære substans. Strukturelle partikler ligger tæt på hinanden. Strukturen af coatingen stof og altid giver klar orientering af celler i rummet. Sidstnævnte har den øvre og nedre del og øvre del er altid placeret tættere på kroppens overflade. Et andet træk, som er karakteriseret ved strukturen af coatingen stof, er, at det er godt regenereres. Dens celler er kortvarig. De er i stand til hurtigt at dele, skyldes som vævet er konstant opdateret.

Funktion belægning stof

Først og fremmest de spiller en beskyttende rolle, der adskiller den indre miljø fra den ydre verden.

De bærer også ud udvekslinger og ekskretionsorganerne funktioner. Ofte er det dækker stof forsynet med porer for at sikre dette. Den sidste primære funktion - receptoren.

En type belægning væv i dyr - kirtelepitel - udfører sekretoriske funktion.

Belægning plantevæv

Der er tre typer af dem:

 • primær;
 • sekundær;
 • Mere.

De primære cover væv i planter, indbefatter epidermis og exoderm. Den første er på overfladen af blade og unge stængler, og den anden - ved roden.

Den sekundære coating stof - periderm. Hun har dækket mere moden stængler.

Endvidere dækker stof - skorpe eller ritidom.

Epidermis: struktur og funktion

Hovedformålet med denne type stof - at yde beskyttelse af planter mod udtørring. Hun optrådte i organismer, så snart de kom i land. For alger, epidermis er stadig ikke til stede, men de spore-bærende planter er det allerede er til stede.

En celle betræk af denne type har en fortykket ydre væg. Alle celler er i tæt kontakt med hinanden.

I højere planter, er hele overfladen dækket med overhud væv - lag indkobling voks.

Strukturen af plantedækket stof giver en særlig lang - stomata. De er nødvendige for vand, gasudveksling og temperaturregulering. Stomatal apparat er dannet af specialiserede celler: to normalt åben og flere side. Guard celler adskiller sig fra andre øget antal kloroplaster. Desuden deres vægge ujævnt fortykket. En anden funktion af strukturen i vagt celler - at øge antallet af mitokondrier og leucoplaster med ekstra næringsstoffer.

Stomata i højere planter er placeret på bladene, som regel på undersiden af den side, men hvis vandet plante - i toppen.

En anden funktion i overhuden - tilstedeværelsen af hår eller trichomes. De kan bestå af en enkelt celle eller multipel. Hår kan være glandulær som, for eksempel fra brændenælde.

periderm

Denne type betræk er karakteristisk for højere planter, der har træagtige stilke.

Periderm består af tre lag. Mellemøsten - phellogen - er afgørende. Ved opdelingen dens celler efterhånden dannet det ydre lag - fellema (rør) og en intern - phelloderm.

De vigtigste funktioner i periderm - er at beskytte planter mod mekanisk skade, indtrængen af patogene organismer, samt give normal temperatur. Den sidstnævnte funktion tilvejebringes af det ydre lag - fellemoy fordi dens celler fyldt med luft.

Funktion og struktur af skorpen

Den består af døde hudceller phellogen. Endvidere dækker stof er på ydersiden, omkring periderm.

Den vigtigste funktion af skorpen - beskyttelse af planter mod skader og ekstreme temperaturer.

Cellerne i dette væv er ikke i stand til at dele. Celler som andre væv inde i delt. Gradvist skorpe strakt for derved at forøge diameteren af træstamme. Men dette stof har en tilstrækkelig lav elasticitet, fordi dens celler besidder meget stive forhornede kapper. I denne henseende skorpen begynder at knække snart.

Dækslet stof i fauna

Typer af cover væv fra dyr er langt mere mangfoldig end i planter. Lad os undersøge dem i detaljer.

Afhængig af strukturen tildele disse typer af cover væv hos dyr: et enkelt lag og flere lag epitel. Formen af den første celle er opdelt i kubisk, flad og cylindrisk. Afhængigt af de funktioner af væv og nogle af funktionerne i sin struktur skelne kirtel følsom, cilierede epitel.

Der er en anden klassificering af epidermis - afhængigt af det væv, hvorfra den er dannet under udviklingen af embryoet. Ifølge dette princip kan identificeres epidermal, enterodermalny, tselonefrodermalny, ependimoglialny og angiodermalny typer af epitel. Oprindelse dannet af ektoderm. Oftest er det multi-lag, men det sker, og flersporede (pseudolagdelt).

Enterodermalny dannet ud fra endodermen, er single-layer. Tselonefrodermalny dannet ud fra mesoderm. Denne type af enkelt lag epitel, kan det være kubiske eller flad. Ependimoglialny - specielt epitel som linjer mellem hulrum i hjernen. Det er dannet af embryonale neuralrør er et enkelt lag, flad. Angiodermalny dannet af mesenkym, er det placeret på indersiden af beholderen. Nogle forskere tilskriver dette ikke til epitelvæv, og til forbindelsen.

Struktur og funktion

Egenskaber belægning dyrevæv ligger i det faktum, at cellerne er placeret meget tæt på hinanden, næsten ingen intercellulære substans.

En anden funktion - tilstedeværelsen af basalmembranen. Det er dannet ved aktiviteten af celler og bindevæv dækning. Tykkelsen af basalmembran er cirka 1 mikron. Den består af to plader: lys og mørke. Den første er et amorft materiale med et lavt proteinindhold, rige calciumioner, som tilvejebringer kommunikation mellem celler. Mørk plade har et stort antal af fibrillære kollagen og andre strukturer, der giver styrke til membranen. Desuden i en mørk plade indeholder, fibronectin og laminin, som er nødvendige for regenerering af epithelet.

Stratificeret epitel har en mere kompleks struktur end et enkelt lag. For eksempel tyk epitel af huden består af fem lag: basal, spinosus, granulære, skinnende og liderlig. Cellerne fra hvert lag har forskellig struktur. Cellerne i det basale lag afvige cylindrisk form, spinosus lag - i polygonformen, granulær - rombisk, strålende - flad stratum - skællet døde celler fyldt med keratin.

Funktioner epitelvæv - er at beskytte kroppen mod mekaniske og termiske beskadigelser fra indtrængen af patogener. Nogle typer af epitel har specifikke funktioner. F.eks glandulær er ansvarlige for sekretion af hormoner og andre stoffer, såsom ørevoks, sved, mælk og andre.

Placer forskellige typer af epitel i kroppen

Til afsløring af dette tema er en tabel.

typen epitel whereabouts
flad Mundhulen nasopharynx, spiserøret
cylindrisk Indersiden af maven, tarme
kubiske nyretubuli
følsomme næsehulen
cilierede luftveje
glandulær kirtler
flerlaget Øvre hudlag (kutikula, epidermis)

Nogle af disse arter har specifikke funktioner. For eksempel, skal du trykke epidermis, som er i næsen, han er ansvarlig for en af de fem sanser - lugtesansen.

fund

Den dækker stof er kendetegnet ved både planter og dyr. I den anden, de er langt mere mangfoldigt, har mere kompleks struktur og udføre flere funktioner.

Belægning plantevæv er af tre typer: primære, sekundære og yderligere. Den primære egenskab ved alle planter, bortset fra alger, sekundær - for dem, der stammer delvist stivner, mere - for anlæg med fuldt oderevenevayuschim stilk.

Dækker dyrevæv kaldes epitel. Der er en række af klassificeringer i antallet af lag i form af celler, de funktioner, ifølge kilden for dannelse. Ifølge den første klassifikation, der er en enkelt-lag og flere lag epitel. Den anden fremhæver den flade, kubiske, cylindrisk, cilierede. Tredje - følsom, glandulær. Ifølge den fjerde, der er epidermal, enterodermalny, tselonefrodermalny, ependimoglialny og angiodermalny epitel.

Hovedformålet med de fleste typer af belægning stof og de dyr og planter - beskytte kroppen fra en bestemmelse i det ydre miljø, temperaturregulering.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.