SundhedMedicin

Glomerulære filtrationshastighed: beregningsformel

Nyrerne er meget vigtigt organ af det menneskelige legeme. For at vurdere deres tilstand og sundhed, der er mange teknikker og prøver. En sådan indikator er antallet af glomerulær filtration.

Hvad er det her

Dette indeks er en kvantitativ karakteristik af de vigtigste funktioner i nyrerne. Det afspejler mange former for primær urin i nyrerne over tid.

Glomerulære filtrationshastighed kan variere på grund af forskellige faktorer, der påvirker legemet.

Denne indikator spiller en vigtig rolle i diagnosticeringen af nyresvigt og andre sygdomme. For at bestemme, er det nødvendigt at kende nogle konstanter, som afspejles i de beregningsformler, hvoraf der er flere variationer og sorter.

I en normal glomerulær filtrationshastighed reguleres af flere systemer af kroppen (såsom kallikrein-kinin, renin-angiotensin-aldosteron, endokrine et al.). I patologi afslører sig ofte nyresvigt eller afbrydelse af disse systemer.

Fra hvad afhænger af denne indikator, og hvordan det kan defineres?

Faktorer, der påvirker ændringen i GFR

Som nævnt ovenfor er den glomerulære filtrationshastighed er afhængig af flere parametre eller tilstande.

Disse omfatter:

 • Hastigheden af nyreplasmaflow. Det er forårsaget af mængden af blod, der strømmer langs de afferente arterioler i glomerulus. Normalt den aktive komponent i en sund person er omkring 600 ml per minut (beregning blev foretaget ca. 70 kg vægt for den gennemsnitlige person).
 • Trykket i beholderne. Normalt skal trykket i beholderen-bærende være meget større end udstrømningen. Først da kan fremgangsmåden udføres, den underliggende nyrefunktion - filtrering.
 • Antal nefroner. Som et resultat, nogle sygdomme kan reducere antallet af erhvervsaktive nyre celler, hvilket resulterer i et fald i den såkaldte filtrering overflade, og derfor vil blive opdaget lav glomerulære filtrationshastighed.

Indikationer for bestemmelse af GFR

I nogle tilfælde er det dog nødvendigt at bestemme denne indikator?

I de fleste tilfælde er den glomerulære filtrationshastighed (satsen for indekset er 100-120 ml per minut) bestemmes ved forskellige nyre sygdomme. De væsentligste patologier, hvor det er nødvendigt at definere, er:

 • Glomerulonefritis. Det reducerer antallet af fungerende nephron.

 • Amyloidose. På grund af dannelsen af uopløselige proteinforbindelser - amyloid - aftager kapacitet nyre filtrering, hvilket fører til en ophobning af toksiner og endogene forgiftning organisme.
 • Giftstoffer og nefrotoksiske forbindelser. Med deres anvendelse kan resultere i et fald i nyreparenkym med alle dets funktioner. Som sådanne forbindelser kan virke sublimere nogle antibiotika.
 • Nyresvigt som en komplikation af mange sygdomme.

Disse stater er grundlæggende, hvor der kan observeres i glomerulære filtrationshastighed er under det normale.

Teknikker til bestemmelse af glomerulusfiltration

På nuværende tidspunkt er det skabte en masse metoder og prøver, så at bestemme niveauet af glomerulære filtrationshastighed. De har alle en nominel titel (efter videnskabsmanden, der opdagede dette eller hint prøve).

De vigtigste metoder til at studere glomerulære funktioner er prøve-Reberga Tareeva, bestemmelse af glomerulær filtrationshastighed af Cockcroft-guld. Disse teknikker er baseret på ændringen i niveauet af endogene kreatinin og beregning af dets clearance. Det drager konklusioner vedrørende nyrefunktion på grundlag af sin ændring i plasma og urin.

Gennemføre disse test kan være for alle mennesker, da disse undersøgelser ikke har kontraindikationer.

De to ovennævnte prøver er standard i renal filtration undersøgelse. Andre teknikker anvendes mindre hyppigt og udføres primært for specifikke indikationer.

Hvordan så der bliver identificeret i serumkreatinin, og hvad er disse procedurer?

Prøve Rehberg-Tareeva

Det anvendes i klinisk praksis oftere end prøven Cockcroft-guld.

Til at undersøge anvendelsen af blodserum og urin. Vær sikker på at overveje tidspunktet for indsamlingen af analyser, da nøjagtigheden af forskningen afhænger af det.

Der er flere varianter af prøven. Den mest almindelige procedure er følgende: urin blev opsamlet over flere timer (normalt to timer portioner). I hver af dem er bestemt af kreatininclearance og diurese minut (mængden af urin produceret pr minut). Beregning af glomerulære filtrationshastighed udføres på grundlag af disse to parametre.

Mindre hyppigt er identificeret i kreatininclearance i en daglig urinprøve eller afprøvning af to 6 timers forsøg.

Parallelt, uanset fremgangsmåde udføres prøve, tages om morgenen fastende blod fra en vene for at vurdere kreatininkoncentration.

Prøve Cockcroft-Guld

Denne teknik er noget lignende for prøveeksemplaret Tareeva. Om morgenen på tom mave, patienten får en drink lidt væske (1,5-2 kopper væske - te eller vand) til at stimulere minut diurese. Efter 15 minutter er patienten urinerer i toilettet (for at fjerne resterende blære urin dannet over natten). Hvorefter patienten er vist i hvile.

En time senere, er det vil den første del af urin og markeres nøjagtigt under vandladning. Under den anden time for at gå til den anden del. Miktion taget fra patientens vene 6-8 ml blod for at bestemme niveauet af kreatinin i blodserum.

Når bestemte minut diurese og kreatinin koncentration udføres for at bestemme dets clearance. Hvordan kan vi bestemme den glomerulære filtrationshastighed?

Beregningsformlen at definere det som følger:

 • F = (u: p) ˑ v, hvor

  u - koncentrationen af creatinin i urinen,
  p - creatinin i blodplasma,
  V - minut diurese,
  F - clearance.

På grundlag af indikatoren F konkludere filtrering kapacitet af nyrerne.

Bestemmelse af filtrering sats ved MDRD formel

I modsætning til den grundlæggende teknikker, gør det muligt at bestemme den glomerulære filtrationshastighed, MDRD formel vi har modtaget flere mindre almindelige. Det er almindeligt anvendt af nyrespecialister i de fleste europæiske lande. Ifølge dem, Rehberg-Tareeva prøve nizkoinformativna.

Essensen af denne fremgangsmåde består i bestemmelse af GFR, baseret på køn, alder og niveauet af serum-kreatinin. Ofte anvendes til bestemmelse af nyrefunktion hos gravide kvinder.

Det er som følger:

 • GFR = 11,33 x Crk - 1.154 x alder - 0,203 x K, hvor

  Crk - kreatinin koncentration i blod (i mmol / l)
  K - kønsfordeling (for eksempel er det 0,742 for kvinder).

Denne formel har fungeret godt på at reducere filtrationshastighed, men dens største ulempe - forkerte resultater, hvis øget glomerulær filtrationshastighed. Beregning Formel (på grund af minustegn) er blevet opdateret og suppleret (CKD-EPI).

En fordel med formlen er, at det er muligt at bestemme de aldersbetingede ændringer i nyrefunktionen og overvåge dem over tid.

tilbagegang

Efter alt gennemført prøver og undersøgelser foretaget fortolkning af resultater.

Nedsat glomerulær filtrationshastighed er observeret i følgende tilfælde:

 • Nederlag glomerulære apparat i nyren. Reduceret GFR er næsten den vigtigste indikator peger på nederlag af feltet. Således med et fald på GFR kan ikke opleve et fald i koncentrationen nyrernes evne (i de tidlige stadier).
 • Nyreinsufficiens. Den væsentligste årsag til faldet i GFR og reducerer filtrering kapacitet. Gennem alle dens faser er der et progressivt fald i udskillelsen af endogent kreatinin, et fald i filtreringshastigheden til kritiske numre og udvikling af akut forgiftning med endogene metaboliske produkter.
 • Reduceret glomerulære filtrationshastighed kan observeres samtidig tage nogle nefrotoksisk antibiotika, hvilket fører til udviklingen af akut nyresvigt. Til dem omfatte nogle fluoroquinoloner og cephalosporiner.

Motion test

For at bestemme filtrering kapacitet kan anvendes og såkaldte stresstest.

Anvender typisk enkelt anvendelse af animalsk protein eller aminosyre til belastningen (i fravær af kontraindikationer) eller ty til intravenøs administration af dopamin.

Når proteinet belastning til patienten modtager omkring 100 gram protein (beløb afhænger af patientens vægt).

I løbet af det næste halve time hos raske mennesker er der en stigning i glomerulær filtrationshastighed på 30-50%.

Dette fænomen kaldes reserven renal filtrering eller RPF (renal funktionel reserve).

Hvis stigningen i GFR ikke har fundet sted, bør mistænkes nedsat nyre- eller filter permeabiliteten af en vis udvikling af vaskulære læsioner (såsom for eksempel i diabetisk nefropati) , og nyresvigt.

Prøve dopamin viser lignende resultater og fortolkes på lignende måde lastningen af proteinprøven.

Betydningen af disse undersøgelser

Hvorfor oprette så mange værdiansættelsesteknikker filtrering kapacitet, og som det er nødvendigt at bestemme den glomerulære filtrationshastighed?

Normen på denne indikator er kendt for at variere under forskellige betingelser. Det er derfor, i øjeblikket skabt en masse teknikker og undersøgelser for at vurdere tilstanden af vores naturlige filtre og forhindre udviklingen af mange sygdomme.

Desuden er disse sygdomme provokere hovedparten af transaktioner på nyretransplantation, hvilket er ganske tidskrævende og vanskelig proces, hvilket ofte resulterer i et behov for genbehandling eller udføre mere komplekse aktiviteter.

Det er grunden til diagnosticering af sygdomme i kroppen er så vigtig for patienter og læger. Den rettidig opdagelse af sygdommen er meget lettere at behandle, og forebyggelse, snarere end hans kørende formular.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.