FormationVidenskab

Et eksempel på tilpasning af mennesker og dyr i omverdenen. Fysiologiske tilpasninger: eksempler

Grandiose opfindelser af det menneskelige sind ophører ikke med at forbløffe, der er ingen grænser for fantasi. Men det faktum, at naturen skabte mange århundreder, overgår de mest kreative ideer og planer. Naturen har skabt mere end en og en halv million arter af levende individer, som hver især er individuelle og unikke i sine former, fysiologi, livsstil. Eksempler på tilpasning af organismer til de stadigt skiftende levevilkår på planeten er eksempler på skabers visdom og en konstant kilde til problemer for at løse biologer.

Hvad er tilpasning?

Tilpasning betyder fitness eller afhængighed. Dette er processen med gradvis degenerering af væsens fysiologiske, morfologiske eller psykologiske funktioner under betingelserne for et forandret levested. Ændringer opleves både af enkeltpersoner og af hele befolkninger.

Et levende eksempel på tilpasning af direkte og indirekte er overlevelse af plante- og dyreliv i zonen med høj stråling omkring kernekraftværket i Tjernobyl. Omgående tilpasningsevne er karakteristisk for de personer, der formår at overleve, vænne sig til og begynde at formere sig, nogle kan ikke afholde testen og døde (indirekte tilpasning).

Da eksistensbetingelserne på jorden ændres konstant, er processerne for evolution og fitness i levende natur også en kontinuerlig proces.

Et nyt eksempel på tilpasning er en ændring i levestedet for en koloni af grøn mexicansk papegøje aratering. For nylig har de ændret den sædvanlige habitat og bosat sig i Masaya vulkanens mund i et miljø, der er konstant mættet med svovlsyre med høj koncentration. Forskere har endnu ikke forklaret dette fænomen.

Typer af tilpasning

Ændringen i hele organismenes eksistens er en funktionel tilpasning. Et eksempel på tilpasning, når en ændring i forhold fører til en fælles tilpasning af levende organismer til hinanden, er en korrelativ tilpasning eller medpasning.

Tilpasning kan være passiv, når subjektets funktioner eller struktur forekommer uden hans deltagelse eller aktiv, når han bevidst ændrer sine vaner for at passe til miljøet (eksempler på folks tilpasning til naturlige forhold eller samfund). Der er tilfælde, hvor emnet tilpasser miljøet til hans behov - det er en objektiv tilpasning.

Biologer deler tilpasningstyperne på tre grunde:

 • Morfologiske.
 • Fysiologiske.
 • Adfærdsmæssig eller psykologisk

Eksempler på tilpasning af dyr eller planter i deres rene form er sjældne. De fleste tilfælde af tilpasning til nye tilstande forekommer i blandede arter.

Morfologiske tilpasninger: eksempler

Morfologiske forandringer er ændringer i form af legeme, individuelle organer eller hele strukturen af en levende organisme, der opstod under udviklingsprocessen.

Nedenfor er de morfologiske tilpasninger, eksempler fra dyre- og planteverdenen, som vi betragter som et selvfænkt fænomen:

 • Degenerationen af blade i torner i kaktus og andre planter af tørre områder.
 • Turtle shell.
 • Strømlinede kropsformer af indbyggere i reservoirer.

Fysiologiske tilpasninger: eksempler

Den fysiologiske tilpasning er en ændring i en række kemiske processer, der finder sted i kroppen.

 • Fremhævende en stærk lugt for at tiltrække insekter bidrager til at støv.
 • Tilstanden for anabioser, hvor de enkleste organismer kan komme ind, tillader dem at opretholde deres vitale funktioner efter mange år. Den ældste reproduktive bakterie er 250 år gammel.
 • Akkumulering af subkutant fedt, som omdannes til vand fra kameler.

Adfærdsmæssige (psykologiske) tilpasninger

Eksempler på menneskelig tilpasning er mere forbundet med den psykologiske faktor. Adfærdskendetegn er karakteristisk for flora og fauna. Så i løbet af evolutionen forårsager ændringen i temperaturregimet, at nogle dyr dvale, fuglene flyver syd for at vende tilbage om foråret, træerne slipper bladene og sænker saftens bevægelse. Instinktet til at vælge den mest egnede partner til fremdrift driver dyrets opførsel i løbet af partersæsonen. Nogle nordlige frøer og skildpadder fryser helt til vinteren og optøes, kommer i live med varmenes begyndelse.

Faktorer der forårsager et behov for forandring

Eventuelle tilpasningsprocesser er et svar på miljømæssige faktorer, der fører til en forandring i miljøet. Sådanne faktorer er opdelt i biotiske, abiotiske og menneskeskabte.

Biotiske faktorer er indflydelsen af levende organismer på hinanden, når f.eks. En art forsvinder, som tjener som føde til en anden.

Abiotiske faktorer er ændringer i den omgivende livløse natur, når klimaet, jordbundssammensætningen, vandtilgængeligheden, cykluserne for solaktivitet ændres. Fysiologiske tilpasninger, eksempler på påvirkning af abiotiske faktorer - ækvatorial fisk, som kan trække vejret både i vand og på land. De har tilpasset sig de forhold, hvor tørring af floder er et hyppigt fænomen.

Antropogene faktorer er indflydelsen af menneskelig aktivitet, som ændrer miljøet.

Tilpasninger til miljøet

 • Belysning . I planter - disse er separate grupper, der adskiller sig fra behovet for sollys. Lysende heliophytter lever godt i åbne rum. I modsætning til dem føler sociophytes: skovenes skovplanter planter sig godt i skraverede steder. Blandt dyr er der også personer, hvis fysiologiske tilpasning er designet til en aktiv livsstil om natten eller under jorden.
 • Lufttemperatur. I gennemsnit er det optimale temperaturmiljø for alle levende ting, herunder mennesker, fra 0 til 50 o C. Men livet er praktisk taget i alle klimatiske områder af Jorden.

De modsatte eksempler på tilpasning til unormale temperaturer er beskrevet nedenfor.

De arktiske fisk fryse ikke på grund af produktionen i blodet af et unikt frostbeskyttelsesprotein, som forhindrer blodet i at fryse.

De enkleste mikroorganismer findes i hydrotermiske kilder, hvor vandtemperaturen overstiger kogepunktet.

Planter-hydrofytter, det vil sige dem, der lever i eller nær vand, dør selv med et let fugtindhold. Xerophytes er tværtimod tilpasset til at leve i tørre områder og dø ved høj luftfugtighed. Blandt dyr har naturen også arbejdet med tilpasning til vand og vandløse omgivelser.

Tilpasningsrettigheder

En persons evne til at tilpasse er virkelig storartet. Hemmelighederne i den menneskelige tænkning er ikke fuldt ud afsløret, og hemmelighederne til menneskets adaptive evne vil længe forblive et mystisk emne for forskere. Homo sapiens overlegenhed til andre levende væsener er evnen til bevidst at ændre sin adfærd til miljøets krav eller omvendt verden omkring dem efter deres behov.

Den menneskelige adfærds fleksibilitet manifesterer sig dagligt. Hvis du giver opgaven: "Giv eksempler på folks tilpasning," begynder de at huske ekstraordinære tilfælde af overlevelse under ekstreme forhold. Det er sjældne tilfælde, og social tilpasning i nye forhold er daglig for personen. Vi prøver på os selv en ny situation ved fødslen, i børnehave, skole, i et hold, når vi flytter til et andet land. Det er denne tilstand af accept af nye fornemmelser af kroppen, der kaldes stress. Stress er en psykologisk faktor, men under dens indflydelse ændrer mange fysiologiske funktioner sig. I det tilfælde, hvor en person tager et nyt miljø som positivt for sig selv, bliver den nye tilstand sædvanlig, ellers truer stresset med at blive langvarige og føre til en række alvorlige sygdomme.

Mekanismer til tilpasning af mennesket

Der er tre typer menneskelig tilpasning:

 • Fysiologisk . De enkleste eksempler er akklimatisering og tilpasningsevne til skiftende tidszoner eller daglig driftstilstand. I udviklingsprocessen blev forskellige typer mennesker dannet afhængigt af det territoriale opholdssted. Arktiske, høj bjerg, kontinentale, ørken, ækvatoriale typer afviger væsentligt i fysiologiske parametre.
 • Psykologisk tilpasning. Det er en persons evne til at finde forståelsesmomenter med mennesker af forskellige psykotyper, i et land med et andet mentalitetsniveau. Det er almindeligt for en rimelig person at ændre sine etablerede stereotyper under påvirkning af ny information, særlige tilfælde, stress.
 • Social tilpasning. Typen af afhængighed, som er ejendommelig kun for mennesket.

Alle adaptive typer er nært beslægtede, som regel betyder enhver ændring af sædvanlig eksistens i en person behovet for social og psykologisk tilpasning. Under deres indflydelse kommer mekanismerne til fysiologiske forandringer til spil, som også tilpasser sig nye forhold.

En sådan mobilisering af hele kroppens reaktion kaldes et tilpasningssyndrom. Nye reaktioner fra kroppen fremkommer som reaktion på pludselige ændringer i situationen. I første fase - angst - er der en ændring i fysiologiske funktioner, ændringer i stoffets arbejde og systemer. Desuden er beskyttelsesfunktioner og organer (herunder hjernen) forbundet, de begynder at indarbejde deres beskyttende funktioner og skjulte evner. Den tredje fase af tilpasningen er afhængig af individuelle karakteristika: En person slutter sig til et nyt liv og går i et normalt kursus (i medicin, genoprettelse sker i løbet af denne periode), eller kroppen accepterer ikke stress, og konsekvenserne tager allerede en negativ form.

Fænomener af menneskekroppen

Hos mennesket er en stor styrkestyrke iboende i naturen, som kun bruges i en ubetydelig mængde i hverdagen. Det forekommer i ekstreme situationer og opfattes som et mirakel. Faktisk ligger et mirakel i os selv. Et eksempel på tilpasning: Menneskers evne til at tilpasse sig til det normale liv efter fjernelse af en væsentlig del af de indre organer.

Naturlig medfødt immunitet i livet kan styrkes af en række faktorer eller omvendt svækkes med en forkert livsstil. Desværre er forræderi med skadelige vaner også en forskel på en person fra andre levende organismer.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.