FormationHistorie

Befrielsen af Kharkov fra fascistiske angribere

Slaget ved Kharkov var en logisk og meget vigtigt resultat af de vellykkede aktioner i de sovjetiske tropper på Kursk Bulge. Sidste stærke tyske kontraangreb forsøg blev forpurret, og opgaven er nu var i en tidlig frigivelse af de industrielle regioner i Ukraine, er i stand til at give mere til fronten.

operationer opgaver

Offensive i Kharkov var foran en masse problemer. Det vigtigste kan betragtes oprettelsen af en base for den videre befrielse af Venstre-Bank Ukraine i almindelighed og i særdeleshed den industrielle Donbass (der var en mulighed for en flanke angreb). Desuden bør det gribe transport infrastrukturen i byen (der er lufthavn flyveplads fly fabrik), og endelig for at stoppe yderligere forsøg nazister til modangreb ved nederlag Kharkov gruppen (store i størrelse og styrke).

Hvorfor Kharkov?

I den forbindelse blev byen givet så meget betydning? Svaret ligger i historien om Kharkov, som siden det XVIII århundrede var et vigtigt center for økonomisk og kulturelle liv i Sloboda Ukraine. Allerede i midten af det nittende århundrede var byen jernbanen kommunikation med Moskva. Det var her i 1805 åbnede den første i Ukraine, som i øjeblikket Universitet i moderne tid (Medieval Academy og University of Lviv i planen tæller ikke), og derefter Polytechnic Institute.

I den præ-krigen var Kharkov en stor Engineering Center, det gav 40% af produkterne i branchen i Ukraine, og 5% - i hele landet. Som følge heraf var der en videnskabelig og teknisk potentiale.

Der var ideologiske årsager. Den fandt sted i Kharkov sovjetkongres, annoncerede etableringen af den ukrainske sovjetrepublik i december 1917. Indtil 1934 var byen den officielle hovedstad i den ukrainske SSR (står for "Ukrainske SSR", ikke så vant til de store årgange, der er en forskel i forkortelserne i det ukrainske sprog).

Baggrund

Og de tyske og sovjetiske sider perfekt forstået betydningen af Kharkov. Derfor skæbne byen under krigen var der meget vanskelig. Befrielsen af Kharkov 1943 - det var allerede den fjerde kamp for byen. Hvordan skete alt? På dette og vil blive diskuteret yderligere.

Oktober 24-25 1941 nazisterne besættelse af Kharkov blev lavet. Det kostede dem relativt lidt - ramt af konsekvenserne af det nylige nederlag af miljøet og nær Kiev og Uman kedlen, hvor de sovjetiske tab blev anset i de hundreder af tusinder. Det eneste tilbage i byen var radiostyrede miner (nogle efterfølgende eksplosioner viste sig at være meget vellykket), og en betydelig del af den industrielt udstyr formået at fjerne eller ødelægge.

Men i slutningen af foråret 1942, den sovjetiske kommando gjorde et forsøg på at generobre byen. Offensiven var dårligt forberedt (i mangel af kampklar reserver), og byen igen kom under kontrol af den røde hær i et par dage. Operationen varede 12-29 maj og endte i en stor gruppe der omgiver de sovjetiske tropper og deres totale nederlag.

Den tredje forsøg blev gjort i mere favorable vilkår. Selv under slaget om Stalingrad i tex Front begyndte offensive operationer i Donbass. Efter overgivelsen af Paulus grupper i offensiven flyttede Voronezh Front. I februar deltog han Kursk og Belgorod, og den 16. fanget Kharkov.

Med planer om at ideen om storstilede modoffensiv operationer ( "Citadel", som kom til en ende på Kursk Bulge), ville den tyske regering ikke acceptere tabet af en så vigtig transport hub, som Kharkov. Marts 15, 1943 af to SS divisioner (og tror ikke, at de er kun jøderne var i stand til at skyde og brænde Katyn -! SS var eliten i hæren af Hitler), blev byen igen taget til fange.

Hvis fjenden ikke overgive ...

Men i juli, Hitlers modoffensiv plan mislykkedes; Sovjetisk kommando var bygge videre på succesen. Offensive i Kharkov ses som afgørende for den nærmeste fremtid inden afslutningen af slaget ved Kursk. Hvis du planlægger for den kommende udgivelse af Kharkov diskuterede det vigtigste spørgsmål: om at udføre en operation på miljøet eller ødelæggelse af fjenden?

Besluttet at slå til ødelæggelsen - miljøet krævede tidskrævende. Ja, det lykkedes glimrende ved Stalingrad, men yderligere i løbet af offensive slag, den Røde Hær igen tyet til den kun i begyndelsen af 1944, under slaget ved Korsun-Cherkassy Pocket. Samtidig, angribe Kharkov, sovjetisk kommando selv bevidst forlod "korridor" for at afslutte de nazistiske tropper - at afslutte dem i marken var enklere.

Her i dag - væk i morgen

I sommeren 1943 under slaget ved Kursk blev realiseret, og en anden interessant strategisk aftale, som blev en slags "chip" af den røde hær. Den består i at anvende et tilstrækkeligt kraftige stød i forskellige steder snarere udvidet afsnit af fronten. Som følge heraf blev fjenden tvunget til febrilsk smide deres reserver over lange afstande. Men han havde ikke tid til at gøre det, som angrebet var et andet sted, og kampene tog på en langvarig karakter i den første sektion.

Så det var i Slaget ved Kharkov. Aktivitet af de sovjetiske tropper i Donbas og den nordlige spids af Kursk Bulge tvang nazisterne til at overføre kræfterne fra Kharkov. Du kunne angribe.

kræfter Parternes

På den sovjetiske side tropperne i Voronezh Front (Commander - Army General Vatutin) og Steppe (commander - Oberst-General Konev) fronter. Kommandoen over praksis af re-underordning af dele af en front til en anden for at mere rationel. Koordinering på Kharkov, Donetsk og Orel retning af Marshal Vasilevsky.

I hære fronterne det havde 5 Afskærmninger hære (herunder 2 tank) og Air Force. Dette viser den betydning til operationen. På den forreste del er udpeget til gennembrud skabt uhørt høj koncentration og artilleri teknologi, som hurtigt modtage yderligere kanoner, selvkørende kanoner og tank T-34 og RB-1. Det blev også kastet ind i området offensiv artilleri korps af Bryansk Front. 2 hær havde i reserve Bud.

Fra det tyske forsvar håndholdte hær infanteri og tank, og 14 infanteri og 4 tank-divisioner. Senere, efter idriftsættelsen, nazisterne straks overført til området for sin forstærkning med Bryansk Front og MIU'er. Blandt disse forstærkninger var sådanne kendte stykker som "Totenkompf", "Viking", "Das Reich". Fra Hitlers chefer og begivenheder vedrørende kampene omkring Kharkov, bedst kendt for Manstein.

Commander fra fortiden

Den væsentligste del af Kharkov strategiske drift - faktisk Belgorod-Kharkov offensiv operation - har fået kodenavnet - "Operation Rumyantsev" Under Den Store Fædrelandskrig Sovjetunionen nægtede at udbredte praksis hidtil fuldstændig afstandtagen fra "kejserlige" fortid af landet. Nu på russisk historie til at lede efter eksempler, der kan inspirere folk til at kæmpe og vinde. Navnet på den operation, befri Kharkov - fra dette område. Sagen er ikke den eneste - operation på befrielsen af Hviderusland er kendt som "Bagration", og kort før begivenhederne i Kharkov på den nordlige spids af Kursk Bulge "Operation Kutuzov" blev gennemført.

Frem til Kharkov!

Det lyder godt, men at gøre netop det var umuligt. Planen opfordrede til første dækker byen fremrykkende enheder, kan frigive store dele af det sydlige og nordlige del af Kharkov, og derefter fange den tidligere hovedstad i Ukraine.

Navnet "Rumyantsev" anvendes til den vigtigste del af operationen - den faktiske indvirkning på Kharkov. Belgorod-Kharkov blev taget i brug august 3, 1943 og allerede samme dag 2 Hitlers panserdivisioner var i "gryden" under Tomarovka. 5 i den forreste del Steppe at bekæmpe den indgår i Belgorod. Fordi på den samme dag kræfter i Bryansk Front havde travlt Eagle, bemærkede denne dobbelte succes fyrværkeri i Moskva. Det var den første sejr salut under Den Store Fædrelandskrig.

6. august "Operation Rumyantsev" var i fuld gang, de sovjetiske kampvogne endte eliminere fjenden i Tomarovskaya kedel og flyttede Zolochev. Byen de kom om natten, og det var halvdelen af kampen. Tankene var stille, med forlygterne off. Når du logger ind i en søvnig by, vendte de om og klemte dem fuld fart, overraskelsesangreb bestemmes succes Belgorod-Kharkov drift. Yderligere dækning af Kharkiv fortsat fremgang på Bogoduhov og begyndelsen af kampen om Akhtyrka.

Samtidig del af de sydlige og syd-vestlige fronter indledte en offensiv i Donbas, rykkede frem mod Voronezh Front. Det er ikke tilladt at overføre under nazisterne Kharkiv forstærkninger. 10 August var overtaget af en jernbanestrækning Kharkov - Poltava. Nazisterne forsøgte at spille på kontraangreb i området Bogodukhov og Akhtyrka (med deltagelse af cremen af SS), men resultaterne var kontraangreb taktik - at stoppe den sovjetiske forvejen, de ikke kunne.

igen rød

August 13 Den tyske forsvar linje blev brudt direkte på Kharkov. Tre dage senere kampene var allerede i udkanten af byen, men sovjetiske tropper fremrykket ikke så hurtigt som vi gerne vil - tyske forsvar var meget stærk. Desuden blev den offensive af Voronezh Front forsinket på grund af begivenhederne i Akhtyrka. Men 21 af fronten genoptog offensiven, besejre Akhtyrsky gruppe, og 22, tyskerne begyndte at trække fra Kharkov dens dele.

Den officielle dag i befrielsen af Kharkov - August 23, når den sovjetiske hær overtog kontrollen med den vigtigste del af byen. Men undertrykkelse af modstanden i de enkelte fjendtlige grupper, og fjernelsen af hans forstæder fortsatte indtil den 30. dag,. Komplet befrielse af Kharkov fra fascistiske angribere fandt sted på denne dag. Den 30. august, byen organiserede en fejring af udgivelsen. En af de æresgæster var den kommende generel sekretær N. S. Hruschev.

frihedsbevægelser helte

Da Kharkov operationen lagt stor vægt, at regeringen ikke tørn om tildeling til deltagerne. Flere dele som den honorære titel knyttet til deres navne ordene "Belgorod" og "Kharkiv". Soldater og personer i den stat Awards blev uddelt. Men her han Kharkiv titel Hero By blev ikke tildelt. De siger, Stalin besluttede mod det på grund af det faktum, at til sidst befri byen var kun den fjerde forsøg.

183. infanteridivision har ret til titlen "dobbelt-Kharkov". Det var soldater denne division først kom ind i byens centrale plads (det. Dzerzhinsky) og den 16. februar og 23. august, 1943.

Fremragende manifesterede sig i slaget ved Kharkov sovjetiske Stormoviks "Petlyakov" og legendariske tanken T-34. Stadig - de producerede, herunder specialister i Kharkov Tractor Plant! Evakueret til Chelyabinsk, bare plante i 1943 begyndte masseproduktion af tanke (nu - Chelyabinsk Tractor Plant).

evig hukommelse

Krig uden tab sker ikke, og historien bekræfter Kharkov. Byen var dyster lederskab i dette spørgsmål. Sovjetiske tab i denne by var den mest betydningsfulde i hele Store Fædrelandskrig. Selvfølgelig er det underforstået den samlede sum af alle de fire kampe. Befrielsen af byen og det omkringliggende område mere værd end 71 tusind. Lives.

Men Kharkov overlevede, og opbygget en lang tid stadig arbejder med sine hænder og hovedet mod en fælles stor Motherland ... Og nu byen stadig har en chance ...

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.