Nyheder og SamfundMiljø

Økologi: objektet og miljø mål, metoder

Geosphere love, søg og videregivelse af relationer mellem menneske og natur, samt opførelse af en optimal model af denne interaktion - det er det, videnskaben om økologi. Emne og miljømæssige mål, målsætninger og metoder til forskning - hvad er de? Dette vil blive diskuteret yderligere.

Hvad er økologi?

Det er en videnskab, hvorfra, i virkeligheden, afhænger af den fremtidige af det menneskelige samfund. I det XXI århundrede, har en krise i forholdet mellem mennesker og miljø intensiveret til det yderste, så de vigtigste mål og miljømål ligger i at finde måder at løse konflikten.

Navnet kommer fra to discipliner valnødder ord: "Oikos" - "hus, hjem" og "logoer" - "undervisning". I 1866, den først nævnte videnskab "økologi", emne og problemer, der relaterer sig til karakteristika for samspillet mellem samfund af levende organismer med hinanden og med miljøet. Dette udtryk er opfundet den tyske videnskabsmand Ernst Haeckel på siderne i bogen "Den generelle morfologi organismer."

Groft sagt er formålet med studiet af økologi ligger i forholdet mellem organismer og verden omkring dem, såvel som i studiet af strukturen og organiseringen af økosystemer og befolkninger, mekanismer adskillelse bevare deres stabilitet i rumtiden felt.

Essensen af Økologi XXI-århundrede

Først i slutningen af det nittende århundrede, den har dannet en videnskab og økologi. Formålet og hensigten med hende dengang var begrænset til studiet af forholdet mellem levende organismer med miljøet af deres levesteder. Faktisk sådan det forblev indtil midten af det tyvende århundrede, og samtidig bevare funktionerne i et rent biologisk discipliner.

Hen mod slutningen af sidste århundrede, bliver miljøet ved at blive en af de første syntetiske (tværfaglige) videnskab. I dag har det bevaret sin græske navn. Sandheden er, i sin essens, er ikke helt nøjagtigt afspejler de vigtigste miljømål.

Moderne Økologi XXI århundrede - videnskaben om strategien for bevarelse og bæredygtig udvikling af liv på Jorden som helhed. Dette er den vigtigste mission i denne disciplin, der kombinerer teoretiske og praktiske funktioner.

Økologi: emnet og miljø problem

Men det vigtigste metodiske apparat af enhver videnskab til fordel for dens genstand og komplekse opgaver. "Viden om karakteren af den økonomi," - dette syntes Ernst Haeckel økologi. Emne og miljømæssige mål - hvad er de? Lad os prøve at løse dette problem.

For at besvare dette spørgsmål, du nødt til at stole på velkendte i princippet videnskaben systemet. Det giver en forståelse af naturlige systemer som en enkelt, integreret system. Baseret på princippet om systematisk, genstanden for undersøgelsen af økologi er af økosystemet (eller rettere et økosystem af forskellig rang).

Økologi i sin udvikling har til formål at besvare to grundlæggende spørgsmål:

  1. Hvad er strukturen af økosystemet.
  2. Hvordan virker det og er ved at udvikle et økosystem.

Følgelig er hele miljøet opdelt i to store dele: den strukturelle og dynamiske. Og begge af dem er i tæt samspil.

Baseret på den videnskabelige princip af systemerne, er det også muligt at afgrænse genstanden for denne videnskab: studiet af strukturen, karakteristika og mønstre af økosystemet fungerer på forskellige niveauer.

Hvilke mål sat sig videnskaben om økologi? Følgende kan skelnes fra dem:

  1. Generelle og omfattende undersøgelse af biosfæren og dens udvikling under indflydelse af forskellige faktorer.
  2. Forudsigelse dynamik økosystemer i rum-tid felt.
  3. Udvikling af metoder til at optimere forholdet mellem menneske og natur for at forbedre livskvaliteten på planeten som helhed.

Økologi sted i den generelle videnskabelige viden-system

Moderne Økologi kombinerer elementer af naturlige, menneskelige, eksakte og tekniske videnskaber. Biologi, geografi, medicin, økonomi, psykologi, sociologi og miljøledelse - disse og nogle andre discipliner er det i tæt samspil.

Hertil kommer, at ved en skillevej af økologi med andre videnskaber tæt på det dannede en helt ny og spændende disciplin. Blandt dem - bioecology, geo-økologi, ingeniør økologi, noospherology og lignende.

Strukturen i moderne økologiske videnskab

Til dato er der mere end 100 destinationer i miljøvidenskab, som hver især er engageret i de smalle emner. Der er flere miljøklassifikationer, som hver især er bygget på sine principper. Det mest detaljerede og rimelig er strukturen foreslået af videnskabsmand M. Reimers.

Han tilbyder at dele miljøvidenskab i to store blokke:

  1. Teoretisk økologi.
  2. Applied Ecology.

Den første omfatter BIOECOLOGY med alle dens mange underafdelinger, samt rekreation. Enheden er en del af Applied Ecology Geoecology, sotsioekologiya, Biospherology og miljøteknik med sine grene.

En meget vigtig plads i den anvendte blok dækker ingeniør økologi - en undersøgelse af de faktorer og kriterier for miljøforurening. Det er også ofte omtalt tehnoekologiey. Det omfatter mange discipliner: økologi energi, økologi transport og kommunikation, miljø landbrug, kosmisk miljø, miljøkonsekvensvurdering og andre.

Det er værd at bemærke, at hver af disse discipliner er designet til at løse en række problemer og udfordringer. I dette tilfælde, de alle anvender de begivenheder og resultater af andre miljømæssige discipliner.

Mål og metoder økologi

For at løse de komplekse problemer i sin miljøvidenskab bruger en bred vifte af forskellige metoder. De kan være repræsenteret ved tre hovedgrupper:

  1. Metoder til indsamling af oplysninger om status og funktion af økosystemer.
  2. Metoder til behandling af de modtagne oplysninger.
  3. Fremgangsmåder til fortolkning af materialer og resultater.

De mest populære metoder, der anvendes i økologi i dag: en stationær observation og eksperiment, matematik, kortlægning og modellering metode. I dag er især populær konstruktion af matematiske modeller. Til denne abstrakte økosystem model baseret på de udtrukne "i" empiriske fakta og materialer (med specialtegn). Derefter ændre værdierne af nogle parametre, du kan nemt observere, hvordan man opfører sig (variere) system.

Afslutningsvis ...

Næsten et halvt århundrede siden videnskab opstod fra den succesfulde udvikling, som i dag påvirke fremtiden for hele menneskeheden. Navnet på denne videnskab - økologi. Emne og miljømæssige mål er at studere de særlige kendetegn og love fungerer økosystemer, som er udviklet på basis af strategier for bæredygtig udvikling af livet på vores planet. Det moderne menneske behøver ikke at bevise nødvendigheden af eksistensen af denne videnskab.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.