FormationUngdomsuddannelse og skoler

Gamle græske arkitektur: elementer og funktioner

Oldgræsk arkitektur haft en enorm indflydelse på arkitekturen i de efterfølgende aldre. Dens grundlæggende begreber og filosofi permanent forankret i traditioner Europa. Det interessante ved den gamle græske arkitektur? Bestil systemet, er principperne om byplanlægning og oprettelsen af teatre, der er beskrevet senere i denne artikel.

perioder af udvikling

Oldtidens Grækenland - en gammel civilisation som bestod af mange spredte bystater. Det dækker den vestlige kyst af Lilleasien, syd for Balkanhalvøen, de ægæiske øer, samt det sydlige Italien, Sicilien og Sortehavsområdet.

Arkitekturen i oldtidens Grækenland gav anledning til en masse af stil og blev grundlaget i arkitekturen i renæssancen. I historien om dens udvikling normalt skelne flere etaper.

 • Homeriske periode (medio XII - midt i VIII århundrede f.Kr. ...) - nye former og funktioner baseret på de tidligere mykenske traditioner. De vigtigste bygninger var huse og de første templer, lavet af ler, Adobe og træ. Der blev første keramiske dele i indretningen.
 • Arkaiske (VIII - V i starten, 480 th BCE ....). Med dannelsen af politikker, nye offentlige bygninger. Templet og området foran det blevet centrum for byens liv. Konstruktionen af stenen bruges oftest: kalksten, marmor, terrakotta beklædning. Der findes forskellige typer af kirker. Doriske hersker.
 • Classic (480 - 330 f.Kr. ...) - blomstrer. Alle typer af ordrer i græsk arkitektur er aktivt at udvikle og endda deres sammensætning forbundet med hinanden. Der er de første teatre og varieteer (odeyony), huse med søjlegange. Dannet teorien om gader og blokke layout.
 • Hellenismen (330 - 180 fvt ...). Bygget teatre og andre offentlige bygninger. Græsk stil af arkitektur er suppleret med orientalske elementer. Domineret af dekorative, luksus og overflod. Oftest anvendes korintiske orden.

I 180, Grækenland var under indflydelse af Rom. Empire lokket til hans hovedstadens førende forskere og mestre i kunsten, lånt fra grækerne, nogle kulturelle traditioner. Derfor er den antikke græske og romerske arkitektur har mange ligheder, såsom i opførelsen af huse eller i den rækkefølge systemet.

Filosofi arkitektur

I ethvert aspekt af livet i de gamle grækere søgt at opnå harmoni. Ideer om det ikke var vage og teoretisk. I det gamle Grækenland blev harmoni defineret som en kombination af tunet proportioner.

De blev brugt til det menneskelige legeme. Skønhed er ikke kun måles "af øje", men konkrete tal. Så billedhugger Polykleitos i sin afhandling "Canon" forudsat klare parametre for den ideelle mand og kvinde. Skønhed er direkte knyttet til den fysiske og endda åndelig sundhed og den enkeltes integritet.

Den menneskelige krop blev betragtet som designdetaljer som perfekt passer til hinanden. Antikke græske arkitektur og skulptur, til gengæld forsøgt at maksimalt svare til forestillinger om harmoni.

Størrelser og former svarer til statuer begrebet "rigtige" krop og dens parametre. Udsigt over skulpturerne er normalt opformeres den ideelle mand: spiritualitet, sundhed og sport. Arkitekturen i antropomorfisme blev manifesteret i navnene på handlinger (albue, hånd), og i proportioner, der blev afledt proportioner på figuren.

Human mapping er kolonne. Deres fundament eller base identificeret med fødderne, i bagagerummet - med en kuffert, kapital - med hovedet. De lodrette riller eller fløjter på kolonner af stammen er tøj folder.

De vigtigste ordrer antikke græske arkitektur

Om de store resultater af teknik tanke kan ikke tale i det antikke Grækenland. Komplekse designs og løsninger så ikke brugt. Tempel af tiden kan sammenlignes med de megalitter, der falder på en sten support sten stråle. Den storhed antikke græske arkitektur og funktioner er frem for alt i sine æstetik og dekoration.

Artistry og filosofi af bygningen var med til at oversætte sin ordre eller post-and-stråle arrangement af elementer i en bestemt stil og vis. Der er tre grundlæggende typer af ordrer i græsk arkitektur:

 • dorisk;
 • Ionic;
 • Corinthian.

De havde alle et fælles sæt af elementer, men adskilte sig i deres placering, form og ornament. Således i den græske orden indtastes stereobate, stylobate entablature og gesims. Stereobate et skridt over fundamentet base. Derefter fulgte stilobat eller søjle.

Entablature blev udført af den del placeret på søjlerne. Undervangen som hvilede hele entablature kaldes indfatningen. Det var placeret en frise - en dekorativ stykke gennemsnit. Den øverste del af entablature - tagudhæng, han ragede over de andre dele.

I første omgang græsk arkitektur elementer ikke er blandet. Ionic entablature gik kun på joniske søjler, Corinthian - korintiske. En stil - på en enkelt bygning. Efter erektion Iktinos Kallikrates og Parthenon i V århundrede f.Kr.. e. ordrer begyndte at blande og sætte oven på hinanden. Dette blev gjort i en bestemt rækkefølge: først, den doriske, joniske og derefter, og derefter Korinth.

dorisk orden

Doriske og joniske græsk orden i arkitekturen var den vigtigste. Dorian systemet var fremherskende hovedsagelig i fastlandet og har arvet mykenske kultur. Det er kendetegnet ved monumentale og noget besværlig. Udseende dommerkendelse udtrykker ro storhed og kortfattethed.

Doriske kolonne lav. De har ingen bund, og stammen stærk og tilspidses opad. Abaca, øvre hætter, har en kvadratisk form og ligger på en cirkulær dødvande (Ehin). Fløjter, som regel var tyve. Arkitekt Vitruvius sammenlignet kolonner af denne rækkefølge med en mand - stærk og behersket.

For entablature deltog altid arkitrav, frise og gesims. Freese blev separeret fra hylden og indfatningen sammensat af triglyffer - aflange rektangler op med spånnoter, der veksler med metopes - lidt forsænket kvadratiske plader med eller uden skulpturer af dem. Friser af andre ordrer havde triglyffer med metopes.

På triglyffer pinned primært praktiske funktioner. Forskerne foreslår, at det repræsenterede enderne af bjælkerne, der lå på helligdommen væggene. Han havde strengt beregnede parametre og støtter de udhæng og spær. I nogle af de ældste bygninger i rummet mellem enderne af triglyffer metopes er ikke udfyldt og forblive tomt.

jonisk orden

Jonisk orden systemet blev udvidet til kysten af Lilleasien, i Attika, og på øerne. Indflydelse på det havde Fønikien og Persien ahemedinskaya. Et levende eksempel på denne stil var Artemistemplet i Efesos og tempel Hera i Samos.

Ionica forbundet med billedet af kvinder. Til ordre blev karakteriseret ved dekorative, lethed og finesse. Dets vigtigste funktion var kapital, udformet i form af en sneglegang - symmetrisk arrangeret krøller. Abacus og Echinus dekoreret med udskæringer.

Joniske søjler er tyndere og mere slank end en dorisk. Sin base hvilede på en kvadratisk plade og blev dekoreret med konvekse og konkave elementer med ornamental skæring. Undertiden basen blev placeret på en tromle dekoreret med skulpturer. Afstanden mellem de joniske søjler længere, hvilket øger lethed og elegance af bygningen.

Entablature kunne bestå af indfatningen og gesims (Lilleasien stil) eller i tre dele, som i dorisk (loftsrum stil). Arkitraven opdelt i fascie - vandrette afsatser. Mellem det og gesims har en lille fed. Gutter på gesimsen rigt dekoreret med ornamenter.

korintiske orden

Corinthian sjældent anses for at være uafhængige, er det ofte defineret som variation af det Ioniske. Der er to versioner, rapportering om oprindelsen af denne ordre. Mere verdslige taler om at låne de egyptiske stil søjler, som blev dekoreret med lotus blade. Ifølge en anden teori, rækkefølgen skabt af billedhugger fra Korinth. Det var inspireret af dem set af en kurv, hvor var akantusbladene.

Fra Ionic det adskiller sig primært i højden og dekorerede hovedstæder, som er dekoreret med stiliserede akantusblade. To rækker af blade gammeldags ramme den øverste del af den kreds af kolonnen. Parterne Abaca konkave og dekoreret med store og små spiral krøller.

Corinthian mættet indretning mere end andre græske orden i arkitekturen. Af de tre stilarter blev han betragtet som den mest luksuriøse, elegante og rige. Hans ømhed og raffinement forbundet med billedet af en ung pige, og akantusbladene var ligesom krøller. "Girlish" kaldes ofte på grund af denne ordre.

gamle templer

Templet var den vigtigste og mest betydningsfulde bygning af det gamle Grækenland. Hans formular var enkel, det var en prototype for bolig firkantet hus. Arkitekturen i et gammelt græsk tempel blev efterhånden mere kompliceret og suppleret med nye elementer, så længe han ikke har fået en rund form. Typisk sådanne isolerede stilarter:

 • destillat;
 • prostyle;
 • amphiprostyle;
 • peripter;
 • dipter;
 • psevdodipter;
 • Tholos.

Tempel i det gamle Grækenland havde ingen windows. Uden for sit omgivet kolonne, der blev placeret på en gavl tag og bjælker. Inde i helligdommen husede statuen af guddom, til hvem templet blev indviet.

Nogle bygninger kunne placeres en lille omklædningsrum - pronaos. På bagsiden af de store templer lå endnu et værelse. Det holdt de donationer af beboerne, de hellige redskaber og byen statskassen.

Den første type af kirken - destillat - bestod af helligdommen, den forreste del af loggia, der omgiver væggene og antes. Den loge husede to kolonner. Med den stigende kompleksitet i antallet af kolonner stilarter steget. I deres fire prostyle i amphiprostyle - fire på ryggen og den forreste facade.

I templerne, peripetrah de omgiver bygningen på alle sider. Hvis kolonnerne er anbragt omkring omkredsen i to rækker, denne stil dipter. Sidstnævnte stil, Tolosa foreslog også kolonner miljø, men omkredsen havde en cylindrisk form. Under det romerske imperium udviklet sig til en tholos type byggeri "Rotunden".

politikker enhed

Græske bystater blev bygget for det meste i havet. De har udviklet sig til handel demokratier. Den offentlige og politiske liv i byen med deltagelse af alle deres retmæssige indbyggere. Dette fører til, at arkitekturen i det antikke Grækenland er ved at udvikle ikke blot i retning af gudstjenester, men også i offentlige bygninger.

Den øverste del af byen var Akropolis. Som regel var det på en bakke og var godt befæstet for at holde fjenden i et overraskelsesangreb. Dens placeret inden templer gudernes der beskyttede byen.

Lavere centrum af byen var agora - åbent marked, hvor ledningen handel, for at løse vigtige sociale og politiske spørgsmål. Det husede skolen, bygningen for Rådet for ældstes, basilikum, bygge til banketter og møder, samt templer. Langs kanten af agora er undertiden sætte statuer.

Fra begyndelsen den antikke græske arkitektur antages, at bygningerne er placeret inden de tilgængelige politikker. Deres placering afhang af lokale terræn. I det femte århundrede f.Kr. Hippodamos gennemført en revolution i byplanlægningen. Han tilbød en klar maske af gader struktur, der deler blokkene i rektangler eller kvadrater.

Alle bygninger og faciliteter, herunder en agora, som ligger inde i cellerne kvartalsvis, ikke kæmper ud af den samlede sats. Dette layout gør det nemt at færdiggøre opførelsen af nye dele af politikken, uden at gå på kompromis med integritet og harmoni. Ifølge projektet blev bygget Hippodamos Milet, Cnidus, Assos, og så videre. D. Men Athen, for eksempel, boede på den gamle "kaotisk" form.

fjerdedele

Huse i det antikke Grækenland var forskellige afhængigt af alder og indkomst af værter. Identificer flere grundlæggende typer af huse:

 • Megaron;
 • apsidal;
 • pastadny;
 • peristyl.

En af de tidligste former for boliger - Megaron. Hans plan blev prototypen for de første templer homeriske æra. Huset havde en rektangulær form i den ende lyder et åbent rum med en portico. Passage okantovyvayut to kolonner, og udstående væg. Indenfor var der kun ét rum med et ildsted i midten og et hul i taget for røg.

Apsidal hus er også bygget i den tidlige periode. Det var et rektangel med afrundet kantparti, som kaldes apsis. Senere, var pastadnye peristyl og typer af bygninger. Ydervægge i dem var døv, og layout af bygninger - lukket.

Pastada var en passage i det indre af retten. Oven i det var dækket og støttet af træsøjler. I IV århundrede blev f.Kr. populær peristyl. Det bevarer det gamle layout, men pastadny passage erstattes af dækkede kolonner på omkredsen af terrassen.

På den side gader var kun glatte vægge af husene. Inde var en gårdsplads, omkring hvilket var placeret alle lokaler i huset. Windows er som regel ikke er der, lyskilden var retten. Hvis vinduerne og blev derefter placeret på anden sal. Boligindretning var overvejende simple udskejelser begyndte at dukke op kun i den hellenistiske tidsalder.

Huset er klart opdelt i feminine (ginekeev) og mandlige (Andro) halvdel. I mændenes havde vi gæster og arrangeret et måltid. Få på kvindernes side var det kun muligt gennem det. På den del af Hynek var indgangen til haven. Huset af de rige husede et køkken, sauna og et bageri. Den anden sal er normalt bestået.

Arkitekturen i den antikke græske teater

Theatre of antikke Grækenland blev forenet ikke blot underholdning aspekt, men også religiøse. Hans fremkomst er forbundet med dyrkelsen af Dionysos. blev afholdt første teaterforestillinger at ære dette gud. Om oprindelsen af de religiøse ideer antikke græske teater arkitektur minder om en tilstedeværelse af alteret minimum, hvilket var i orhestre.

På scenen var der festligheder, spil og skuespil. I IV århundrede f.Kr., de er ophørt med at være relateret til religion. Roller og kontrol produktioner engageret Archon. De vigtigste roller blev spillet af højst tre personer, blev kvinder spilles af mænd. Drama blev spillet i en konkurrence, hvor digtere skiftes der præsenterer deres arbejde.

Disposition af de første teatre var enkel. I midten var orhestra - rund jord, som husede koret. Bag den er der kammer, hvor klædt aktører (Skene). Auditoriet (Theatron) var af betydelig størrelse og blev placeret på en bakke, en halvcirkel fodpaneler scenen.

Alle teatre blev placeret direkte under åben himmel. I første omgang var de midlertidige. På hver ferie blev træ platforme bygget på ny. I det femte århundrede begyndte BC pladser til tilskuere carving i sten lige i bjergsiden. Så det skaber den korrekte og naturlige tragt, fremme god akustik. For at forbedre lyden resonans specialfartøjer placeret i nærheden af tilskuere.

Med forbedring af teater og scene konstruktion er kompliceret. Dens forreste del består af søjler og front facade efterlignet templer. På siderne er flade - paraskenii. De holdt landskabet og scene udstyr. I Athen, den største teater var teatret Dionysos.

Akropolis i Athen

Nogle af de monumenter af antikke græske arkitektur kan ses i dag. En af de mest integrerede strukturer bevarede, er Akropolis i Athen. Det er beliggende på Pyrgos bjerg i en højde af 156 meter. Her er teater Dionysos, et tempel for gudinden Athene Parthenon, Sanctuary of Zeus, Artemis, Nike og andre berømte bygninger.

For templer Akropolis i Athen er karakteriseret af en kombination af alle tre warrant-systemer. En kombination af stilarter markerede Parthenon. Det er bygget i form af den doriske peripetra, den interne frise, som er i den ioniske stil.

I centrum af den statue af Athena er omgivet af søjler. På Akropolis blev tildelt en vigtig politisk rolle. Hans udseende var at understrege hegemoni i byen, og sammensætningen af Parthenon var at synge den sejr for demokratiet i aristokratiske orden.

Ved siden af den store og pompøse bygning af Parthenon er Erechtheion. Det fremstilles udelukkende i jonisk orden. I modsætning til sin "nabo", synger han lovpriser ynde og skønhed. Templet er dedikeret til to guder - til Poseidon og Athena, og er placeret på det sted, hvor, ifølge legenden, bilæggelse de opstod.

På grund af karakteren af aflastningen plan Erechtheion asymmetrisk. Det har to helligdomme - Zell og to indgange. I den sydlige del af templet er søjlegang, som ikke understøttes af kolonnen og marmor Caryatides (kvindelige statuer).

Hertil kommer, at Akropolis Propylæerne bevaret - hovedindgangen, omgivet af søjler og porticos, hvis sider var placeret slottet og parken kompleks. Bakken har også Arrephorion - hus til piger, vævning tøj til Athen Games.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.