SundhedStomatologi

Struktur af menneskelige bid: ordningen og beskrivelse

Denne artikel beskæftiger sig med opbygning og funktion af tænder - vitale organ i den menneskelige krop. Tænderne er en spejling af sundheden for den person, kan deres utilfredsstillende tilstand blive bedømt på en række funktionelle lidelser. Også i dag, et smukt smil - er nøglen til succes i din karriere og i personlige relationer. Artikel struktur forudsætter dækning af en række spørgsmål, herunder strukturen af menneskelige tænder; deres placeringer i tandsæt; I modsætning til løvfældende tænder fra permanent; behovet for ordentlig pleje af tænder og så videre.

tand-funktion

Tænder - en knogledannelse i mundhulen, som har en specifik struktur, facon, kendetegnet ved tilstedeværelsen af sin egen nervøs og kredsløbssygdomme, lymfekarrene anbragt i bestilte tandsæt og således udføre forskellige funktioner. Tænder er aktivt involveret i at trække vejret, samt i dannelsen og udtale af lyde, tale dannelse. Hertil kommer, de udfører mekanisk primær forarbejdning af fødevarer, der er involveret i en af de vigtigste funktioner i levende organisme - .. Nutrition.

Det skal bemærkes, at ikke nok tygges fødevarer er dårligt fordøjet og kan forårsage fejlfunktion af mavetarmkanalen. Hertil kommer, at fravær af mindst nogle af tænderne i mundhulen påvirker diktion, t. E. klarhed udtale af lyde. Havne og æstetiske billede - forvrænget ansigtstræk. Dårlig tandsundhed og kan føre til dårlig ånde samt til udvikling af forskellige orale sygdomme og kroniske infektioner i hele organismen.

Strukturen af humane tænder. kredsløbsarrangement af kæberne den

Normen for tilstedeværelsen af humant tænder er i en mængde på 28-32 enheder. Ved alder 25 normalt tager den fulde dannelse af tandsæt. Tænderne er placeret på begge kæber, hvorved skelner øvre og nedre tandsæt. Strukturen af det humane kæbe, tænder (deres typiske klassificering) har følgende formular. Hver af rækkerne omfatter 14-16 tænder. Rækker er symmetriske og deres traditionelt opdelt i venstre og højre sektor. Tænder betegne sekvensnumre - tocifrede tal. Første ciffer - sektor af øvre eller nedre kæbe, fra 1 til 4.

Under fiksering kæbe anterior tænder overlapper den nederste 1/3 af tandkronen, og et forhold mellem tandsæt kaldes okklusion. På den forkerte interdigitation observerede okklusion krumning, hvilket fører til afbrydelse af tyggefunktionen og det æstetiske defekt.

Den såkaldte visdom tænder er muligvis ikke tilgængelig og i princippet vises ikke i mundhulen. I dag er der en opfattelse af, at dette er en normal situation, og tilstedeværelsen af disse tænder allerede valgfri. Selvom denne version er en enorm mængde af kontroverser.

Tænderne er ikke i stand til at komme sig. Deres forekommer ændringer en gang i løbet af en persons liv: første, baby mælketænder vises, så de ændrer de konstante alderen 6-8 år. Normalt til 11 år er der en fuldstændig udskiftning af mælketænder fast.

Strukturen af tanden. anatomi

Den anatomiske struktur af human tand antyder, at det konditionelt er opdelt i tre dele: kronen, hals og rod.

Kronen på tanden - det hæver sig over tyggegummi del. Kronen er dækket med emalje - resistent stof beskytter tand fra de skadelige virkninger af bakterier og syrer.

Der findes flere typer af overflader af tandkroner :

 • Okklusion - overfladen på plads med et par lukning tand på den modsatte kæbe.
 • Face (vestibulære) - tandoverfladen på den side kinder eller læber.
 • Lingual (flersprogede.) -. Indvendig tand overflade vender indad i munden, det vil sige den overflade, som er i kontakt med udtalen af de sproglige lyde.
 • Kontakt (approximal) - tand krone overflade, der vender til tænderne placeret i nabolaget.

Halsen - del af tanden, som er mellem kronen og roden, der forbinder dem, dækkede kanterne af gummerne, og coates med cement. Halsen har en tilspidset formular.

Root - en del af tanden, som den er fastsat i tandsundhed. Afhængigt af klassificeringen af typen af tanden rod kan have fra en til flere processer. Mere diskuteres yderligere nedenfor.

histologisk struktur

Histologi af hver tand er nøjagtig den samme, men hver af dem har en anden form i overensstemmelse med den funktion, som den. Figuren viser meget tydeligt lagdelt struktur af humane tænder. Billede viser alle de dentale væv, samt placeringen af blod- og lymfekar.

Tandemalje overtrækkes. Denne holdbare stof bestående af 95% mineralsalte, såsom magnesium, zink, strontium, kobber, jern, fluorid. De resterende 5% er organiske stoffer - proteiner, lipider, kulhydrater. Endvidere emaljen indbefatter sammensætningen en væske er involveret i fysiologiske processer.

Emalje, til gengæld også har en ydre skal - kutikula, der dækker tyggeflader en tand, men det har en tendens til at tynde og til sidst slettet.

Grundlaget af tanden dentin - bone - samling af mineraler, fast, omgiver hele hulrum af tanden og rodkanalen. dentin væv omfatter et stort antal mikroskopiske kanaler, gennem hvilke metaboliske processer forekommer i tænderne. Ifølge kanaler transmitteret nerveimpulser. Til reference, 1 sq. mm dentin består af op til 75 000 tubuli.

Pulp. Parodontiet. Strukturen af roden

Den danner et indre hulrum af tanden papirmasse - blødt væv, løs struktur, trængte gennem blod og lymfekar og nerveender.

Strukturen af rødderne af humane tænder ser ud. Roden af tanden er beliggende i kæbeknoglen, i en særlig hul - bicelle. Roden samt kronen af en tand, der består af mineraliseret væv - dentin, som er udvendigt dækket med cement - klud, mindre stærk i sammenligning med emalje. Dental rodspids ender gennem åbningen i hvilken de testede blodkar, foder tanden. Antallet af rødder i tanden varierer i overensstemmelse med dets funktionelle formål, fra en rod til fortænder, til 4-5 i tygge tænder rødder.

Periodontium - en bindevæv, der udfylder hullet mellem tandroden og hullet i kæben, hvor den er placeret. Fiber stof vævet i cementen roden på den ene side, og ind i knoglevævet i kæben med den anden, således at tanden giver en stærk binding. Endvidere gennem periodontal væv af blodkar feeding stofferne falde i tandvæv.

Typer af tænder. kuttere

Humane tænder er inddelt i fire hovedgrupper:

 • fortænder (centrale og side);
 • stødtænder;
 • præmolarer (lille tyggetabletter / kindtænder);
 • kindtænder (større tyggetabletter / molars).

Kæbe menneske har en symmetrisk struktur og omfatter det samme antal tænder fra hver gruppe. Der er dog nogle funktioner i de anatomiske spørgsmål såsom strukturen af humane tænder i overkæben og den nedre tandrække. Lad os undersøge dem i detaljer.

De forreste tænder er kaldt fortænder. Hos mennesker, disse 8 tænder - 4 ovenfor og 4 nedenfor. Fræsere er udformet til at bide fødevarer, del den i stykker. Funktioner af strukturen af den forreste del af den menneskelige tænder er, at bladene har en flad krone, i form af bits, med en temmelig skarpe kanter. I afsnit anatomisk udføre tre høje, som i løbet af livet af ejendommen er slettet. Maxillary centrale fortænder, to - den største af alle medlemmer af deres gruppe. Laterale fortænder ligner i struktur til den centrale, er imidlertid mindre. Interessant nok meget skærekant det laterale fortand har også tre tuberkel, og ofte tager en konveks form på grund af udviklingen af den centrale (midten) tuberositas. Root cutter enkelt, flad og tager form af en kegle. Et karakteristisk træk ved tanden - fra tanden hulrum er top tre papirmasse, som svarer til Knolde af den skærende kant.

Strukturen af de humane øverste tænder lidt forskellige fra anatomi den nedre række af tænder, t. E. Alle præcis det modsatte af underkæben. Centrale fortænder mindre i sammenligning med den side, har en tynd rod, kortere end de laterale fortænder. Den forreste tand overflade - let buet, men tunge- - konkave.

Lateral fortand krone er meget smal og bøjede den til sine læber. Den skærende kant har to tandvinkel - center, skarpere og lateral - mere stump. For root kendetegnet ved langsgående riller.

Fangs. tygge tænder

Hjørnetænder er designet til at blive opdelt i mindre stykker mad. Anatomi tanden, således at bagtil (lingual) side af kronen strækker fure, der opdeler bit uforholdsmæssig i to dele. Den skærende kant af tanden har udviklet en udtalt pukkel, gør formen af en kegleformet krone, ofte svarende til tænderne af kødædende dyr.

Canine underkæbe har et snævrere form, krone facetter konvergerer i den mediale tuberkel. roden af en tand er flad, den længste i forhold til alle de andre rødder i tænderne og afbøjes indad. Hos mennesker, to hjørnetænder på hver kæbe, en på hver side.

Hjørnetænder sammen med den side skærekanter danner en bue, som begynder i hjørnet overgangen fra de skærende tænder til tygning.

Lad os overveje mere nøje strukturen af naturligt humant tand, først - lille tygge, så den store tygge. Hovedformålet med bageste tænder - en grundig mekanisk bearbejdning af fødevarer. Denne funktion udføres kindtænder.

præmolarer

Den første Forkindtand (angivet med henvisningstallet 4 i dental formel) adskiller sig fra hjørnetænder og fortænder sin prismatisk form, kronen har en konveks overflade. Skrå overflade karakteriseret ved to bakker - bukkai og lingual mellem testede fure smilehuller. Bukkai nippet flersprogede meget større i størrelse. Roden af første præmolar er stadig flad, men han har allerede en splittelse på buccal og flersprogede del.

Den anden præmolar form ligner den første, men dens bukkai overflade betydeligt større, og roden har en tilspidset form komprimeret i anteroposteriore retning.

Skrå flade af den første nederste Forkindtand er tilspidset mod sproget. Kronen af tanden afrundet rod enkelt, flad, med riller på den forreste overflade.

Den anden Forkindtand større end den første på grund af det faktum, at både fremspringet lige udviklet og symmetrisk, og fordybningerne i emaljen (revne) derimellem tage form af en hestesko. Roden af tandrod svarer til den første præmolar.

I human tandsæt 8 præmolarer, 4 på hver side (på den øvre og nedre kæber). Overveje de anatomiske træk og hele strukturen af humane tænder i overkæben (store kindtænder) og skelne dem fra strukturen af underkæben tænder.

kindtænder

De første kindtænder i overkæben - den største tand. Det kaldes den store indfødte tand. Kronen ligner et rektangel, og okklusale overflade er en rombe med fire Spidser, mellem hvilke er skelnes fissur H-form. Denne tand har tre rødder: en ret - den mest kraftfulde og to kind - flade, som faldt i anteroposteriore retning. Disse tænder, når du lukker kæberne støder mod hinanden og er en slags "terminatorer", i forbindelse med hvilket undergår enorme belastning for menneskeliv.

Anden molær størrelse mindre end den første. Kronen har en kubisk form med X-formede revne mellem fordybningerne. Rødderne af tænderne svarer til rødderne af den første molær.

Struktur af human tænder (molarer arrangement og antal) er identisk med arrangementet beskrevet ovenfor præmolarer.

Første mandibular molær har fem Spidser for tygge - tre buccal og to lingual til F-formede revne mellem dem. Ved roden af tanden, to - med en bageste kanal, og den forreste - med to. Udover Front rod længere justerbar.

Anden molær svarer til den første mandiblens molær. Molar nummeret på den person matcher antallet af præmolarer.

Strukturen af menneskelig visdom tand. kalv tænder

Tredje molær er populært kaldes "visdomstand", og i tandsæt af mennesket i alle 4 af en tand, 2 på hver kæbe. På den nederste tredjedel molære kæbe kan have en flerhed af udførelsesformer for bakker. Ofte er der fem. Men generelt, anatomi "visdom tand" mand analog til strukturen af den anden molære dog roden ofte ligner en kort kuffert og meget kraftfuld.

Som tidligere nævnt, først en person har baby tænder. De normalt vokser op til 2,5-3 år. Antallet af midlertidige tænder er 20. Den anatomiske og histologiske struktur modermælk tand ligner en permanent struktur, men der er nogle forskelle:

 1. Størrelsen af tænder kroner mælk er meget mindre i sammenligning med konstant.
 2. Emalje mælketænder tyndere, og sammensætningen har en lavere grad af dentin mineralisering sammenlignet med kindtænderne, så som børn caries ofte vises.
 3. Fortrængning af papirmasse og rodkanal mælketand mere sammenlignet med et konstant volumen, fordi, som det er mere tilbøjelige til forskellige inflammatoriske processer.
 4. De bump på de tygge og skærefladerne er milde.
 5. Cutters mælk tænder mere konveks.
 6. Rødderne er bøjet mod læben, er de ikke så lang og stærk i forhold til rødderne af blivende tænder. I forbindelse med denne ændring af tænder i barndommen - næsten smertefri proces.

Endelig bemærker vi, at selvfølgelig strukturen af menneskelige tænder, deres placeringer i kæben lukning (okklusion) har individuelle funktioner karakteristisk for hver enkelt individ. Men tandsæt apparater af enhver person involveret i udførelsen af de vitale funktioner i kroppen hele livet, i henhold til denne, med tiden ændret strukturen af tænderne og deres struktur. Man skal huske, at de fleste af de patologiske processer i tandplejen udviklet i barndommen, så det er vigtigt at overvåge tilstanden af tænderne fra de første år af livet. Dette vil hjælpe med at forhindre tandproblemer i bevidst alder.

Trods sin tilsyneladende enkelhed, tænderne - en meget kompleks og ganske skrøbelig systemet, en flerlaget histologisk struktur, hvert af lagene har en individuel formål og har visse egenskaber. Og det faktum, at tænderne forekommer ændringer i løbet af livet kun én gang, hvilket gør strukturen i den menneskelige kæbe (tænder, deres antal) forskellig fra anatomi af kæben af faunaen.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.