Nyheder og SamfundMiljø

Klassifikation og typologi af verden

Den moderne verden er meget stort og varieret. Hvis man ser på det politiske kort over vores planet, kan vi regne 230 lande, der er meget forskellige fra hinanden. Nogle af dem har et meget stort område, og hvis du ikke optager det hele, omkring halvdelen af kontinentet, kan de andre områder være mindre end de største byer i verden. I nogle lande, befolkningen er multinationale, i andre alle har lokale rødder. Nogle områder er rige på ressourcer, andre må undvære naturressourcer. Hver af dem er unik og har sine egne karakteristika, men forskerne har været i stand til at identificere fællestræk, der ville være i stand til at forene staten i gruppen. Så typologi landene i den moderne verden blev skabt.

Begrebet de typer af

Som det er kendt, at udvikling - det er meget tvetydig proces, som kan finde sted meget forskelligt, afhængigt af de forhold, der påvirker det. Dette skyldes, at typologien og verden. Hver af dem har været igennem visse historiske begivenheder, der direkte påvirket dens udvikling. Men samtidig er der en gruppe af indikatorer, der ofte kan opstå i omtrent det samme sæt i andre regionale sammenslutninger. På grundlag af disse ligheder og konstruere en typologi over lande i den moderne verden.

Men en sådan klassificering, kan ikke kun baseres på en eller to kriterier, så forskerne gør et stort stykke arbejde med dataindsamling. På grundlag af denne analyse er det en gruppe af ligheder, der forbinder ligner hinanden land.

En række forskellige typologier

Indikatorer, der er forskerne, kan ikke kombineres i en enkelt gruppe, som de tilhører forskellige områder af livet. Derfor typologi lande baseret på forskellige kriterier, som førte til fremkomsten af mange klassifikationer, som er afhængige af den valgte faktor. Nogle af dem vurdere den økonomiske udvikling, mens andre - politiske og historiske aspekter. Der er dem, der er baseret på levestandarden for borgerne eller til den geografiske placering af området. Tiden kan også foretage justeringer, og grundlæggende typologi af verden kan ændre sig. Nogle af dem er forældede, mens andre - blot for at dukke op igen.

For eksempel, i over et århundrede har det været helt aktuelt opdeling af den økonomiske struktur på verdensmarkedet kapitalistiske (markedsrelationer) og socialistiske (planøkonomi) lande. En separat gruppe på samme tid var tidligere kolonier fik deres uafhængighed og stå i starten af udviklingen. Men begivenheder har fundet sted i de seneste årtier, som viste, at en socialistisk økonomi er blevet forældede, selv om det stadig en større i flere lande. Derfor er denne typologi blevet skubbet i baggrunden.

værdi

Det er underforstået, at værdien af dividere staten fra synspunktet af videnskaben. Da det gør det muligt for forskerne at bygge deres forskning, som kunne tyde på en fejl i udviklingen af og måder at undgå dem til andre. Men typologi lande i verden og har stor praktisk værdi. For eksempel FN - en af de mest fremtrædende organisationer i Europa og på verdensplan - på grundlag af klassifikationen af at udvikle en strategi for økonomisk støtte til de svageste og mest sårbare lande.

Også, skal inddelingen udføres med henblik på at beregne de risici, der kan påvirke udviklingen af økonomien som helhed. Dette hjælper til mere præcist at bestemme den økonomiske vækst og samspillet mellem alle parter på markedet. Derfor er det ikke kun teoretisk betydning, men også anvendelsen opgave, som meget alvorligt opfattes globalt.

Typologi over lande med hensyn til økonomisk udvikling i verden. type I

De mest almindelige og hyppigst anvendte er klassificeringen af lande i henhold til den socioøkonomiske udviklingsniveau. På grundlag af dette kriterium er to typer. Den første af dem - er de udviklede lande. Denne 60 separate områder, der har en høj grad af borgernes livskvalitet, store økonomiske muligheder og betydelig indflydelse i hele den civiliserede verden. Men denne type af meget heterogene og er også opdelt i flere undergrupper:

 • Den såkaldte "Group of Seven" (Frankrig, USA, Japan, Storbritannien, Canada, Italien og Tyskland). Ledelsen af disse lande er ubestridelig. De er giganter i den globale økonomi, har den største bruttonationalprodukt per indbygger (10-20 tusind dollars). Udviklingen af videnskab og teknologi i disse lande rangerer højt. Historien viser, at fortiden af "Big Seven" er uløseligt forbundet med kolonierne, som bragte dem stor finansiel investering. Et andet fælles træk - monopol virksomheder på det internationale marked.
 • Små lande, der ikke har en sådan magt, som ovenstående, men deres rolle på den internationale scene er ubestridelig og vokser hvert år. BNP per indbygger adskiller sig ikke fra de tal, der er angivet ovenfor. Her kan tilskrives næsten alle vesteuropæiske lande, som ikke blev kaldt tidligere. De har ofte forbinder de "store syv" og danne sine relationer.
 • Stater genbosættelse af kapitalismen, ", der kommer ud af koloniale besættelse af den engelske (Australien, Sydafrika, New Zealand). Disse dominions næsten kolliderede med feudalismen, så deres politiske og økonomiske system er helt unik. Ofte er dette inkluderer også Israel. udvikling er højt nok.
 • SNG-lande - dette er en særlig gruppe dannet efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991. Men de fleste af de andre stater i Østeuropa indtaste det her.

Således typologi lande med hensyn til udvikling af verden er netop sådan en første gruppe. Disse ledere er lig med resten af verden, og de definerer processerne i den internationale arena.

anden type

Men typologi lande i henhold til den økonomiske udvikling i verden og har en anden undergruppe - er ved at udvikle Stater. Det meste af jorden på vores planet er besat af sådanne territoriale foreninger, og mindst halvdelen af befolkningen bor her. Disse lande er også delt i flere typer:

 • Vigtige lande (Mexico, Argentina, Indien, Brasilien). Forskellige sektorer industri her er udviklet på et højt niveau, eksporten er heller ikke den sidste. Marked relationer har en betydelig grad af modenhed. Men BNP er forholdsvis lav, hvilket forhindrer landet for at flytte til en anden type.
 • Nyligt industrialiserede lande (Sydkorea, Singapore, Taiwan, og andre). Historien om disse lande viser, at op til 80-erne af det sidste århundrede, deres økonomi var svag, er de mennesker, for det meste beskæftiget i landbruget eller udvindingsindustrien. Dette førte til en uudviklet system markedsrelationer og valuta spørgsmål. Men det sidste årti, viser, at disse lande er begyndt at gå ind i føringen i den internationale arena, har BNP steget betydeligt, og udenrigshandel har bevæget sig salgbar produktfremstilling.
 • Eksportlande olie (Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Kuwait og andre). Mange af disse stater har forenet i en international organisation af OPEC. Bruttonationalproduktet per capita er meget høj, men niveauet af sociale relationer forblev på et relativt lavt niveau. Økonomien vokser på bekostning af eksporten af råolie og produkter fremstillet af det.
 • Stater med udviklingsmæssige forsinkelser. Disse omfatter de fleste udviklingslande.
 • Mindst udviklede - det er Asien (Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Yemen), Afrika (Somalia, Niger, Mali og Tchad), Latinamerika (Haiti). Dette omfatter alle 42 stater.

For den anden type af funktioner er fattigdom, koloniale fortid, hyppige politiske konflikter, dårlig udvikling af videnskab, medicin og industri.

Social og økonomisk typologi af lande viser, hvordan forskellige levevilkår for mennesker, der bor i et bestemt område. En af de afgørende faktorer i udviklingen af historiske begivenheder er blevet, som man kunne drage fordel af kolonierne, og den anden på dette tidspunkt brugt alle deres ressourcer til erobrerne. Lige så vigtigt er mentaliteten hos folk selv, fordi i nogle lande, kom til magten søger at forbedre deres tilstand, i andre - kun bekymrer sig om deres trivsel.

Klassificeringen af befolkningen

En anden af de mest slående eksempler på opdelingen er typologi lande i verden med hensyn til befolkning. Dette kriterium er meget vigtigt, fordi det er de mennesker, der anses for at være den vigtigste ressource, som kun kan have et land. Faktisk hvis befolkningen fra år til år er reduceret, kan det føre til udslettelse af nationen. Derfor typologi lande i forhold til antallet af verden er også meget populære. Rating på dette grundlag er som følger:

 • Det første sted tilhører den ubestridte leder - Folkerepublikken Kina med 1.357 milliarder mennesker .. Fra 1960 til 2015 antallet af kinesere er steget med næsten en milliard, hvilket førte til en stærk national politik vedrørende fødedygtige. Mens der i mange lande, mange børn er ikke kun velkommen, men også støttes finansielt, i Kina er det ikke tilladt at have mere end ét barn i familien. Kun i 2014 det blev født her mere end 16 millioner babyer. Derfor, i de kommende årtier, Kina har bestemt ikke miste sin forrang.
 • Andenpladsen i Indien (1.301 milliarder. Personer). Fra 1960 til 2015 befolkningen i landet er også steget med næsten en milliard. I det forløbne år er 26,6 millioner babyer født, så fra fødslen i denne tilstand og alle meget god.
 • Den tredje sted i USA, men forskellen i befolkningen mellem de to første lande, og det er meget stort - i dag 325 millioner mennesker lever i USA, som der genopfyldes ikke kun på grund af den høje fødselsrate (i 2014 - 4,4 millioner) men også ved hjælp af migration (i samme år kom til 1,4 millioner her).
 • Indonesien kan heller ikke bekymre dig om din genpulje, som 257 millioner mennesker bor her. Naturlig befolkningstilvækst højere - 2,9 millioner (2014), men mange forsøger at gå væk fra hjemmet i søgen efter et bedre liv (emigrerede 254,7 tusinde i 2014).
 • De øverste fem ledere i Brasilien. Befolkningen - 207,4 million. Naturlig stigning - 2,3 millioner.

I denne liste er Rusland på 9. plads med en befolkning - 146,3 million. Naturlig befolkningstilvækst i Den Russiske Føderation beløb sig til 25 tusinde mennesker i 2014. Det mindste antal mennesker, der bor i Vatikanet - 836, og det kan nemt forklares ved territoriale betingelser.

Klassifikation efter område

Typerne af verden efter område er også ganske interessant. Den deler tilstand i 7 grupper:

 • Kæmper, hvis areal overstiger 3 Mill. Kvadratkilometer. Dette er Canada, Kina, USA, Brasilien, Australien, Indien og Rusland, som er den største i det område med et samlet areal på 17,1 mio. Km 2.
 • Stor - fra et tre millioner km 2 .. Denne 21 lande, herunder Mexico, Sydafrika, Tchad, Iran, Etiopien, Argentina og andre.
 • Signifikant - fra 500 tusinde til 1 million km 2 .. Det er også 21 lande: Pakistan, Chile, Tyrkiet, Yemen, Egypten, Afghanistan, Mozambique, Ukraine og andre.
 • Gennemsnitlig - lige fra 100 500 000 km 2. 56 stater: Belarus, Marokko, Japan, New Zealand, Paraguay, Cameroun, UK, Spanien, Uruguay og andre.
 • Small - fra 10 til 100 tusind km2. Denne 56 lande: Sydkorea, Tjekkiet, Serbien, Georgien, Holland, Costa Rica, Letland, Togo, Qatar, Aserbajdsjan og andre.
 • Small - fra 1 til 10 000 km 2. Denne 8 lande: Trinidad og Tobago, Samoa, Cypern, Brunei, Luxembourg, Comorerne, Mauritius og Kap Verde.
 • Micro - op til 1 000 km 2. 24. Det hedder: Singapore, Liechtenstein, Malta, Nauru, Tonga, Barbados, Andorra, Kiribati, Dominica og andre. Dette er også det mindste land i verden - Vatikanet. Den dækker et areal på 44 hektar, beliggende i hovedstaden i Italien - Rom.

Således er grundlaget for de typer af lande i forhold til størrelsen af verden - et område, som kan variere fra 17 millioner kvadratkilometer (Rusland) til 44 ha (Vatikanet). Disse tal kan ændres på grund af militære konflikter eller frivillig ønske af landet for at afbryde og skabe deres egen stat. Derfor er disse placeringer opdateres løbende.

Klassifikation efter geografisk placering

Meget i udviklingen af staten løser dens placering. Hvis det er placeret i skæringspunktet mellem søruter, så det økonomiske niveau stiger markant på grund af cash flow omkring vandvejen. Hvis der ikke er adgang til havet, kan sådan fortjeneste, at område ikke se. Derfor, ifølge den geografiske placering af landet er opdelt i:

 • Øgrupper - tilstand, som er placeret på gruppen af øer, som ligger en kort afstand fra hinanden (Bahamas, Japan, Tonga, Palau, Filippinerne og andre).
 • Island - beliggende inden for grænserne af et eller flere af de øer, der ikke er forbundet til fastlandet (Indonesien, Sri Lanka, Madagaskar, Fiji, Storbritannien, etc.).
 • Peninsular - dem, der er placeret på de halvøer (Italien, Norge, Indien, Laos, Tyrkiet, Forenede Arabiske Emirater, Oman og andre).
 • Maritimes - de lande, der har adgang til havet (Ukraine, USA, Brasilien, Tyskland, Kina, Rusland, Egypten og andre).
 • Inland - ikke indlandsstater (Armenien, Nepal, Zambia, Østrig, Moldova, Tjekkiet, Paraguay, og andre).

Typologi over lande geografi af verden er også ganske interessant og varieret. Men det har en undtagelse, som er Australien, fordi det er det eneste land i verden, besætter område på hele kontinentet. Den kombinerer derfor flere typer.

Klassificering af BNP

Bruttonationalprodukt - alle varer, der kunne producere en enkelt stat for året på sit område. Dette kriterium er blevet anvendt ovenfor, men det skal bemærkes særskilt, da forskerne siger, at den økonomiske typologi af BNP verden er stedet at være single. Som du ved, den 1. juni hvert år, den dag i opdateringen af Verdensbanken liste over lande på estimerede niveau af BNP. Omsætning kategorier er opdelt i 4 typer:

 • lavindkomstprocent (til 1035 dollar per indbygger);
 • indkomst under gennemsnittet (op til 4085 dollars per person);
 • indkomster over gennemsnittet (op til 12615 dollars);
 • højt niveau (12616 dollars).

I 2013 blev Den Russiske Føderation, sammen med Chile, Uruguay og Litauen overført til gruppen af lande, der har et højt indkomstniveau. Men desværre er der en omvendt tendens i nogle lande, såsom Ungarn. Hun vendte tilbage igen til den tredje klassificering scenen. Derfor skal det bemærkes, at den økonomiske typologi lande i henhold til bruttonationalproduktet er meget ustabil og opdateres hvert år.

Adskillelsen urbaniseringsgrad

På vores planet mindre og mindre forbliver de områder, der ikke ville have været besat af byen. Processen med udvikling af uberørt jord uberørt og kaldes urbanisering. FN har forsket i dette område, hvilket resulterer i blev udarbejdet en klassificering og typologi af lande er andelen af bybefolkningen i den samlede befolkning i en selvstændig stat. Den moderne verden er konstrueret således, at byen blev et sted af de største koncentrationer af mennesker. På trods af den hurtige vækst i disse bosættelser, urbanisering i de forskellige lande har et andet niveau. For eksempel er Latinamerika og Europa meget tæt oversået med disse bosættelser, men Syd- og Østasien har en stor landbefolkning. Dette indeks opdateres en gang hvert 3. år. I 2013 blev den mest aktuelle placering offentliggjort:

 • Lande med 100% urbanisering - Hongkong, Nauru, Singapore og Monaco.
 • Stater, der har mere end 90% - San Marino, Uruguay, Venezuela, Island, Argentina, Malta, Qatar, Belgien og Kuwait.
 • Over 50% er 107 nationer (Japan, Grækenland, Syrien, Gambia, Polen, Irland, Marokko, og andre).
 • Fra 18 til 50% af urbanisering set i 65 lande (Bangladesh, Indien, Kenya, Mozambique, Tanzania, Afghanistan, Tonga og andre).
 • Under 18% i 10 lande - Etiopien, Trinidad og Tobago, Malawi, Nepal, Uganda, Liechtenstein, Papua Ny Guinea, Sri Lanka, St. Lucia, og Burundi, som har en 11,5% urbanisering.

Russiske Føderation i denne liste er 51 sæder med 74,2% af urbanisering. Dette tal er meget vigtigt, fordi det er en del af den økonomiske udvikling i landet. Den er koncentreret i byerne størstedelen af produktionen. Hvis befolkningen oftest er beskæftiget i landbruget, der tales om borgere med lav indkomst. Hvis man ser på statistikken, kan vi let bemærke, at de fleste rige lande har en meget høj andel af urbanisering, men de har også industrielle.

Således er vores verden fyldt med en række forskellige lande. De er et stort antal, og de er ikke alle ens. Hver har sin egen kultur og traditioner, deres sprog og mentalitet. Men der er faktorer, der forener mange stater. Derfor, for større komfort de er grupperet. Kriterierne for typologi verden kan være meget anderledes (økonomisk udvikling, BNP-vækst, livskvalitet, område, befolkning, geografisk placering, urbanisering). Men de er alle USA, hvilket gør dem mere fortrolige og forståelige for hinanden.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.