FormationSprog

Hvad er fiber? Typer og oprindelse

Den første idé om, hvad fiberen, får vi tilbage i skolen biologi lektioner. I bred forstand, som udtrykker mere generel art med hensyn til den særlige, dette koncept er, at klasse af materialer bestående af filamenter eller celler.

Muscle fiber - er en strukturel enhed af muskelvæv, som er en multi-core celle, som består af et stort antal andre celler, der kan være af vegetabilsk, animalsk, mineralsk eller syntetisk oprindelse.

Oprindeligt fra den gamle slaviske

Oprindelsen af ordet "fiber" forbinde med gamle slaviske "vlakno". Dette ord findes i moderne bulgarsk, tjekkisk, slovakisk, serbisk. Med en mindre fonetisk forskel findes i den polske - wlOkno. Der er et beslægtet begreb i den gamle indiske: Valkas, som betyder "bark".

I det russiske sprog i den leksikalske enhed er ændret som følge af vokal: OLO-LA. Da den "fiber" - en ordbog ord, at dens stavning huske.

For at få en idé om, hvad den fiber som stofklassificering, et nærmere kig på deres synspunkter.

Bomuld og bast

Fibre af vegetabilsk oprindelse omfatter bomuld og bast. Tynd bomuldstråd belagt med bomuldsfrø. De består hovedsagelig (94%) af cellulose, idet resten er vand, pectin, fede, voksagtige, ash stoffer (mineraltilskud elementer fra jorden ved planten).

For at forstå, hvad der er oprindelsen af bomuld fiber, er det muligt, overvejer dem under et mikroskop. Vi vil se en flad sammenrullet bånd med tubuli fyldt med luft.

Disse garner er hygroskopiske, varmebestandige, har høj holdbarhed i forhold til alkalier. Hvis bomuld til at brænde, det lugtede af brændt papir.

Til de negative egenskaber omfatter lav elasticitet og ustabilitet over for syrer.

Bastfibre opnået fra hør stilken. De er langstrakt i længde celler med tilspidsede ender. I tværsnit har form som en femkant. En større procentdel sammensætning - cellulose (80%) og de resterende procenter falde til fedt, farvestoffer, voksagtige uorganiske urenheder og lignin. Tilstedeværelsen af lignin bibringer forøget styrke. Den høje varmeledningsevne gør linned er altid cool at røre ved.

Fibre af animalsk oprindelse

Ged, får, kamel, og andre hår og naturlige silkefibre er dyr, bestående af tre lag: det ydre flake, primære kortikale lag og kerne, som er beliggende i midten af filament.

Der er 4 typer af uldfibre:

  • krympede tynde - fnug;
  • mellemliggende hår - en krydsning mellem en ryg og ned;
  • ru og lidt krympet - rygsøjlen;
  • korte skør fiber - døde hår.

Afhængigt af typer og former for tråden skelne uld fra tynde, som anvendes til fremstilling af høj kvalitet uld produkter, til grov, anvendes til fremstilling af klæde og følte. Uld er i stand til at holde på varmen og er hygroskopisk. Når det ser brændt lugt af brændte fjer.

Den nemmeste naturlige fibre - silke. Få det fra kokon af avlen larver.

To proteiner - fibroin og sericin - er en del af kokon tråd. Naturlig silke iboende blødhed, glathed, høje hygroskopicitet, lav krølning. Ulemper er høje snoet garn krympning og lav modstand varme. Silke er et værdifuldt råmateriale til fremstilling af lette sommer tøj.

syntetisk garn

Hvad er fiber syntetisk oprindelse, kan forstås ved at undersøge deres natur. De fremstilles ved kemisk syntese ud fra monomerer, dvs. stoffer med lav molekylvægt. Dette frembringer syntetiske polymerer. Råmaterialet til nylon, Dacron, acryl, crimplene, silke-acetat er produkter fra forarbejdning af kul, olie og gas. Disse fibergarner besidder høj styrke, lav krympning og rynkning er imidlertid ikke hygroskopisk.

En række af polymeregenskaber, muligheden for at variere dem, samt tilgængeligheden af råmaterialer er incitamenter til udvikling af syntetiske fibre produktion.

kemiske fibre

De er fremstillet ved bearbejdning af sådanne syntetiske stoffer, såsom polyamider, polyestere og naturlige materialer: cellulose, proteiner, kasein og andre. Råmaterialet til disse fibre er bomuld affald, forskellige metaller, glas, olieprodukter, kul.

Rayon er en af de første fibre af kemisk oprindelse, accepterede skala industriel produktion. Det opnås ved at behandle træmasse med kemikalier.

En af de vigtigste ulemper ved viskosefiber er en høj krølning. For at reducere denne kvalitet den underkastes en kemisk modifikation. Resultatet er en polynosic fiber, der ligner hæfteklamme lang bomuld.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 atomiyme.com. Theme powered by WordPress.